BANCI | Ultima Ora

Studiu: Romanii au cea mai putina incredere in banci printre tarile din zona, ceea ce da de gandit bancherilor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-09-23 11:38

Romanii au mai putina incredere in banci decat locuitorii tarilor vecine, cele mai frecvente reclamatii fiind legate de pretul produselor si serviciilor bancare, precum si clauzele abuzive din contractele de credit, releva un studiu realizat de BCR.

Cercetarea, realizata pe un esantion reprezentantiv, a vrut sa afle, printre altele, care sunt cele mai de incredere 20 de institutii in care populatia din tarile din Europa de Est are cea mai mare incredere.

In Romania si Austria bancile se bucura de cea mai mica popularitate, fiind clasate pe locul 8 dintr-o lista de 20 de alte institutii, precum biserica, armata, spitalele, justitia sau scolile. Firmele de asigurari se bucura de o incredere mai mica decat bancile.

Cum apreciaza bancherii romani aceste rezultate? "Daca ne comparam cu alte institutii, suntem undeva la mijloc, locul 8 nu e nici rau, dar nici bun, mai ales ca locuitorii altor state au o incredere mai mare in banci. In Austria increderea e scazuta, ca la noi, pentru ca acolo populatia are un simt critic foarte dezvoltat. Insa in alte tari din zona, sistemul bancar ocupa locuri mult mai bune, intre 4 si 6, iar in Slovacia e chiar pe primul loc", a spus Sorin Mititelu (foto), directorul produselor de retail la BCR, la Conferintele Pietei Financiare Florin Petria.

"E clar ca daca ne comparam cu alte tari, nu suntem intr-o pozitie favorabila, ceea ce inseamna ca avem de lucru la acest capitol. In ce fel, e de discutat. Cred ca ar trebui sa acordam mai multa atentie acestui lucru, pentru ca vedem ca increderea in economie se imbunatateste, insa in banci, nu. Asadar, cred ca e nevoie de un efort mai degraba din partea bancilor decat din partea publicului pentru ca acesta sa-si recastige increderea in institutiile de credit", a adaugat el.

Intrebat care ar fi solutiile pentru imbunatatirea increderii populatiei in banci, Mititelu a spus ca problema ar trebui sa se rezolve prin tratarea cu mai multa atentie a celor mai comune situatii din relatia banci-clienti, prin mai multe explicatii si o comunicare mai intensa.

O buna parte din reclamatiile clientilor sunt legate de pret si de clauzele abuzive, adauga Mititelu, de aceea subiectul clauze abuzive necesita o discutie mai detaliata, pentru ca publicul sa inteleaga despre ce este vorba in realitate, intrucat exista ratiuni pentru tot ce s-a facut.

"Subiectele tratate in comunicarea publica in privinta clauzelor abuzive, pritr-o analiza mai detaliata si mai multe informatii, ar putea ajuta in primul rand bancile", spune Mititelu.

El considera ca bancile nu au informat si explicat suficient. "Trebuie sa explicam mult mai bine de ce am luat deciziile pe care le-am luat".

O problema in clarificarea acestei dispune este faptul ca pentru marea majoritate a consumatorilor prevaleaza de foarte multe ori imboldul unui castig imediat, chiar daca exista informatii corespunzatoare, lucru ce nu este cea mai potrivita solutie.

"Invatand din greselile facute, precum si din educatia financiara, prin punerea la dispozitia publicului a mai multor informatii, ajutam clientii si ne ajutam si pe noi", spune Mititelu.

De exemplu, adauga el, am vazut ca unele produse bancare, precum creditele, sunt foarte populare in perioadele de crestere economica, atunci cand nimeni nu le contesta pretul, insa problemele apar imediat in momentele de criza, dupa cum am vazut.

El considera ca intelegerea intre parti trebuie sa fie solutia ideala pentru rezolvarea disputelor dintre banci si clienti.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii