BANCI | Ultima Ora

Statul ungar a ajuns sa detina peste 50% din sistemul bancar dupa ce a cumparat doua mari banci straine, lasand sa falimenteze o banca mica in care avea 49% din actiuni, cea care voia sa cumpere Raiffeisen Bank

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-12-07 15:34

Statul ungar a ajuns sa detina peste 50% din sistemul bancar dupa ce a cumparat doua mari banci straine, lasand sa falimenteze o banca mica in care avea 49% din actiuni, cea care voia sa cumpere Raiffeisen Bank la inceputul acestui an.

Premierul ungar Viktor Orbank (foto dreapta, alaturi de seful bancii centrale) a declarat ca decizia ca statul sa cumpere de la compania americana General Electric banca Budapest Bank, a opta ca marime din tara, cu active de 2,7 miliarde euro, a fost luata asfel incat statul sa detina o pondere suficient de mare din piata bancara, pentru a se asigura ca bancile acorda credite intr-o perioada de criza.

El a precizat, la postul public de radio, ca strategia ca statul sa detina o pondere importanta a pietei bancare din Ungaria a fost luata dupa ce a constatat ca dupa izbucnirea crizei financiare globale din 2008, bancile straine au intrerupt imediat activitatea de creditare.

Statul ungar a preluat recent o alta banca importanta, MKB Bank, a cincea ca marime din tara, cu active de 6,2 miliarde euro, de la grupul german BayernLB, astfel ca guvernul a ajuns sa detina peste 50% din sistemul bancar din Ungaria, o strategie anuntata inca de anul trecut de Orban.

El a mentionat insa ca statul nu intentioneaza sa pastreze controlul celor doua banci preluate recent ci sa le privatizeze peste 1-2 ani, insa noii actionari ar trebui sa fie din Ungaria, nu din strainatate.

Pretul platit pentru Budapest Bank urmeaza a fi stabilit in urma unui proces de due-dilligence, iar fondurile vor fi furnizate de catre Banca de Dezvoltare a Ungariei.

Szechenyi Bank, care voia sa preia Raiffeisen Bank, lasata sa falimenteze

Pe de alta parte, banca centrala a Ungariei a anuntat vineri retragerea licentei si lichidarea unei banci mici, Szechenyi Bank, care detine doar 0,14% din sectorul bancar ungar, in care guvernul detinea 49% din actiuni, restul fiind controlate de un mogul local, Istvan Torocskei, unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri unguri, care este si directorul executiv al Agentiei de gestionare a datoriei publice (AKK).

Adica tocmai banca despre care se spunea la inceputul acestui an ca ar dori sa cumpere Raiffeisen Bank Ungaria pentru 1 euro, dupa ce austriecii au spus ca o scot la vanzare in conditiile impunerii unor masuri drastice impotriva bancilor din aceasta tara, provocandu-le pierderi importante.

Ulterior, austriecii s-au razgandit si au ramas activi in Ungaria, alaturi de Erste Bank.

Banca nationala a Ungariei a anuntat ca “investigatia realizata la Szechenyi Bank a dezvaluit ca in ciuda masurilor anterioare adoptate de autoritatea de supraveghere, situatia bancii in toate domeniile semnificative – adecvarea capitalului, calcularea provizioanelor, pastrarea si evaluarea colateralului, precum si functionarea sistemelor IT si de contabilitate – nu respecta cerintele prudentiale de activitate”.

Banca centrala a mai mentionat ca restabilirea conditiilor de operare prudentiala la un nivel sustenabil ar necesita investitii prea costisitoare pentru a fi implementate intr-un timp rezonabil, motiv pentru care s-a decis lichidarea bancii.

Banca centrala mentioneaza ca data fiind dimensiunea mica a bancii, intrarea in lichidare nu prezinta risc sistemic.

Szechenyi Bank a intrat luna trecuta in atentia bancii nationale a Ungariei, cand a impus si restrictii cu privire la restragerea de depozite, pana la un plafon de 5 milioane de forinti (16.000 de euro) pentru fiecare client, plafon ridicat vineri la 30 de milioane de forinti (98.000 de euro).

Banca centrala a mai precizat ca Szechenyi Bank are doar 1.600 de deponenti, care urmeaza a fi despagubiti in limita legala a 100.000 de euro, intr-un termen de 20 de zile, conform legislatiei europene valabila si in Romania.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii