BANCI | Ultima Ora

Statisticile BNR indica o crestere de opt ori a biletelor la ordin emise de firme dar refuzate la plata de banci; BNR spune ca este vorba de documente completate gresit

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-06-22 12:11

Bancile au refuzat la plata bilete la ordin de 2,587 miliarde lei in luna mai, in creștere de aproximativ opt ori fata de luna aprilie, cand erau de 352 milioane lei, arata datele publicate astazi de BNR.

Pe de alta parte, numarul platilor refuzate la plata a crescut cu doar 2%, de la 6.775 in aprilie la 6.910 in mai.

Cum se explica acest lucru?

Purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu, spune ca se explica printr-o serie de greșeli în redactarea unor bilete la ordin.

"Nu este vorba de dezechilibre în economie, de faptul că firmele nu își mai pot respecta angajamentele de plată. În cursul lunii mai, au fost câteva bilete la ordin scrise greșit, cu neconcordanțe între valorile scrise în litere și cele în cifre. Conform legii, băncile trebuie să țină cont de valorile exprimate în litere, care, în cazurile menționate, au fost mult mai mari decât cele reale și au dus, în final, la această sumă agregată", a explicat Dan Suciu, citat de Agerpres.

Explicatia nu pare insa plauzibila, intrucat BNR ar trebui sa inregistreze in statistici doar ordinele de plata corect completate, nu si pe cele gresite, care ar trebui sa fie corectate de banci, impreuna cu clientii acestora, inainte de a trimite raportari reale la BNR, adica ordine de plata completate corect, dar refuzate la plata.

Daca explicatia oferita de reprezentantul BNR ar fi adevarata, asta ar insemna ca in statisticile BNR ajung informatii nereale, mai concret niste ordine de plata completate gresit care, cum este si firesc, nu aveau cum sa fie onorate de banci chiar daca firmele cliente ar fi avut bani in conturi.

Unde este adevarul?

Adevarul este ca bancile trebuie sa raporteze la BNR si biletele la ordin completate gresit, a precizat ulterior, pentru Bancherul.ro, Dan Suciu.

"Conform legii, bancile trebuie ia in considerare suma completata cu litere de pe ordinul de plata, chiar daca aceasta nu corespunde cu suma in cifre. Ce s-a intamplat luna trecuta: a existat un bilet la ordin cu suma in litere de un miliard de lei, in timp ce la suma in cifre a trecut 1.000.000 de lei (probabil cel care l-a emis a gandit in lei vechi). Banca a luat in considerare, conform legii, suma in litere si a respins ordinul, dupa care l-a raportat la BNR", a explicat Dan Suciu.

El a precizat ca reprezentantii bancii centrale analizeaza o solutie pentru corectarea acestei informatii care altereaza statisticile reale si pentru evitarea, pe viitor, a unor astfel de cazuri.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii