BANCI | Interviu

In direct de la Curtea Constitutionala, decizia privind legea conversiei creditelor in franci (CHF) la cursul istoric; sentinta s-a amanat pana in 7 februarie

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-01-18 08:35

Curtea Constitutionala urmeaza sa se pronunte astazi cu privire la legea privind conversia creditelor in franci elvetieni (CHF) la cursul istoric, initiata de acelasi tandem, Piperea/Zamfir, care a promovat si legea darii in plata.

Bancherul.ro va transmite in direct de la sediul Curtii decizia judecatorilor si declaratiile acestora.

Legea conversiei creditelor in CHF a fost contestata la Curtea Constitutionala de catre Guvernul Ciolos, care s-a plans ca legea s-ar aplica retroactiv, incalcand astfel regulile legislatiei nationale si directivelor europene.

Aceeasi critica a fost adusa de banci si legii darii in plata, respinsa insa de judecatori, care considera ca legea nu este retroactiva intrucat nu are efecte asupra derularii creditelor pana acum, ci doar pentru viitor, odata ce acestea vor fi renegociate sau date in plata, conform deciziilor instantelor de judecata. (vezi aici explicatiile Curtii la darea in plata)

In privinta legii conversiei, insa, situatia este diferita, intrucat legea prevede conversia creditelor la cursul din data acordarii, majoritatea in anii 2007-2008, ceea ce ar insemna, evident, o aplicare retroactiva, astfel ca o decizie a Curtii de validare a legii, respectiv de acceptare a caracterului retroactiv, ar fi in contradictie cu cea data in cazul legii darii in plata.

In schimb, Curtea Constitutionala ar putea aplica si la legea conversiei, cum a facut la legea darii in plata, acelasi principiu, al impreviziunii din Codul Civil, pentru a permite aplicarea legii si in cazul contractelor in curs de derulare.

“Legea se aplica retroactiv pentru ca bancile ar fi putut anticipa, in momentul in care au acordat creditele, in perioada dinainte de criza, aparitia unor dezechilibre majore in contracte”, a spus Valer Dorneanu, presedintele Curtii Constitutionale, pentru Bancherul.ro. (vezi aici detalii)

Numai ca, in cazul unei decizii asemanatoare cu cea a legii darii in plata, conversia creditelor in CHF la cursul istoric s-ar putea aplica, la fel ca dare in plata, doar de acum inainte, nu si pentru perioada scursa pana acum.

Ramane de vazut ce va decide Curtea si ce motivare va oferi.

Sentinta s-a amanat pentru 7 februarie

Curtea a decis astazi sa amane adoptarea unei sentinte pana in 7 februarie.

Valer Dorneanu, presedintele Curtii Constitutionale, a declarat ca amanarea este necesara pentru ca judecatorii sa aprofundeze suficient de bine cauza, astfel incat sa gaseasca si aici "acea formula magica", ca in cazul darii in plata, adica impreviziunea.

Dorneanu a precizat ca decizia trebuie sa fie in consonanta cu cea privind legea darii in plata atat in privinta retroactivitatii cat si aplicarii impreviziunii.

"Am amanat pronuntarea pentru examinarea mai adanca a problematicii si pentru a da o decizie care sa fie in consonanta cu analiza pe care am facut-o la legea darii in plata cu privire la retroactivitate si la impreviziune, daca se aplica sau nu si la legea conversiei", a precizat Dorneanu.

Taguri: lege darea in plata  Curtea Constitutionala  curs BNR  Easy Credit  BT Pay  darea in plata  

Comentarii

Geko
Directiva
IF you LIVE long :( enough ! Then you may sey ..

John
Swiss frank
Astia ar trebui sa ste face to face ca sa transeze odata problema ... ?

COSMIN
Telenovela continua
Pana se ia o decizie murim cu totii, cama asta cred ca e ideea.

cosmin
se tegiverseaza din nou, era de asteptat si pe 7 vor mai face o amanare
De ce nu a sarit BNR in sus cand s-au acordat creditele in CHF asa cum au sarit in apararea bancilor. De aici reiasa foarte clar ca cetatenii sunt 0 in raport cu bancile pentru BNR. Drepturile cetatenilor au fost incalcate flagrant………. Avem 40 de morti, poate si mai multi…. si nu s-a intamplat nimic….. cati mai trebuie sa moara pana vedem si noi o institutie a statului care sa verifice daca BNR si bancile au respectat reglementarile privind acordarea acestor credite in CHF. Cine ne spune cat de constitutional a fost acordarea acestor credite, daca au fost incalcate drepturile constitutionale ale cetatenilor …… o sa fiti uimiti cate drepturi au fost incalcate. Nu a contat modul cum au fost acordate , nu a contat ca stiau foarte bine actionarii bancilor straine ce se va intampla cu moneda CHF, aveau informatia, de ce credeti ca aceste credite s-au dat doar in Europa de Est ….., la acest nivel nimic nu e intamplator. Din pacate nu avem un sistem bancar corect si transparent ……. de aici si saracia acestei tari….. nu poti sa lasi pe mafiotii astia sa faca atatia bani pe spatele romanilor si sa plece cu ei afara. Asadar maine Curtea Constitutionala are o obligatie morala , sa priveasca cu atentie modul cum au fost acordate aceste credite, publicitatea ascunsa si inselatoare la acordarea creditelor, nesimtirea nelimitata a bancilor de a mai castiga si din diferenta de curs valutar, fata de cursul afisat BNR, nici macar sa zica rata se incaseaza la cursul BNR. De asemenea Curtea trebuie sa decida de asa natura incat sa numai existe nicio interpretare, sa fie foarte clara astfel incat toate partile implicate sa stie exact ce au de realizat mai departe, altfel o decizie care sa contina impreviziuni face rau tuturor partilor. Se doreste echitate si dreptate.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Daca ai credit, trebuie sa ai puse deoparte 6 rate de rezerva

• Confuzia dintre dorințe și nevoi duce la imposibilitatea corelării veniturilor cu cheltuielile • Mulți oameni sunt deconectați de la propria situație financiară. Unii nu știu care sunt veniturile familiei. Alții refuză să-și vadă obiectiv detalii

Viva Credit a redus dobanda la credite de la 1,2% la 1% pe zi

Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, spune directorul general al Viva Credit, Ionut Stan, in raspunsurile la intrebarile detalii

Creditul e bun daca te ajuta sa-ti cresti veniturile si sa-ti scazi cheltuielile

Provocările fiscale și economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiți pe consumatori, iar administrarea finanțelor personale devine un imperativ pentru cei care vor să își păstreze confortul din prezent sau să își țină sub control problemele financiare, se detalii

Revolut, acuzata de clienti ca permite fraude online. Banca le raspunde ca sunt fraude autorizate si ca vina este a Meta

Mai multi cititori ni s-au plans ca au fost victimele unor inselatorii online prin tranferuri din contul Revolut, fara ca banca sa poata depista fraudele. Revolut a refuzat sa-si asume responsabilitatea pentru fraudele online ( detalii

 



 

Ultimele Comentarii