BANCI | Ultima Ora

Romania face primul pas in Uniunea Bancara: semneaza acordul privind Fondul Unic de Rezolutie

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-04-24 07:39

Guvernul şi preşedintele României au aprobat, prin Memorandum, ca România să semneze, în luna mai, odată cu statele din zona euro, Acordul privind transferul şi mutualizarea contribuţiilor la Fondul Unic de Rezoluţie, anunta Ministerul Finantelor intr-un comunicat.

Acest acord interguvernamental are ca scop asigurarea finanţării măsurilor de rezoluţie adresate instituţiilor de credit în cadrul Mecanismului Unic de Rezoluţie şi este parte a procesului de constituire a Uniunii Bancare. Acordul urmează să fie semnat în cursul lunii mai 2014 de către statele din zona euro, precum şi de către statele care nu fac parte din zona euro, dar doresc să adere la acest acord.

Ministerul Finantelor mentioneaza că Uniunea Bancară se bazează pe trei piloni, respectiv un mecanism unic de supraveghere (care acordă competenţe sporite de supraveghere către Banca Centrala Europeană şi care va deveni operaţional în noiembrie 2014), un mecanism unic de rezoluţie (bazat pe două elemente, Acordul menţionat mai sus şi Regulamentul privind Mecanismul Unic de Rezoluţie) şi o schemă comună de garantare a depozitelor.

Ministerul Finantelor mai precizeaza ca România a participat la negocieri cu o echipă condusă de domnul Liviu Voinea, ministru delegat pentru buget şi a obţinut îndeplinirea obiectivelor pe care şi le-a propus în cadrul negocierilor, unul dintre aspectele importante fiind evitarea obligativităţii de a mobiliza bani publici în procesul de rezoluţie bancară.

Prezenţa României, de la început, ca semnatar al Acordului, oferă o protecţie sporită mediului bancar din România şi contribuabililor şi, de asemenea, va asigura participarea autorităţilor române la mecanismul decizional privind implementarea Fondului Unic de Rezoluţie.

Fondul Unic de Rezoluţie se va constitui din contribuţii ale băncilor din statele membre participante la Uniunea Bancară şi va fi finanţat în conformitate cu regulile din Directiva privind înfiinţarea unui cadru de rezoluţie şi redresare pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii şi Regulamentul privind Mecanismul Unic de Rezoluţie.

Acordul constituie baza legală care permite transferul sumelor colectate în compartimentele naţionale către Fond şi mutualizarea progresivă a acestora într-o perioada de tranziţie de maxim 8 ani, mai pecizeaza Ministerul Finantelor in comunicat.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii