BANCI | Opinie

Sistemul financiar bazat pe sharia este o alternativa pentru capitalism, afirma musulmanii

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-10-16 12:00

Criza financiară şi ameninţarea unei recesiuni mondiale confirmă, din punctul de vedere al unor teologi musulmani, superioritatea sistemului economic bazat pe sharia - legea islamică, ce interzice dobânda, dar permite câştigul - pe care o consideră o alternativă la capitalism, relatează AFP.

Criza actuală a demonstrat "necesitatea de a face o schimbare radicală şi structurală a sistemului financiar mondial (...), iar sistemul economic bazat pe preceptele islamului oferă o alternativă care ar putea reduce riscurile", a declarat decanul Facultăţii de Studii Teologice de la universitatea din Doha, Hatem Al-Naqrachaoui.

"Băncile islamice nu cumpără credit, ci generează bunuri concrete (...), ceea ce le pune la adăpost de dificultăţile cu care se confruntă în prezent băncile americane şi europene", a explicat, la rândul său, directorul general al Qatar International Islamic Bank, Abdel Bassat Al-Chibi.

Sistemul financiar islamic se distinge de capitalism în primul rând din două puncte de vedere. Pe de o parte, băncile islamice nu au dreptul să acorde credite cu dobândă (riba), asimilate cu cămătăria şi specula. Pe de altă parte, diferă împărţirea riscurilor şi profiturilor între bancă şi client. Astfel, aceste instituţii financiare oferă produse alternative, ca Ihara (asemănător leasingului), Musharaka (participaţie) şi Murabaha (împărţirea profitului). Astfel, Murahaba permite antreprenorului să nu contracteze un credit cu dobândă: banca îi cumpără produsele de care are nevoie, i le livrează şi împarte cu el beneficiile.

În decurs de 30 de ani, numărul instituţiilor financiare islamice din lume a depăşit 300, respartizate în peste 75 de ţări. În total, activele lor depăşesc 300 de miliarde de dolari şi cresc, în medie, cu 15% pe an.

Intervenind într-o conferinţă recentă, la Doha, teologul influent Youssef Al-Qardaoui a lăudat meritele sistemului islamic. "Prăbuşirea sistemului capitalist, bazat pe speculă şi pe hârtie, nu pe schimbul de mărfuri pe piaţă, este dovada că filosofia economică islamică" este superioară, a afirmat el. "Toată bogăţia este a noastră (...) tot petrolul sau aproape tot aparţine poporului musulman, şi avem o filosofie economică aşa cum nu are nimeni altcineva", a adăugat el, făcând referire la ţările islamice care deţin o mare parte din rezervele dovedite de petrol din lume, ca Arabia Saudită.

În acest sens, un oficial saudit, Suleiman Al-Audah a cerut organizarea unui "summit islamic internaţional pentru a defini cadrul şi etapele unei alternative economice islamice". Unii musulmani admit, însă, că această alternativă nu este operaţională imediat.

"Teoretic, sistemul economic islamic oferă un mecanism complementar şi solid (...), dar, practic, experienţa bancară islamică nu este maturizată încă, pentru că oferă produse limitate, ca Murabaha", a explicat Audah, un musulman moderat.

Prudenţa sa este împărtăşită şi de egipteanul Fahmi Huaidy, din punctul de vedere al căruia sistemul islamic "ar putea aduce soluţii la unele probleme bancare, dar nu poate reprezenta o baghetă magică" pentru a pune capăt crizei care afectează lumea.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si face corect reclama la credite

ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si promoveaza corect dobanzile la credite, atat in cadrul reclamelor TV si online, cat si pe site-ul propriu sau in retelele sociale. Mai exact, ING nu spune ca acorda credite cu dobanda „incepand cu detalii

Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare

Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii

Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?

Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii

BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii