BANCI | Analiza

Studiu despre cum se comporta datornicii la banci ajunsi pe mana recuperatorilor de credite: mai intai se jeneaza, apoi se enerveaza ca in final sa devina indiferenti

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-05-15 16:43

Întrebaţi, intr-un studiu pentru firma de recuperare creante Kruk, despre cum se simt în situaţia de datornici, 27% dintre romani s-au arătat enervaţi, 57% jenaţi, ruşinaţi, iar 12% indiferenţi.

Dacă 24% declară, în principiu, că ar cere lămuriri de la instituţia creditoare, doar 9% în situaţia concretă de 'datornic' au recurs la acest lucru. În schimb, creşte numărul celor care ar apela la rude şi prieteni (84%). Doar 8% ar încerca să se lupte, căci nu cred că o companie de colectare creanţe are dreptul să-i forţeze să-şi plătească datoriile (faţă de 26% în Cehia, de pildă - conform unui studiu anterior. Puşi în situaţia de 'datornic', creşte numărul celor care plătesc imediat (de la 41% la 53%), dar şi cel al persoanelor care amână plata fără să anunţe.

Antropologul Vintilă Mihăilescu susţine că există însă şi o dinamică în timp a sentimentelor faţă de situaţia de datornic: pentru mulţi, începe cu ruşine, se trece la enervare în condiţiile presiunilor exersate de către creditori, şi se ajunge la indiferenţă, mai ales când se recurge la plasarea tuturor bunurilor pe numele altor persoane: şi acum ce-o să-mi facă?

Acesta spune că puşi în situaţia concretă de datornici, majoritatea se conformează, dar creşte şi numărul celor care se eschivează pur şi simplu, găsind subterfugii, sau pur şi simplu recurg la 'politica struţului'; se observă o mai mare polarizare a atitudinilor.

"Nu e vina mea"

Potrivit studiului, există o tendinţă dominantă de 'externalizare a vinei': eu nu pot să fiu de vină, ci un 'accident' independent de voinţa mea. Această tendinţă scade însă la cei care sunt realmente în situaţia de datornici. 20% dintre ei recunosc că au uitat sau au ajuns în această situaţie din neglijenţă. 'Împrumutul cu buletinul' este considerat a fi principala 'cauză', 'capcana' împrumuturilor facile.

Aproape două treimi dintre români consideră că este bine 'să nu te întinzi mai mult decât ţi-e plapuma' şi că nu este bine să te prindă Anul Nou cu datorii, pentru că îţi merge prost tot restul anului, în timp ce doar 36% sunt de părere că 'cine nu riscă, nu câştigă', arată rezultatele unui studiu recent desfăşurat la comanda Kruk România.

'La nivel declarativ, românii au un apetit redus pentru risc şi acest lucru este confirmat şi de faptul că aproape 80% dintre cei chestionaţi ar prefera 'o prăjitură azi, decât două mâine'. De asemenea, aproape două treimi dintre ei declară că 'nu e bine ca Anul Nou să te prindă cu datorii, pentru că îţi merge prost tot restul anului', demonstrând astfel că societatea românească a păstrat şi în istoria recentă o pronunţată cultură a ruşinii.

Să ai datorii reprezintă un fapt banal

Cu toate acestea, rezultatele cercetării calitative, realizate prin metoda Focus Grup în paralel cu sondajul online, arată că, în ultimii ani, românii - mai ales cei tineri - şi-au schimbat radical perspectiva. Unul dintre cei intervievaţi (în vârstă de 29 de ani) spune clar că 'în societatea modernă, plină de evenimente neprevăzute, să ai datorii reprezintă un fapt banal, la ordinea zilei', arată antropologul Vintilă Mihăilescu.

Astfel, în ceea ce priveşte asumarea riscului: 64% dintre respondenţi cred că e bine să nu te întinzi mai mult decât ţi-e plapuma, faţă de 36,7% care cred că cine nu riscă nu câştigă, iar 79% ar prefera o prăjitură, azi, decât două prăjituri, dar mâine. Referitor la cultura ruşinii: 62% consideră că nu e bine să te prindă anul nou cu datorii că îţi merge prost tot restul anului. Dar dacă tot e să facă datorii, peste 50% ar prefera clar să apeleze la o rudă sau la un prieten şi doar 15% ar împrumuta de la o bancă.

Referitor la cum ajungi datorinc, Vintilă Mihăilescu susţine că repondenţii au mai multe motive: motive subiective anterioare împrumutului, precum un calcul greşit, au mers la risc, au preferat să-şi cumpere pe moment anumite bunuri, lăsând pentru mai târziu problema datoriilor etc. Acesta susţine că sunt de aproximativ 2,5 ori mai puţin frecvente la români decât la cehi sau polonezi, conform studiilor anterioare. Cei intervievaţi invocă şi motive 'obiective', ulterioare efectuării împrumutului, precum şomaj, boală, accident etc.

Sondajul 'Cum îţi gestionezi datoriile' s-a derulat online, în perioada 29 aprilie - 7 mai 2013, pe un eşantion de 7.106 respondenţi cu vârsta de peste 18 ani. Eşantionul reproduce, din punctul de vedere al principalelor caracteristici, structura socio-demografică a populaţiei utilizatorilor de internet din România. Două focus-grupuri organizate în perioada 25 aprilie - 7 mai, cu participarea a 20 de persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 50 de ani, cu studii cel puţin liceale. Persoanele participante la cercetare au fost selectate într-un caz din zona centrală a Bucureştiului, iar în celălalt din cartierul Balta Albă.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii