BANCI | Ultima Ora

Romanii fac zilnic cumparaturi cu cardul de 62 de euro la magazinele din strainatate, de 3 ori mai mult decat in 2008

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-07-24 15:04

Romanii fac zilnic cumparaturi cu cardul in strainatate in valoare de 16,6 milioane de lei, efectuand 60.000 de tranzactii la POS-urile magazinelor din alte tari, ceea ce inseamna o medie de 276 lei pe tranzactie, adica in jur de 62 de euro, arata datele agregate ale BNR.

In primele trei luni ale acestui an, romanii au facut 5,4 milioane de plati cu cardul la POS-urile magazinelor din strainatate, cu 1,25 milioane mai mult decat in aceeasi perioada a anului precedent, arata statisticile BNR (vezi graficul).

Asta inseamna ca in stainatate romanii fac 60.000 de plati cu cardul in fiecare zi sau 2.500 de plati in fiecare ora, adica 41 de tranzactii in fiecare minut.

Numarul platilor cu cardul in strainatate este in crestere puternica de la an la an, daca ne uitam ca in primele trei luni ale anului 2008 au fost efectuate doar 1,29 milioane de plati cu cardul in strainatate, asadar de cinci ori mai putine decat in prezent.

Si valoarea platilor in strainatate cu cardul creste spectaculos de la an la an: in primele trei luni din 2014 volumul platilor cu cardul s-a ridicat la 1,5 miliarde lei, ceea ce inseamna 16,6 milioane lei in fiecare zi, 694 lei in fiecare ora sau 11,5 lei in fiecare minut.

Asadar, romanii fac zilnic cumparaturi de 16,6 milioane de lei in strainatate, efectuand 60.000 de tranzactii la POS-urile magazinelor din alte tari, ceea ce inseamna o medie de 276 lei pe tranzactie, adica in jur de 62 de euro.

In primele 3 luni din 2008, valoarea cumparaturilor cu cardul in strainatate se ridica la doar o jumatate de miliard de lei, de trei ori mai putin decat in prezent.

In ceea ce priveste retragerile de bani de la ATM-urile din strainatate, atat numarul tranzactiilor cat si valoarea acestora raman la niveluri mult mai mici decat platile la POS-uri: doar putin peste 700.000 de retrageri in valoare de 500 de milioane de lei in primul trimestru din acest an, cam de 6 ori mai putine decat platile cu cardul in magazine.

Se poate spune, asadar, ca in ciuda crizei, asadar a scaderii resurselor disponibile, tot mai multi romani descopera beneficiile platilor non-cash, cu ajutorul cardului.

Vezi aici care sunt cele mai importante trei avantaje ale platilor cu cardul in strainatate

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii