BANCI | Analiza

Romanii cu credite in euro inca suporta destoinic deprecierea leului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-12-24 21:39

Desi volumul creditelor in valuta acordate populatiei de catre bancile romanesti pe parcursul ultimului an a crescut cu 60%, fata de numai 29% in lei, ajungand la o pondere de 57% din totalul imprumuturilor, restantele acumulate la plata ratelor in euro ramane la niveluri mult mai mici in comparatie cu intarzierile de peste 30 de zile la creditele in lei, arata datele Bancii Nationale a Romaniei.

Asadar, valoarea creditelor in valuta contractate de la banci de catre populatie a ajuns in luna octombrie la echivalentul a 55,5 miliarde lei, cu 59,1% mai mult fata de luna octombrie din 2007, in timp ce imprumuturile in moneda nationala insumeaza doar 41,3 miliarde lei, cu 25,4% mai mult decat luna precedenta a anului trecut.

In privinta restantelor mai mari de 30 de zile, cele la creditele in lei sunt substantial mai mari decat cele la imprumuturile in euro, cu toate ca, in privinta ritmului de crestere, intarzierile la ratele in valuta au crescut cu 133%, fata de 68,5% in cazul celor in lei, cauza fiind volumul mult mai mare al finantarilor in euro acordat de bancile romanesti. Pentru ca, cu cat volumul de credite este mai mare, cu atat creste si volumul restantelor.

Daca insa vom compara volumul de restante la volumul de credite, pe tipuri de moneda, vom constata ca imprumuturile in lei, preponderent credite de consum sau auto, sunt mult mai riscante pentru banci decat imprumuturile in euro, in principal destinate creditelor imobiliare.

Restantele la creditele in euro acumulate de populatie pe parcursul ultimului an au sporit cu 98,3 milioane lei, in timp volumul intarzierilor la creditele in lei a fost de trei ori mai mare: 289,1 milioane lei.

Si asta in ciuda faptului ca cei care au credite in valuta au fost nevoiti sa suporte, pe parcursul ultimului an, o depreciere a leului de 11,7% in raport cu moneda europeana.

Diferenta dintre soldul total al restantelor acumulate de populatie in ultimii ani este si mai relevanta: 711 milioane lei la creditele in lei si numai 172 milioane lei la cele in valuta.

Daca analizam insa evolutia restantelor din ultimele luni, observam ca deprecierea abrupta a monedei nationale din luna septembrie, cand cursul a crescut cu 5,6%, a avut ca efect majorarea substantiala a restantelor la creditele in euro.

Astfel, in luna septembrie, volumul intarzierilor la creditele in euro a fost de 26 milioane lei, cu aproape 20% mai mult fata de luna precedenta, cand volumul restantelor crescuse cu 8,8%.

Cu toate acestea, valoarea restantelor la creditele in lei a fost mult mai mare si in luna septembrie: 57,5 milioane lei, in crestere cu 9,3%.

In octombrie, o luna de apreciere a monedei nationale, volumul restantelor in valuta a revenit la ritmul de crestere normal (7,6%), in timp ce intarzierile la imprumuturile in lei au sporit cu 5,4%.

In noiembrie insa cursul a crescut iar cu 3,2% iar perspectivele de depreciere a leului sunt tot mai rele, previziunile fiind de atingere a unei cotatii de 4,2 lei pentru un euro in urmatoarele luni, fapt care va pune o presiune destul de mare asupra creditelor in valuta.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii