Eximbank incepe procesul de preluare a Bancii Romanesti: banca isi pastreaza numele si va fi condusa de Lucian Anghel
Autor: Bancherul.ro
2019-12-30 18:40
Banca Romaneasca a convocat in luna ianuarie 2020 Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) in care se va aproba preluarea bancii grecesti de catre Eximbank, pastrarea numelui bancii, "Banca Romaneasca" - ceea ce inseamna ca va functiona independent de Eximbank si nu va fuziona cu aceasta - si numirea unei noi conduceri, in frunte cu Lucian Anghel.
Eximbank nu a publicat nicio informatie privind preluarea Bancii Romanesti, nici intr-un anunt, nici printr-un convocator AGA. Statutul bancii nu prevede dezvaluirea deciziilor AGA, ca la restul bancilor private.
Pe de alta parte, Eximbank a initiat procesul de preluare a Bancii Romanesti, dupa aprobarea tranzactiei de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR), insa in lipsa unui acord public din partea noului ministru al Finantelor Publice, Florin Citu, care spunea ca tranzactia va fi analizata, dar si al noului premier, Ludovic Orban, care si-a exprimat indoiala cu privire la oportunitatea ca Eximbank, care are ca scop sustinerea firmelor romanesti, sa cumpere o banca universala.
Bancherul.ro si-a exprimat insa opinia ca tranzactia este binevenita, pentru ca astfel statul roman isi intareste pozitia din sistemul bancar, in detrimentul statului ungar, care controleaza OTP Bank, cea care intentiona sa cumpere Banca Romaneasca, dar s-a izbit de refuzul BNR.
In AGA din ianuarie urmeaza sa se stabileasca mentinerea numelui bancii - Banca Romaneasca - fireste fara mentiunea din prezent, "Membra a Grupului National Bank of Greece", precum si noua conducere, formata dintr-un Consiliu de Administratie, compus din cinci mebri, si un Comitet Executiv.
Noul Consiliu de Administratie la Banca Romaneasca este format din:
- Traian Halalai, actualul sef al Eximbank, anterior la Banca Romaneasca;
- Lucian Anghel, fostul economist-sef al BCR, presedinte la BCR Pensii, apoi la BCR Banca pentru Locuinte si Bursa de Valori Bucuresti (BVB);
- Oana Lucia Ilie, fost director de retea la OTP Bank
- Lidia Stan, director financiar si operatiuni la Eximbank, anterior la Banca Romaneasca
- Doru Bebe Bulata, consilierul sefului Eximbank si membru in conducerea Transfond, fost director de conformitate la BCR.
Conducerea executiva propusa la Banca Romaneasca este formata, deocamdata, din doua persoane: Lucian Anghel - director general - si Oana Lucia Ilie - director general adjunct.
Valoarea tranzactiei este ascunsa, aceasta putand fi foarte profitabila pentru Eximbank
Eximbank a anuntat preluarea Bancii Romanesti in iunie 2019, fara sa precizeze pretul de achizitie. In schimb, in anuntul bancii-mama a Bancii Romanesti, National Bank of Greece (NBG), se mentioneaza ca aceasta va incasa din tranzactie circa 314 milioane euro.
Banca Romaneasca avea la finalul lui 2018 active in valoare de 6,766 miliarde lei (in jur de 1,4 miliarde euro), un capital propriu in valoare de 641 milioane lei (135 milioane euro) si a obtinut un profit net de 37 milioane lei, pierderea reportata de banca din anii anteriori fiind de 253 milioane lei.
Capitalul social se ridica anul trecut la 835 milioane lei (175 milioane euro), insa in noul Act Constitutiv care urmeaza sa se aprobe la inceputul lui 2020, capitalul social se va diminua la 748 milioane lei.
Banca avea si imprumuturi subordonate de la banca-mama din Grecia in valoare de 303 milioane lei (63 milioane euro), precum si linii de credit in valoare de 1,5 miliarde lei (315 milioane euro), asadar totul datoriilor de rambursat catre banca-mama se ridica la 378 milioane euro.
Banca Romaneasca a rambursat, insa, bancii-mama din Grecia, NBG, inainte de a semna tranzactia cu Eximbank, linii de finantare in valoare de 200 milioane euro, conform informatiilor publicate de presa, astfel incat pretul de vanzare a scazut substantial, de la 650 milioane euro, cat anunta NBG in momentul anuntului vanzarii catre OTP Bank, tranzactie respinsa de BNR, la 314 milioane euro, conform anuntului vanzarii catre Eximbank.
Achizitia Bancii Romanesti este insa o tranzactie "cu discount" (fire sale), ceea ce inseamna ca vanzatorul este intr-o pozitie de negociere inferioara, din cauza nevoii de a vinde, din diverse motive, cum a fost si cazul bancilor Volksbank, Millennium Bank sau Bancpost.
In urma acestor tranzactii, cumparatorii au avut de castigat, ceea ce inseamna ca au preluat active si capital social cu valori mai mari decat pretul achitat.
De aceea si pretul tranzactiei Eximbank-Banca Romaneasca este sub valoarea liniilor de credit si a capitalului social detinut de Banca Romaneasca, de 353 milioane euro in total, mai exact de 314 milioane euro, dupa cum anuntat NBG.
La o valoare de achizitie de 314 milioane euro, tranzactia este foarte profitabila pentru cumparator, dat fiind ca pretul platit este de cinci ori mai mic decat valoarea activelor Bancii Romanesti (1,424 miliarde euro) si a capitalului social (175 milioane euro) detinute de aceasta, in total aproape 1,6 miliarde euro.
Pretul platit este avantajos si daca luam in calcul activul net al bancii, de 251 milioane euro (diferenta dintre active si datorii), plus capitalurile proprii (135 milioane euro), in total 366 milioane euro.
Iata anuntul AGA publicat de Banca Romaneasca
Convocarea Adunarilor Generale Extraordinara si Ordinara ale Actionarilor Banca Romaneasca S.A. Membra a Grupului National Bank of Greece
Consiliul de Administratie al Banca Romaneasca S.A. Membra a Grupului National Bank of Greece, o institutie de credit infiintata si functionand in conformitate cu legislatia din Romania in calitate de societate pe actiuni, avand sediul social in Bucuresti, Cladirea BoC, etajele 1, 2 si 3, pe strada George Constantinescu nr. 3, sector 2, 020339, Romania, inregistrata la Registrul Comertului din Bucuresti sub nr. J40/29196/1992, CUI 4829576, inregistrata la Registrul Institutiilor de Credit al Bancii Nationale a Romaniei sub nr. RB-PJR-40-017/18.02.1999, avand un capital social de 748,648,220 RON ("Societatea" sau "Banca"),
Avand in vedere:
a) Prevederile art. 111, 113 si 117 din Legea nr. 31/1990 privind societatile, republicata, cu modificarile ulterioare ("Legea Societatilor");
b) Prevederile art. 9 si 10 din Actul Constitutiv al Societatii ("Actul Constitutiv");
c) Decizia Consiliului de Administratie al Societatii nr. 1 din data de 23 decembrie 2019, aproband convocarea Adunarilor Generale Extraordinara si Ordinara ale Actionarilor Societatii,
Consiliul de Administratie al Societatii prin prezenta convoaca:
1. Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor Societatii, care va avea loc la sediul social al Societatii in Bucuresti, Cladirea BoC, etajul 3, strada George Constantinescu nr. 3, sector 2, 020339, Romania, pe data de 31 ianuarie 2020, la ora 11:00, cu urmatoarea ordine de zi:
1.1. Schimbarea numelui Societatii din "Banca Romaneasca S.A. Membra a Grupului National Bank of Greece" in "Banca Romaneasca S.A.", ca urmare a rezervarii de denumire nr. 644192 din data de 19 decembrie 2019 emisa de Oficiul Registrului Comertului si schimbarea emblemei Societatii pentru a elimina referinta la "Membra a Grupului National Bank of Greece". Propunerea emblemei noi este disponibila la sediul social al Societatii in Bucuresti, Cladirea BoC, etajele 1, 2 si 3, strada George Constantinescu nr. 3, sector 2, 020339, Romania.
1.2. Modificarea Actului Constitutiv dupa cum urmeaza:
1.2.1. Art. 1.1 din Actul Constitutiv urmeaza a fi modificat si inlocuit cu urmatorul text: "Denumirea Bancii este BANCA ROMANEASCA S.A. (denumita in continuare Banca)."
1.2.2. Art. 6 din Actul Constitutiv urmeaza a fi modificat si inlocuit cu urmatorul text: "Capitalul social subscris si varsat este de 748.648.220 lei si este impartit in 374.324.110 actiuni nominative, fiecare cu o valoare nominala de 2 lei. Capitalul social este detinut dupa cum urmeaza:
a) Banca de Export - Import a Romaniei EximBank S.A. detine 371.624.509 actiuni nominative, cu valoare nominala de 2 lei fiecare si cu valoare nominala totala de 743.249.018 lei, reprezentand 99,28% din capitalul social al Bancii;
b) Lista de actionari (persoane juridice) detinand 87.020 de actiuni nominative, cu valoare nominala de 2 lei fiecare si valoare nominala totala de 174.040 lei, reprezentand 0,02% din capitalul social al Bancii;
c) Lista de actionari (persoane fizice) detinand 2.612.581 actiuni nominative, cu o valoare nominala de 2 lei fiecare si o valoare nominala totala de 5.225.162 lei, reprezentand 0,7% din capitalul social al Bancii."
1.2.3. Art. 8.9 din Actul Constitutiv urmeaza a fi sters.
1.2.4. Art. 12.1 din Actul Constitutiv urmeaza a fi modificat si inlocuit cu urmatorul text: "Banca este administrata de un Consiliu de Administratie alcatuit din 5 administratori, dintre care un Presedinte si un Vicepresedinte, numiti de catre Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor. Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor Bancii va stabili la numirea membrilor Consiliului de Administratie care va fi structura acestui organ al Bancii si numarul de membri la care se va raporta calculul majoritatii necesare pentru adoptarea deciziilor acestuia, in conditiile reglementarilor legale aplicabile. Majoritatea membrilor Consiliului de Administratie va fi formata din administratori neexecutivi si cel putin unul dintre membrii Consiliului de Administratie va fi independent, in sensul prevederilor legale si de reglementare in materie. Presedintele si/sau Vicepresedintele numit de Adunarea Generala, va putea fi revocat numai de aceasta."
1.2.5. Art. 12.3 din Actul Constitutiv urmeaza a fi modificat si inlocuit cu urmatorul text: "Fiecare actionar care detine cel putin 10% din actiunile Bancii va nominaliza catre Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor, cel putin o persoana, pentru a fi aleasa membru al Consiliului de Administratie."
1.2.6. Art. 12.4 din Actul Constitutiv urmeaza a fi modificat si inlocuit cu urmatorul text: "Conducerea Bancii este delegata catre Directorii Bancii de catre Consiliul de Administratie, in sensul dispozitiilor art. 107 alin. 1 din O.U.G. nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului si art. 143 din Legea nr. 31/1990, legea societatilor (denumite in prezentul ACT CONSTITUTIV "Directorii Bancii"). Directorii Bancii sunt acele persoane carora le-au fost delegate atributii de conducere si au fost aprobate de catre Banca Nationala a Romaniei."
1.2.7. Anexa 1 din Actul Constitutiv urmeaza a fi stearsa.
1.2.8. Anexa 2 din Actul Constitutiv urmeaza a fi stearsa. Aceasta stergere urmeaza a fi reflectata in intreg textul Actului Constitutiv, dupa cum urmeaza:
i. Art. 13.1 va fi modificat si inlocuit cu urmatorul text: "Consiliul de Administratie va desemna un Comitet Executiv, format din Directorii Bancii - definiti conform dispozitiilor art. 12.4."
ii. Art. 14.2 paragraful (1) va fi modificat si inlocuit cu urmatorul text: "Angajarea patrimoniala a Bancii se face cu semnatura unuia dintre Directorii Bancii sau a unuia sau mai multor salariati ai Bancii imputerniciti in acest scop prin reglementarile interne."
1.2.9. Emblema Socitatii din Anexa 3 a Actului Constitutiv va fi inlocuita cu noua emblema din punctul 1.1 de mai sus.
1.2.10. Renumerotarea anexelor din Actul Constitutiv, astfel incat Anexa 3 va deveni Anexa 1, Anexa 4.1 va deveni Anexa 2.1 si Anexa 4.2 va deveni Anexa 2.2. Renumerotarea anexelor va fi reflectata in intreg textul Actului Constitutiv , dupa cum urmeaza:
i. Art. 3.1 paragraful (1) va fi modificat si inlocuit cu urmatorul text: "Sediul social al Bancii se afla in Cladirea BoC, etajele 1, 2 si 3, str. George Constantinescu nr. 3, Sector 2, 020339, Bucuresti, Romania. Banca isi poate desfasura activitatea si in alte sedii reale, precizate in Anexa 2.1 la prezentul ACT CONSTITUTIV."
ii. Art. 3.2 paragraful (2) va fi modificat si inlocuit cu urmatorul text: "Sucursalele Bancii sunt unitati operationale dependente din punct de vedere juridic de Banca, sunt abilitate sa efectueze in mod direct oricare dintre activitatile acesteia si reprezinta Banca in raporturile cu tertii si in justitie, prin managerii acestora, in limita mandatului si competentelor acordate de catre Banca. Sediile secundare ale Bancii sunt mentionate in Anexa 2.2 la prezentul ACT CONSTITUTIV."
iii. Art. 19.2 va fi modificat si inlocuit cu urmatorul text: "Sigla Bancii este prezentata in Anexa 1."
iv. Art. 22.2 va fi modificat si inlocuit cu urmatorul text: "Anexele fac parte integranta din prezentul ACT CONSTITUTIV si contin: Anexa 1 - Sigla Bancii; Anexa 2.1 - Sediile reale ale Bancii; Anexa 2.2 - Sediile secundare ale Bancii."
1.3. Imputernicirea Directorilor Bancii (Conducatorii) cu capacitate si puteri depline sa reprezinte Societatea si (i) sa duca la indeplinire toate formalitatile legale necesare pentru inregistrarea, publicarea si implementarea hotararii adoptate, (ii) sa semneze oricare si toate documentele necesare pentru punerea in acord cu cerintele legale, (iii) precum si pentru indeplinirea oricaror formalitati in fata notarilor publici din Romania, Oficiului Registrului Comertului, precum si a oricarei autoritati, institutii publice, banci sau persoane legale sau fizice, pentru indeplinirea si inregistrarea hotararilor adoptate de catre actionarii Societatii.
In lipsa cvorumului necesar pentru convocarea valabila a Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor pe data de 31 ianuarie 2020, Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor va fi reconvocata pentru data de 3 februarie 2020, in acelasi loc si la aceeasi ora, cu aceeasi ordine de zi.
La Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor pot participa persoanele inregistrate ca actionari ai Societatii la data de referinta 20 ianuarie 2020.
Actionarii au dreptul de a participa la Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor in persoana sau prin reprezentant, in baza unei procuri speciale, potrivit Legii Societatilor si Actului Constitutiv. Procurile semnate si completate conform legii vor fi transmise la sediul Societatii, in Bucuresti, Cladirea BoC, etajele 1, 2 si 3, strada George Constantinescu nr. 3, sector 2, 020339, Romania, cu 48 de ore inainte de data Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor.
Documentele mentionate in ordinea de zi a Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor, precum si orice alte informatii suplimentare cu privire la aceste subiecte, pot fi obtinute de la sediul social al Societatii in Bucuresti, Cladirea BoC, etajele 1, 2 si 3, strada George Constantinescu nr. 3, sector 2, 020339, Romania, nr. de telefon +40213059023 / +40213059154 , nr. fax +40213059191, adresa de e-mail actionariat@brom.ro.
2. Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor Societatii va avea loc la sediul social al Societatii in Bucuresti, Cladirea BoC, etajul 3, strada George Constantinescu nr. 3, sector 2, 020339, Romania, pe data de 31 ianuarie 2020, la ora 12:00, cu urmatoarea ordine de zi:
2.1. Luarea la cunostinta de catre actionari a renuntarii la mandat de catre membrii actuali ai Consiliului de Administratie, respectiv a Presedintelui si Vicepresedintelui Consiliului de Administratie, dupa cum urmeaza:
2.1.1. In legatura cu renuntarea la mandat de catre Dl. Marinis Stratopoulos in calitate de Presedinte si membru al Consiliului de Administratie, renuntarea la mandat va produce efecte de la data la care Dl. Traian Sorin Halalai, in calitate de nou membru al Consiliului de Administratie conform punctului 2.3 c) de mai jos, va avea dreptul sa isi inceapa mandatul potrivit prevederilor legale aplicabile;
2.1.2. In legatura cu renuntarea la mandat de catre Dl. Konstantinos Bratos in calitate de Vicepresedinte si membru al Consiliului de Administratie, renuntarea la mandat va produce efecte de la data Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor;
2.1.3. In legatura cu renuntarea la mandat de catre Dl. Ioannis Kougionas in calitate de membru al Consiliului de Administratie, renuntarea la mandat va produce efecte de la data la care Dl. Lucian Claudiu Anghel, in calitate de nou membru al Consiliului de Administratie conform punctului 2.3. a) de mai jos, va avea dreptul sa isi inceapa mandatul potrivit prevederilor legale aplicabile;
2.1.4. In legatura cu renuntarea la mandat de catre Dl. Petru Rares in calitate de membru al Consiliului de Administratie, renuntarea la mandat va produce efecte de la data la care Dna. Lidia Stan, in calitate de nou membru al Consiliului de Administratie conform punctului 2.3. d) de mai jos, va avea dreptul sa isi inceapa mandatul potrivit prevederilor legale aplicabile;
2.1.5. In legatura cu renuntarea la mandat de catre Dl. Ion Stancu in calitate de membru al Consiliului de Administratie, renuntarea la mandat va produce efecte de la data la care Dna. Oana Lucia Ilie, in calitate de nou membru al Consiliului de Administratie conform punctului 2.3. b) de mai jos, va avea dreptul sa isi inceapa mandatul potrivit prevederilor legale aplicabile;
2.1.6. In legatura cu renuntarea la mandat de catre Dl. Pavel Nastase in calitate de membru al Consiliului de Administratie, renuntarea la mandat va produce efecte de la data la care Dl. Doru Bebe Bulata, in calitate de nou membru al Consiliului de Administratie conform punctului 2.3. e) de mai jos, va avea dreptul sa isi inceapa mandatul potrivit prevederilor legale aplicabile.
2.2. Descarcarea de gestiune a membrilor Consiliului de Administratie pentru activitatea acestora in aceasta calitate de la 1 ianuarie 2019 pana la data hotararii Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor.
2.3. Numirea urmatorilor 5 (cinci) membri ai Consiliului de Administratie al Societatii pentru un mandat de 4 (patru) ani si aprobarea remuneratiei acestora in conformitate cu legislatia aplicabila si regulile interne ale Societatii:
a) Dl. Lucian Claudiu Anghel, domiciliat in Bucuresti, economist, in calitate de membru executiv al Consiliului de Administratie al Societatii si Director General;
b) Dna. Oana Lucia Ilie, domiciliata in Bucuresti, economist si absolvent al Facultatii de Drept, in calitate de membru executiv al Consiliului de Administratie al Societatii si Director General Adjunct;
c) Dl. Traian Sorin Halalai, domiciliat in Bucuresti, economist, in calitate de membru ne-executiv al Consiliului de Administratie al Societatii si Presedintele Consiliului de Administratie;
d) Dna. Lidia Stan, domiciliata in Bucuresti, economist, in calitate de membru ne-executiv al Consiliului de Administratie al Societatii si Vicepresedinte al Consiliului de Administratie;
e) Dl. Doru Bebe Bulata, domiciliat in Bucuresti, jurist, in calitate de membru ne-executiv al Consiliului de Administratie al Societatii.
2.3.1. Potrivit reglementarilor aplicabile (inclusiv, fara a se limita la, Regulamentul nr. 11/2007 si Regulamentul 6/2008 al Bancii Nationale a Romaniei), noii membri ai Consiliului de Administratie vor incepe exercitarea responsabilitatilor de la data primirii aprobarii din partea Bancii Nationale a Romaniei. Pana la acea data, Dl. Marinis Stratopoulos, Dl. Ioannis Kougionas, Dl. Petru Rares, Dl. Ion Stancu si Dl. Pavel Nastase isi vor continua activitatea.
2.3.2. Alti membri ai Consiliului de Administratie pot fi propusi in maximum 15 zile de la data publicarii Convocatorului. Dreptul de a nominaliza un candidat la pozitia de membru al Consiliului de Administratie apartine actionarilor Societatii. Lista continand informatiile cu privire la numele, locul de resedinta, calificarea profesionala a persoanelor propuse a fi numite ca membri ai Consiliului de Administratie vor fi accesibile la sediul social al Societatii in Bucuresti, Cladirea BoC, etajele 1, 2 si 3, strada George Constantinescu nr. 3, sector 2, 020339, Romania, nr. de telefon +40213059023 / +40213059154 , nr. fax +40213059191, adresa de e-mail actionariat@brom.ro si va putea fi consultata de orice actionar al Societatii.
2.4. Imputernicirea Directorilor Bancii (Conducatorii) cu capacitate si puteri depline sa reprezinte Societatea si (i) sa duca la indeplinire toate formalitatile legale necesare pentru inregistrarea, publicarea si implementarea hotararii adoptate, (ii) sa semneze oricare si toate documentele necesare pentru punerea in acord cu cerintele legale, (iii) precum si pentru indeplinirea oricaror formalitati in fata notarilor publici din Romania, Oficiului Registrului Comertului, precum si a oricarei autoritati, institutii publice, banci sau persoane juridice sau fizice, pentru indeplinirea si inregistrarea hotararilor adoptate de catre actionarii Societatii.
In lipsa cvorumului necesar pentru convocarea valabila a Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor pe data de 31 ianuarie 2020, Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor va fi reconvocata pentru data de 3 februarie 2020, in acelasi loc si la aceeasi ora, cu aceeasi ordine de zi.
La Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor pot participa persoanele inregistrate ca actionari ai Societatii la data de referinta 20 ianuarie 2020.
Actionarii au dreptul de a participa la Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor in persoana sau prin reprezentant, in baza unei procuri speciale, potrivit Legii Societatilor si Actului Constitutiv. Procurile semnate si completate conform legii vor fi transmise la sediul Societatii, in Bucuresti, Cladirea BoC, etajele 1, 2 si 3, strada George Constantinescu nr. 3, sector 2, 020339, Romania, cu 48 de ore inainte de data Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor.
Documentele mentionate in ordinea de zi a Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor, precum si orice alte informatii suplimentare cu privire la aceste subiecte, pot fi obtinute de la sediul social al Societatii in Bucuresti, Cladirea BoC, etajele 1, 2 si 3, strada George Constantinescu nr. 3, sector 2, 020339, Romania, nr. de telefon +40213059023 / +40213059154 , nr. fax +40213059191, adresa de e-mail actionariat@brom.ro.
Presedintele Consiliului de Administratie
MARINIS STRATOPOULOS
Sursa: Banca Romaneasca
Taguri: Banca Romaneasca Eximbank
Comentarii
POPESCUCONVERSIE CHF
Asteptam cu drag oferta reala de conversie a creditelor CHF in RON.
Dora
Credit CHF
Doamne ajuta, Sper sa se rezolve si conversia creditelor in CHF. Succes!
Adauga un comentariu
Adauga un comentariu folosind contul de Facebook
Alte stiri din categoria: Ultima Ora
Doar 5 banci au ramas fara plati instant in lei
Numarul bancilor la care se pot face plati si transferuri instant in lei (banii ajung in cateva secunde) a ajuns la 18, conform datelor Transfond. Ultimele banci care au implementat acest serviciu sunt Unicredit si Revolut, precum si institutia nebancara Smith&Smith, prima detalii
Ratingul Garanti BBVA a fost imbunatatit
Garanti BBVA România (GBR) anunță că agenția internațională de rating Fitch Ratings a revizuit în creştere Ratingul pentru Datorii pe Termen Lung (IDR) al băncii la ´BB´ de la ´BB-´ cu Perspectivă Stabilă, conform unui comunicat de presa, in care se detalii
Bancile au facut un profit record
Sistemul bancar romanesc a obtinut un nou profit record in cel de-al treilea trimestru al anului, de aproximativ 11,8 miliarde lei, in crestere anuala cu 9%, echivalentul a 1 miliard de lei, conform calculelor facute dupa indicatorii publicati de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Cu detalii
Banca Transilvania are un rating mai bun
Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii
- Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci
- Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului
- Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni
- Raiffeisen Digital Bank se inchide in Romania
- Banca Transilvania isi continua cresterea sustinuta: +30% la operatiuni, +23% la credite, in primele 9 luni din 2024
- Problele de functionare a aplicatiei Revolut
- BCR lanseaza o noua varianta de plati cu numarul de telefon, o alternativa la Alias Pay
- Banca Transilvania are un numar de telefon dedicat fraudelor online
- Burse la Transilvania Executive Education MBA
- Card virtual in dolari, in aplicatia BT Pay
Profil de Bancher
-
Mihai Patrulescu, Senior Economist
UniCredit Bank
Mihai Patrulescu s-a alaturat echipei UniCredit ... vezi profil
Criza COVID-19
- In majoritatea unitatilor BRD se poate intra fara certificat verde
- La BCR se poate intra fara certificat verde
- Firmele, obligate sa dea zile libere parintilor care stau cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus
- CEC Bank: accesul in banca se face fara certificat verde
- Cum se amana ratele la creditele Garanti BBVA
Topuri Banci
- Topul bancilor dupa active si cota de piata in perioada 2022-2015
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale
- Topul bancilor la active in 2019
- Topul celor mai mari banci din Romania dupa valoarea activelor in 2018
- Topul bancilor dupa active in 2017
Asociatia Romana a Bancilor (ARB)
- Băncile din România nu au majorat comisioanele aferente operațiunilor în numerar
- Concurs de educatie financiara pentru elevi, cu premii in bani
- Creditele acordate de banci au crescut cu 14% in 2022
- Romanii stiu educatie financiara de nota 7
- Gradul de incluziune financiara in Romania a ajuns la aproape 70%
ROBOR
- ROBOR: ce este, cum se calculeaza, ce il influenteaza, explicat de Asociatia Pietelor Financiare
- ROBOR a scazut la 1,59%, dupa ce BNR a redus dobanda la 1,25%
- Dobanzile variabile la creditele noi in lei nu scad, pentru ca IRCC ramane aproape neschimbat, la 2,4%, desi ROBOR s-a micsorat cu un punct, la 2,2%
- IRCC, indicele de dobanda pentru creditele in lei ale persoanelor fizice, a scazut la 1,75%, dar nu va avea efecte imediate pe piata creditarii
- Istoricul ROBOR la 3 luni, in perioada 01.08.1995 - 31.12.2019
Taxa bancara
- Normele metodologice pentru aplicarea taxei bancare, publicate de Ministerul Finantelor
- Noul ROBOR se va aplica automat la creditele noi si prin refinantare la cele in derulare
- Taxa bancara ar putea fi redusa de la 1,2% la 0,4% la bancile mari si 0,2% la cele mici, insa bancherii avertizeaza ca indiferent de nivelul acesteia, intermedierea financiara va scadea iar dobanzile vor creste
- Raiffeisen anunta ca activitatea bancii a incetinit substantial din cauza taxei bancare; strategia va fi reevaluata, nu vor mai fi acordate credite cu dobanzi mici
- Tariceanu anunta un acord de principiu privind taxa bancara: ROBOR-ul ar putea fi inlocuit cu marja de dobanda a bancilor
Statistici BNR
- Deficitul contului curent, aproape 20 miliarde euro după primele nouă luni
- Deficitul contului curent, aproape 18 miliarde euro după primele opt luni
- Deficitul contului curent, peste 9 miliarde euro pe primele cinci luni
- Deficitul contului curent, 6,6 miliarde euro după prima treime a anului
- Deficitul contului curent pe T1, aproape 4 miliarde euro
Legislatie
- Legea nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor şi Fondul de garantare a depozitelor bancare
- Rambursarea anticipata a unui credit, conform OUG 50/2010
- OUG nr.21 din 1992 privind protectia consumatorului, actualizata
- Legea nr. 190 din 1999 privind creditul ipotecar pentru investiții imobiliare
- Reguli privind stabilirea ratelor de referinţă ROBID şi ROBOR
Lege plafonare dobanzi credite
- BNR propune Parlamentului plafonarea dobanzilor la creditele bancilor intre 1,5 si 4 ori peste DAE medie, in functie de tipul creditului; in cazul IFN-urilor, plafonarea dobanzilor nu se justifica
- Legile privind plafonarea dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de firmele de recuperare se discuta in Parlament (actualizat)
- Legea privind plafonarea dobanzilor la credite nu a fost inclusa pe ordinea de zi a comisiilor din Camera Deputatilor
- Senatorul Zamfir, despre plafonarea dobanzilor la credite: numai bou-i consecvent!
- Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)
Anunturi banci
- Cate reclamatii primeste Intesa Sanpaolo Bank si cum le gestioneaza
- Platile instant, posibile la 13 banci
- Aplicatia CEC app va functiona doar pe telefoane cu Android minim 8 sau iOS minim 12
- Bancile comunica automat cu ANAF situatia popririlor
- BRD bate recordul la credite de consum, in ciuda dobanzilor mari, si obtine un profit ridicat
Analize economice
- -6,2% din PIB, deficit bugetar după zece luni
- Inflația anuală a crescut marginal
- Comerțul cu amănuntul - în creștere cu 7,7% cumulat pe primele 9 luni
- România, pe locul 16 din 27 de state membre ca pondere a datoriei publice în PIB
- România, tot prima în UE la inflația anuală, dar decalajul s-a redus
Ministerul Finantelor
- Datoria publică, 51,4% din PIB la mijlocul anului
- Deficit bugetar de 3,6% din PIB după prima jumătate a anului
- Deficit bugetar de 3,4% din PIB după primele cinci luni ale anului
- Deficit bugetar îngrijorător după prima treime a anului
- Deficitul bugetar, -2,06% din PIB pe primul trimestru al anului
Biroul de Credit
- FUNDAMENTAREA LEGALITATII PRELUCRARII DATELOR PERSONALE IN SISTEMUL BIROULUI DE CREDIT
- BCR: prelucrarea datelor personale la Biroul de Credit
- Care banci si IFN-uri raporteaza clientii la Biroul de Credit
- Ce trebuie sa stim despre Biroul de Credit
- Care este procedura BCR de raportare a clientilor la Biroul de Credit
Procese
- ANPC pierde un proces cu Intesa si ARB privind modul de calcul al ratelor la credite
- Un client Credius obtine in justitie anularea creditului, din cauza dobanzii prea mari
- Hotararea judecatoriei prin care Aedificium, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, si statul sunt obligati sa achite unui client prima de stat
- Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Curtea de Conturi
- Vodafone, obligata de judecatori sa despagubeasca un abonat caruia a refuzat sa-i repare un telefon stricat sau sa-i dea banii inapoi (decizia instantei)
Stiri economice
- Datoria publică, 54,4% din PIB la finele lunii septembrie 2024
- România, tot prima dar în trendul UE la inflația anuală
- Datoria publică, 52,7% din PIB la finele lunii august 2024
- -5,44% din PIB, deficit bugetar înaintea ultimului trimestru din 2024
- Prețurile industriale - scădere în august dar indicele anual a continuat să crească
Statistici
- România, pe locul trei în UE la creșterea costului muncii în T2 2024
- Cheltuielile cu pensiile - România, pe locul 19 în UE ca pondere în PIB
- Dobanda din Cehia a crescut cu 7 puncte intr-un singur an
- Care este valoarea salariului minim brut si net pe economie in 2024?
- Cat va fi salariul brut si net in Romania in 2024, 2025, 2026 si 2027, conform prognozei oficiale
FNGCIMM
- Programul IMM Invest continua si in 2021
- Garantiile de stat pentru credite acordate de FNGCIMM au crescut cu 185% in 2020
- Programul IMM invest se prelungeste pana in 30 iunie 2021
- Firmele pot obtine credite bancare garantate si subventionate de stat, pe baza facturilor (factoring), prin programul IMM Factor
- Programul IMM Leasing va fi operational in perioada urmatoare, anunta FNGCIMM
Calculator de credite
- ROBOR la 3 luni a scazut cu aproape un punct, dupa masurile luate de BNR; cu cat se reduce rata la credite?
- In ce mall din sectorul 4 pot face o simulare pentru o refinantare?
Noutati BCE
- Acord intre BCE si BNR pentru supravegherea bancilor
- Banca Centrala Europeana (BCE) explica de ce a majorat dobanda la 2%
- BCE creste dobanda la 2%, dupa ce inflatia a ajuns la 10%
- Dobânda pe termen lung a continuat să scadă in septembrie 2022. Ecartul față de Polonia și Cehia, redus semnificativ
- Rata dobanzii pe termen lung pentru Romania, in crestere la 2,96%
Noutati EBA
- Bancile romanesti detin cele mai multe titluri de stat din Europa
- Guidelines on legislative and non-legislative moratoria on loan repayments applied in the light of the COVID-19 crisis
- The EBA reactivates its Guidelines on legislative and non-legislative moratoria
- EBA publishes 2018 EU-wide stress test results
- EBA launches 2018 EU-wide transparency exercise
Noutati FGDB
- Banii din banci sunt garantati, anunta FGDB
- Depozitele bancare garantate de FGDB au crescut cu 13 miliarde lei
- Depozitele bancare garantate de FGDB reprezinta doua treimi din totalul depozitelor din bancile romanesti
- Peste 80% din depozitele bancare sunt garantate
- Depozitele bancare nu intra in campania electorala
CSALB
- Sistemul bancar romanesc este deosebit de bine pregatit pentru orice fel de socuri
- La CSALB poti castiga un litigiu cu banca pe care l-ai pierde in instanta
- Negocierile dintre banci si clienti la CSALB, in crestere cu 30%
- Sondaj: dobanda fixa la credite, considerata mai buna decat cea variabila, desi este mai mare
- CSALB: Romanii cu credite caută soluții pentru reducerea ratelor. Cum raspund bancile
First Bank
- Ce trebuie sa faca cei care au asigurare la credit emisa de Euroins
- First Bank este reprezentanta Eurobank in Romania: ce se intampla cu creditele Bancpost?
- Clientii First Bank pot face plati prin Google Pay
- First Bank anunta rezultatele financiare din prima jumatate a anului 2021
- First Bank are o noua aplicatie de mobile banking
Noutati FMI
- FMI: criza COVID-19 se transforma in criza economica si financiara in 2020, suntem pregatiti cu 1 trilion (o mie de miliarde) de dolari, pentru a ajuta tarile in dificultate; prioritatea sunt ajutoarele financiare pentru familiile si firmele vulnerabile
- FMI cere BNR sa intareasca politica monetara iar Guvernului sa modifice legea pensiilor
- FMI: majorarea salariilor din sectorul public si legea pensiilor ar trebui reevaluate
- IMF statement of the 2018 Article IV Mission to Romania
- Jaewoo Lee, new IMF mission chief for Romania and Bulgaria
Noutati BERD
- Creditele neperformante (npl) - statistici BERD
- BERD este ingrijorata de investigatia autoritatilor din Republica Moldova la Victoria Bank, subsidiara Bancii Transilvania
- BERD dezvaluie cat a platit pe actiunile Piraeus Bank
- ING Bank si BERD finanteaza parcul logistic CTPark Bucharest
- EBRD hails Moldova banking breakthrough
Noutati Federal Reserve
- Federal Reserve anunta noi masuri extinse pentru combaterea crizei COVID-19, care produce pagube "imense" in Statele Unite si in lume
- Federal Reserve urca dobanda la 2,25%
- Federal Reserve decided to maintain the target range for the federal funds rate at 1-1/2 to 1-3/4 percent
- Federal Reserve majoreaza dobanda de referinta pentru dolar la 1,5% - 1,75%
- Federal Reserve issues FOMC statement
Noutati BEI
- BEI a redus cu 31% sprijinul acordat Romaniei in 2018
- Romania implements SME Initiative: EUR 580 m for Romanian businesses
- European Investment Bank (EIB) is lending EUR 20 million to Agricover Credit IFN
Mobile banking
- Comisioanele BRD pentru MyBRD Mobile, MyBRD Net, My BRD SMS
- Termeni si conditii contractuale ale serviciului You BRD
- Recomandari de securitate ale BRD pentru utilizatorii de internet/mobile banking
- CEC Bank - Ghid utilizare token sub forma de card bancar
- Cinci banci permit platile cu telefonul mobil prin Google Pay
Noutati Comisia Europeana
- Avertismentul Comitetului European pentru risc sistemic (CERS) privind vulnerabilitățile din sistemul financiar al Uniunii
- Cele mai mici preturi din Europa sunt in Romania
- State aid: Commission refers Romania to Court for failure to recover illegal aid worth up to €92 million
- Comisia Europeana publica raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV)
- Infringements: Commission refers Greece, Ireland and Romania to the Court of Justice for not implementing anti-money laundering rules
Noutati BVB
- BET AeRO, primul indice pentru piata AeRO, la BVB
- Laptaria cu Caimac s-a listat pe piata AeRO a BVB
- Banca Transilvania plateste un dividend brut pe actiune de 0,17 lei din profitul pe 2018
- Obligatiunile Bancii Transilvania se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti
- Obligatiunile Good Pople SA (FRU21) au debutat pe piata AeRO
Institutul National de Statistica
- Deficitul balanței comerciale la 9 luni, cu 15% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut
- Producția industrială, în scădere semnificativă
- Pensia reală, în creștere cu 8,7% pe luna august 2024
- Avansul PIB pe T1 2024, majorat la +0,5%
- Industria prelucrătoare a trecut pe plus în aprilie 2024
Informatii utile asigurari
- Data de la care FGA face plati pentru asigurarile RCA Euroins: 17 mai 2023
- Asigurarea împotriva dezastrelor, valabilă și in caz de faliment
- Asiguratii nu au nevoie de documente de confirmare a cutremurului
- Cum functioneaza o asigurare de viata Metropolitan pentru un credit la Banca Transilvania?
- Care sunt documente necesare pentru dosarul de dauna la Cardif?
ING Bank
- La ING se vor putea face plati instant din decembrie 2022
- Cum evitam tentativele de frauda online?
- Clientii ING Bank trebuie sa-si actualizeze aplicatia Home Bank pana in 20 martie
- Obligatiunile Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din Europa Centrala si de Est, intermediata de ING Bank
- ING Bank transforma departamentul de responsabilitate sociala intr-unul de sustenabilitate
Ultimele Comentarii
-
Nu vor să aplice Legea 243/2024
Buna ziua, VĂ ROG MULT SĂ MĂ AJUTAȚI. Am încercat o soluție cu cu cei de la CSALB, cerere ... detalii
-
!
Era interesant de aflat cat a dat Casa regala din exedentul Casei in toate cele 7 razboaie in care ... detalii
-
plati online
ING respinge in mod constant platile facute online cu cardurile ... detalii
-
!
Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii