TEHNOLOGII BANCARE | Ultima Ora

Tarile din Europa Centrala si de Est sunt printre cele mai dezvoltate la tehnologiile digitale

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-10-25 10:40

Europa Centrala si de Est este o regiune foarte diversa si inovativa, cu un potential ridicat de adoptare a noilor tehnologii, a declarat recent la Varsovia, capitala Poloniei, seful MasterCard responsabil cu platile in regiune, Brian Morris.

Dintre cele 16 tari din zona (printre care Austria, Polonia, Romania, Bulgaria, Ungaria, Cehia, Slovacia, Serbia si Muntenegru, Macedonia, Albania si Croatia), 8 fac parte din zona euro (SEPA), restul de 8 avand monede proprii.

Aceste tari au in total 137 de milioane de locuitori, dintre care 27 milioane (16%) sunt nebancarizati. Ponderi intre 30% si 70% dintre locuitori sunt contectati la internet, astfel ca gradul de crestere a comertului electronic (e-commerce) este de doua cifre anual.

Gradul de detinere a cardurilor variaza intre 0,4 carduri pe locuitor la 2,4 carduri. Din numarul total de carduri, intre 17% si 75%, in functie de tara, sunt carduri contactless, in timp ce intre 12% si 76% dintre POS-uri sunt dotate cu tehnologia NFC (Near Field Communication), pentru acceptarea platilor cu carduri contactless, telefoane inteligente sau alte gadget-uri (wearables), precum smart watch (ceasuri inteligente).

Tehnologia contactless este extrem de dezvoltata in tarile din rgiune, in comparatie cu alte tari mai bogate din Europa si din lume.

Astfel, in Polonia peste 80% dintre carduri si terminalele POS accepta tehnologia NFC. In Cehia, 61% dintre platile cu cardul in magazine se fac contactless, in Polonia – 41%, iar in Ungaria si Slovacia – 30%.

Si in Romania cardurile contactless se inmultesc rapid, in prezent avand o pondere de peste 20% din numarul total de carduri, in contextul in care au inceput sa fie emise de banci mari, precum BCR, BRD, Banca Transilvania sau ING.

In acelasi timp, in Polonia, Ungaria, Cehia si Serbia exista parteneriate majore incheiate cu furnizorii de telefonie mobila in vederea platilor cu telefoanele mobile inteligente. Platile mobile se dezvolta tot mai mult si prin intermediul portofelelor digitale (digital wallets), cu ajutorul serviciului MasterPass.

MasterPass a fost lansat in Polonia, Cehia, Ungaria si Romania.

In privinta gradului de penetrare a telefoanelor inteligente (smart phones), acesta variaza de la 29% la 140%.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii