BANCI | Ultima Ora

Stabilitatea zlotului, problema pentru care Polonia amana trecerea la euro

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-01-31 15:52

Oficialii guvernamentali de la Varşovia au anunţat că Polonia nu intenţionează să adopte euro în 2015, dar trebuie să îndeplinească până atunci criteriile privind deficitul, transmit Reuters şi AP.

Ministrul polonez de finanţe Jacek Rostowski a negat luni la Bruxelles că Polonia intenţionează să adopte euro în 2015, după ce un reprezentant al UE a declarat că Varşovia şi-a fixat această dată pentru a renunţa la zlot.

Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European, a afirmat înaintea summitului liderilor UE că premierul polonez Donald Tusk şi-a exprimat speranţa că Polonia se va alătura zonei euro în următorii trei ani.

'Nu avem astfel de planuri', a afirmat Rostowski, adăugând că Polonia ar putea îndeplini până atunci criteriile privind deficitul, necesare aderării la euro, dar este puţin probabil să realizeze stabilitatea zlotului până în 2015, de asemenea o cerinţă pentru a intra în zona euro.

'Vrem să îndeplinim criteriile fiscale', a afirmat oficialul polonez. Acesta a explicat că în 2015 deficitul bugetar al Poloniei ar trebui să scadă sub 1% din PIB, de la 5,6% din PIB în 2011.

De la debutul crizei financiare mondiale în 2008, zlotul polonez s-a depreciat în raport cu valutele considerate sigure, inclusiv euro. Acest lucru a făcut exporturile poloneze mai puţin scumpe pentru cumpărătorii din străinătate şi a contribuit la menţinerea creşterii economice, Polonia fiind singurul stat membru al UE care a evitat recesiunea.

Şi şeful statului lituanian, Dalia Grybauskaite, a anunţat în 2 ianuarie că Lituania nu va adopta probabil euro în 2014. Guvernul de centru-dreapta, la putere la Vilnius, şi-a propus intrarea în zona euro în 2014, dar a devenit din ce în ce mai prudent în contextul crizei datoriei care ameninţă însăşi existenţa euro. Pentru unii analişti, ar trebui aşteptat anul 2016 sau 2017 pentru acest obiectiv.

Pe fondul problemelor cu care se confruntă zona euro, premierul ceh Petr Necas a refuzat să fixeze o dată pentru adoptarea monedei euro în timpul mandatului său, care se încheie în 2014.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii