BANCI | Interviu

Stefan Maxian, RCB: Erste Bank avea nevoie de capital de stat, la fel ca bancile din alte tari

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-10-30 14:20

Infuzia de capital de 2,7 miliarde euro din partea statului austriac în Erste Bank este o măsură care înlătură incertitudinile şi era necesară, în condiţiile în care bănci din alte ţări au fost deja ajutate de guverne şi s-au întărit, a spus joi analistul Stefan Maxian, de la RCB, citat de Reuters.

"La prima vedere, (măsura) arată foarte bine", a spus Maxian. "Aceasta îndepărtează nesiguranţa în privinţa modului în care ar putea arăta o soluţie - şi au nevoie de o soluţie, pentru că bănci din alte ţări s-au întărit deja", a adăugat el.

Pe bursa din Viena, măsura a fost bine primită, titlurile Erste Bank apreciindu-se cu 14,95%, la 21,15 euro în jurul orei 12:20, ora României. Eoluţia a făcut din acţiunea Erste cel mai mare câştigâtor din titlurile incluse în indicele sectorial DJ Stoxx European banking, care creştea cu doar 1,4%.

Erste Bank, acţionarul majoritar al Băncii Comerciale Române (BCR), este prima bancă din Austria care acceptă ajutor din pachetul de 100 miliarde euro al statului pentru sprijinirea sectorului bancar.

Joi dimineaţă, Erste a anunţat că statul austriac va cumpăra capital participativ în valoare de 2,7 miliarde euro la Erste Bank, pentru care va primi o dobândă anuală de 8%, dar care nu îi dă drept de vot şi care va fi rambursat de grupul financiar.

Tranzacţia se va încheia până la sfârşitul anului, a precizat grupul austriac.

În urma infuziei de capital, rata capitalului tier 1 al Erste va depăşi 10% la sfârşitul anului, faţă de 7% în 2007 şi comparativ cu nivelul de 7,5% estimat pentru acest an fără măsura decisă de statul austriac.

Alţi analişti au primit de asemenea foarte bine măsura infuziei de capital în Erste Bank, al treilea creditor din regiunea Europei emergente.

"Este vorba de încredere aici, nu de cifre sau de nevoia reală de capital suplimentar", a declarat analistul Jiri Stanik, de la Wood & Co, citat de Reuters.

"Credeam că Erste nu are nevoie de o injecţie de capital atât de mare. Dar dacă au primit-o, este un lucru pozitiv, iar cei care nu erau foarte încrezători au probabil mai multă încredere acum", a adăugat el.

Erste şi-a reiterat estimarea privind creşterea profitului operaţional cu 15% în acest an, dar nu a publicat nicio prognoză pentru 2009, promiţând însă să dea o previziune în decembrie.

Totuşi, Erste a admis că profitul net din 2008 ar putea să fi mai mic decât cel din 2007.

Chiar dacă nu a mai repetat că profitul din 2008 ar putea creşte uşor, Erste a precizatse aşteaptă la un profit "pozitiv" în al patrulea trimestru din 2008, care va reflectas şi deprecierile generate de expunerea islandeză, de 300 milioane euro.

Joi dimineaţă, Erste Bank a anunţat pentru primele nouă luni din acest an un profit net de 1,463 miliarde euro, în creştere cu 74,6% faţă de acelaşi interval din 2007, mai ales ca urmare a vânzării diviziei de asigurări.

Fără a lua în calcul banii încasaţi pentru vânzarea diviziei de asigurări, profitul net al băncii ar fi înregistrat o creştere de 2,8% în primele nouă luni, până la 861,7 milioane euro.

Activele grupului au ajuns la sfârşitul lunii septembrie la 209,4 miliarde euro, în creştere cu 4,4% faţă de finalul anului trecut.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Daca ai credit, trebuie sa ai puse deoparte 6 rate de rezerva

• Confuzia dintre dorinÈ›e È™i nevoi duce la imposibilitatea corelării veniturilor cu cheltuielile • MulÈ›i oameni sunt deconectaÈ›i de la propria situaÈ›ie financiară. Unii nu È™tiu care sunt veniturile familiei. AlÈ›ii refuză să-È™i vadă obiectiv detalii

Viva Credit a redus dobanda la credite de la 1,2% la 1% pe zi

Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, spune directorul general al Viva Credit, Ionut Stan, in raspunsurile la intrebarile detalii

Creditul e bun daca te ajuta sa-ti cresti veniturile si sa-ti scazi cheltuielile

Provocările fiscale È™i economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiÈ›i pe consumatori, iar administrarea finanÈ›elor personale devine un imperativ pentru cei care vor să îÈ™i păstreze confortul din prezent sau să îÈ™i È›ină sub control problemele financiare, se detalii

Revolut, acuzata de clienti ca permite fraude online. Banca le raspunde ca sunt fraude autorizate si ca vina este a Meta

Mai multi cititori ni s-au plans ca au fost victimele unor inselatorii online prin tranferuri din contul Revolut, fara ca banca sa poata depista fraudele. Revolut a refuzat sa-si asume responsabilitatea pentru fraudele online ( detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • Nu vor să aplice Legea 243/2024

    Buna ziua, VĂ ROG MULT SĂ MĂ AJUTAȚI. Am încercat o soluție cu cu cei de la CSALB, cerere ... detalii

  • !

    Era interesant de aflat cat a dat Casa regala din exedentul Casei in toate cele 7 razboaie in care ... detalii

  • plati online

    ING respinge in mod constant platile facute online cu cardurile ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii