BANCI | Ultima Ora

Replica Fondului de Contragarantare fata de acuzatiile corpului de control al Guvernului privind savarsirea de fapte penale: e surprinzator ca echipa de control nu a surprins esenta mecanismului de operare a fondului in piata bancara

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-11-01 22:12

Dupa ce Guvernul a publicat astazi un raport al corpului de control al premierului, care sesizeaza Parchetul cu privire la fapte de natura penala savarsite de conducerea Fondului Roman de Contragarantare (FRC), in fruntea caruia se afla Ioan Hidegcuti (foto), institutia a publicat un comunicat in care isi exprima punctul sau de vedere.

Comunicatul FRC:

"Fata de informatiile difuzate in mass-media cu privire la unele neregularitati in activitatea Fondului Roman de Contragarantare (FRC), rezultate conform Sintezei raportului de control privind verificarile efectuate de Corpul de Control al Primului Ministru, FRC face urmatoarele precizari:

Referitor la aprecierile care vizeaza mecanismul de operare al FRC apare surprinzator faptul ca echipa de control nu a reusit sa surprinda esenta acestuia in piata financiar-bancara, mecanism bazat pe mandatul acordat fondurilor de garantare prin conventii legale semnate cu acestea, potrivit actului normativ de infiintare - OUG nr. 23/2009, cu completarile si modificarile ulterioare, precum si art. 2009 - 2038 Cod Civil. Este important de precizat ca aceasta practica este general valabila in sistemele internationale de garantare-contragarantare a creditelor, FRC asumandu-si mecanismul de mandat ca o buna practica europeana si nationala.

Cu privire la sumele incasate de catre membrii consiliului de supraveghere, respectiv ai directoratului si, respectiv, de catre personalul FRC cu titlu de retributii, trebuie subliniat ca acestea au fost si sunt acordate in conditii de deplina legalitate, fiind prevazute atat in bugetele anuale aprobate potrivit legii, cat si in contractele de mandat, respectiv, contractele individuale de munca.

Facem precizarea ca toate sumele invocate sunt brute, continand taxe si impozite, precum si toate obligatiile fata de bugetul statului si se refera la intreaga perioada de 5 ani cuprinsa intre 2009 – 2013.

Totodata nivelurile retributiilor si al bonusurilor corespund ramurii de activitate specifice, situandu-se la un nivel sub-mediu al institutiilor financiar-bancare in care Statul este actionar unic sau majoritar, cum este si cazul FRC.

Cheltuielile de protocol invocate au fost prevazute si s-au incadrat in bugetele anuale aprobate potrivit legii, avand ca unic scop promovarea intereselor institutiei, mai ales in primii ani de functionare, perioada cand, asa cum este lesne de inteles, orice entitate nou-infiintanta foloseste toate parghiile legale pentru a se impune intr-o piata concurentiala specializata."

Guvernul a anuntat ca va sesiza Parchetul pentru fapte de natura penala in activitatea Fondului Român de Contragarantare (FRCG), condus de Ioan Hidegcuti (foto) precum eludarea indeplinirii obiectului de activitate, acordarea de salarii si prime de milioane de lei, fara stabilirea unor limite, decontarea din bugetul institutiei, drept cheltuieli de protocol, a unor mese scumpe cu delicatese frantuzesti si vinuri pentru conducere.

Corpul de Control al primului ministru a descoperit indicii privind săvârșirea unor posibile fapte de natură penală la FRGC, potrivit unui Raport publicat vineri de către Guvern. (VEZI acuzatiile aici).

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii