ECONOMIE | Institutul National de Statistica

Scădere semnificativă în comerțul cu amănuntul, in februarie 2023

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2023-04-07 07:51

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a scăzut în luna februarie 2023 față de luna anterioară cu 2% pe seria brută și cu 0,6% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform datelor publicate de INS. Rezultatul ajustat a fost ameliorat de dispunerea zilelor în calendar.

Raportat la aceeași lună din anul precedent, s-a consemnat un avans de 2,8% în termeni bruți ( mai puțin de jumătate față de ianuarie) și de 3,2% ajustat cu zilele lucrătoare și sezonalitatea. Rezultatul brut cumulat pe primele două luni din anul 2023 a coborât aproape de cea mai redusă valoare din ultimele 12 luni, după ce în ianuarie ajunsese la cel mai ridicat nivel.

Această evoluție s-a produs în contextul diminuării puterii de cumpărare a salariului mediu (+15% aferent lunii ianuarie, încasat în februarie, la o inflație de 15,52%), corelată cu scăderea mai mare a pensiei reale (aproximativ -2,6%, în pofida majorării nominale cu 12,5% de la începutul anului).

Ar fi de subliniat reducerea semnificativă în termeni bruți a volumului lunar al cifrei de afaceri la produse nealimentare (-6,1% față de luna anterioară, deși încă +1,7% comparativ cu februarie 2022).Comerțul cu carburanți a stagnat la începutul anului (+0,3% februarie la ianuarie) și a coborât la -2,7% pe valoarea cumulată la 2 luni față de aceeași perioadă din 2022.

La produsele alimentare, creșterile marginale față de luna precedentă (+1,5% brut și +1,1% ajustat) au fost suficiente pentru a marca o creștere la 12 luni de +7,3% brut, respectiv +6,3 ajustat. Ceea ce a condus la un rezultat cumulat pe primele două luni de +5,9% brut, peste cel de la nealimentare (+5,4%).

Astfel, consumul a scăzut semnificativ per total față de luna anterioară și s-a apropiat de valoarea estimată curent de CNSP pentru avansul PIB pe 2023 (2,8%, conform datelor oficiale curente), de la un nivel mai mult decât dublu anterior. Asistăm, practic, la o reorganizare a structurii de consum, în condiții de reducere a puterii de cumpărare.

De reținut, din perspectiva comerțului, pe fondul rezultatelor modeste din industrie (în coborâre aproape de nivelul din urmă cu șase ani) și agricultură (a cărei evoluție în 2022 s-a situat la -11,6%), s-au accentuat dezechilibrele externe.

Astfel, în prima lună a anului curent, în pofida trendului de restrângere a consumului intern, s-a majorat cu 14% deficitul comercial (de la -1,9 miliarde euro până la -2,16 miliarde euro)

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Institutul National de Statistica



Producția industrială, în scădere semnificativă

Potrivit INS, producția industrială a coborât până la -12,8% în august 2024 față de luna anterioară pe seria brută, deși a fost calculată la +1,1% în varianta ajustată după perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare. detalii

Pensia reală, în creștere cu 8,7% pe luna august 2024

Pensia medie pentru limită de vârstă a fost în luna august 2024 de 2.566 lei în cazul asigurărilor sociale de stat, potrivit datelor comunicate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Suma a crescut cu 14,22% în termeni nominali detalii

Avansul PIB pe T1 2024, majorat la +0,5%

Institutul Național de Statistică a ajustat semnificativ în sus rezultatul anunțat anterior pentru PIB-ul pe primul trimestru din 2024, de la +0,1% la +0,5% pe seria brută și de la +1,8% la +2,2% pe seria ajustată sezonier. Rezultatul în detalii

Industria prelucrătoare a trecut pe plus în aprilie 2024

Producția industrială a scăzut cu -2,1% în aprilie 2024 față de luna anterioară pe seria brută și cu -1,3% în varianta ajustată în funcție de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare. Totuși, comparativ cu aceeași lună detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • Nu vor să aplice Legea 243/2024

    Buna ziua, VĂ ROG MULT SĂ MĂ AJUTAȚI. Am încercat o soluție cu cu cei de la CSALB, cerere ... detalii

  • !

    Era interesant de aflat cat a dat Casa regala din exedentul Casei in toate cele 7 razboaie in care ... detalii

  • plati online

    ING respinge in mod constant platile facute online cu cardurile ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii