BANCI | Analiza

Romania are doar doua banci, BCR si BRD, in topul primelor 50 de banci din Europa Centrala

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-09-08 15:04

Deloitte a lansat astazi traditionalul sau clasament al celor mai mari 500 de companii din regiune.

În topurile regionale separate ale primelor 50 de bănci, respectiv 50 de firme de asigurări din regiune, România figurează cu două bănci (față de patru, anul trecut) și cinci firme de asigurare (similar cu 2010, dar cu două debuturi), anunta Deloitte.

Astfel, BCR s-a menţinut pe locul 9, iar BRD a pierdut două locuri, de pe 13 pe 15, clasamentul fiind realizat pe baza activelor de la sfârşitul anului trecut.

Şi în topul industriei de asigurări regăsim cinci firme din România, respectiv Astra (30 faţă de 35 anul trecut), Allianz-Ţiriac Asigurări (33 faţă de 21), Omniasig (37 faţă de 28), Groupama şi ING Asigurări de Viaţă, care au intrat direct pe locurile 44 şi 50.

Rezultatele reflectă un mediu de activitate relativ dificil; industria serviciilor financiare din Europa Centrală se confruntă în continuare cu provocări concurențiale, tehnologice, culturale și de reglementare, pe fondul unei perioade de creștere lentă și piețe în scădere. În acest context, realizarea unui echilibru între bilanțul financiar și responsabilitatea față de mediul de afaceri nu este o sarcină ușoară.

„În ultimii ani, băncile din România au evitat să recurgă la executări silite, în mare pentru că nu puteau valorifica activele respective în condiții convenabile”, spune Andrei Burz-Pînzaru, Partener Servicii Juridice și coordonator al practicii de drept bancar și financiar din cadrul Deloitte.

„În acest fel, băncile au susținut business-ul, pentru că au mai acordat companiilor timp și au evitat distrugerea valorii economice. Rămâne de văzut, însă, dacă vor fi dispuse să facă asta în continuare, în cazul în care se va intra într-o nouă etapă a crizei”.

Dacă până în prezent băncile locale au avut o abordare de piață relativ tradițională, în ultima vreme început să manifeste interes față de soluții de finanțare inovatoare, a continuat Burz-Pînzaru.

„Până acum, acesta a fost cu precădere terenul băncilor străine, care nu au neapărat o prezență pe plan local, dar dispun de avantajul experienței internaționale și de personal foarte bine pregătit. Un exemplu în acest sens ar fi apetitul limitat al băncilor locale de a finanța companii care au contracte cu statul, din cauza dificultăților cu care acestea își colectează creanțele”.

Un alt punct de interes pentru bănci va fi restructurarea pachetelor de compensații și beneficii pentru angajați, în funcție de performanță. Astfel, băncile locale s-ar conforma noilor reglementări impuse la nivel de industrie prin Directiva europeană privind Cerințele de Capital – III (Capital Requirements Directive III), care stipulează nevoia de aliniere a pachetelor de recompense la riscuri.

Pe lângă conformarea la o reglementare orientată pe managementul riscurilor, acest pas reprezintă pentru bănci oportunitatea de a dezvolta un cadru intern potrivit, care să stimuleze performanța în organizații și să motiveze echipele să ia decizii conștiente, după ce au analizat și și-au asumat conștient riscurile aferente.

România și-a sporit ponderea în clasamentul primelor 500 de companii din Europa Centrală, de la 6% la aproape 8% (cu un total de 38 de companii, față de 33 în 2010). Volumul total al veniturilor raportate de cele mai mari companii românești a totalizat anul trecut 37,49 miliarde de euro.

Clasamentul realizat anual de Deloitte Europa Centrală în 18 țări se află la a cincea ediție și ia în calcul cifra de afaceri raportată de companii pentru anul calendaristic precedent.

„Rezultatele din acest an reflectă o comunitate de afaceri concentrată pe creșterea veniturilor”, spune George Mucibabici, Președintele Deloitte România. „Performanța financiară a fost afectată de criza din 2008 și 2009, doi ani în care companiile s-au concentrat pe reducerea costurilor, pentru a-și eficientiza organizațiile. Drept rezultat, aproape 80% dintre companiile incluse în Top 500 au raportat venituri în creștere pe anul 2010, față de cele 16% care au raportat rezultate similare pe ansamblul anului 2009”.

El a adăugat: „Pentru companiile central-europene, 2010 a fost un moment de respiro, veniturile lor combinate urcând cu 14,2% de la an la an, față de o scădere de peste 21% în 2009. Suma totală (612,14 miliarde de euro) se apropie de nivelul anterior crizei – 665,72 miliarde de euro. Rămâne de văzut dacă este vorba de o redresare temporară sau pe termen lung, în condițiile în care riscul unei recesiuni în W planează în acest moment asupra țărilor dezvoltate din întreaga lume”.

Clasamentul celor mai mari companii din România este dominat în continuare de industria energiei și resurselor (14), urmată de industria bunurilor de consum (12), industria prelucrătoare (5), telecomunicații (6) și industria farmaceutică (1).

„Este interesant de remarcat că România are opt companii noi în clasamentul din acest an, ele activând în diverse industrii (trei în industria energiei și resurselor, două în cea prelucrătoare, două în industria bunurilor de consum și un operator telecom). Interpretăm acest lucru drept un indicator pozitiv al solidității principalelor industrii din economia locală și regională”, a subliniat Mucibabici. „Din toate companiile românești incluse în top, 71% au raportat venituri mai mari în 2010 față de 2009, față de 26% care au înregistrat venituri în scădere. În plus, top 10 include opt companii care au urcat în clasament și o companie nouă”.

Deloitte Europa Centrală Top 500 2011 - concluzii principale

Companiile din domeniul bunurilor de consum și transporturi domină clasamentul (157 în total, cu venituri combinate de 149,30 miliarde de euro); urmează industria energiei și resurselor (148 de companii cu peste 244 miliarde de euro) și industria prelucrătoare (117, însumând 143,17 miliarde de euro).

Ca și la edițiile anterioare, în top 10 predomină companiile din industria petrochimică și energetică (opt locuri din zece, inclusiv prima și a doua companie din regiune – PKN și MOL, ale căror venituri au crescut individual cu peste o treime).

Polonia domină în continuare clasamentul cu 173 de companii (35%), urmată de Cehia cu 80 de companii (16%), Ungaria – 68, Ucraina – 43 și România – 38 (8%).

Industria prelucrătoare a înregistrat cea mai mare creștere a numărului de companii reprezentate în top (117, față de 101 anul trecut), printre altele datorită creșterii exporturilor către Germania, cel mai mare vecin al Europei Centrale, precum și a unei cereri industriale sporite.

Industriile care au înregistrat cele mai abrupte scăderi sunt cea imobiliară (cu 4 companii reprezentate în top, față de 15 în 2009) și industria bunurilor de consum și transporturi (de la 169, anul trecut, la 157 de companii)

Liderii companiilor de top din Europa Centrală se concentrează pe creștere, performanță financiară și inovație, acestea fiind cele trei elemente cheie care vor susține redresarea susținută a organizațiilor lor, dar și ale regiunii per ansamblu. Deloitte a realizat interviuri cu 72 de directori executivi pe aceste trei subiecte. Rapoarte individuale pe marginea concluziilor vor fi publicate pe rând, în următoarele luni.

Raportul integral Deloitte Central Europe Top 500 2011, precum și edițiile anterioare pot fi descărcate de pe site-ul oficial al programului: http://www.deloitte.com/cetop500.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii