BURSA | Ultima Ora

Regulament de combatere a spalarii banilor prin intermediul pietei de capital

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-06-05 18:51

Comisia Nationalã a Valorilor Mobiliare (C.N.V.M.) propune spre consultare pentru o perioadã de cinci zile Proiectul de Regulament privind instituirea mãsurilor de prevenire si combatere a spãlãrii banilor si a finantãrii actelor de terorism prin intermediul pietei de capital, se arata intr-un comunicat de presa al CNVM.

Guvernul României a emis Ordonanta de Urgentã nr. 53/2008 privind modificarea si completarea Legii nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spãlãrii banilor, precum si pentru instituirea unor mãsuri de prevenire si combatere a finantãrii actelor de terorism, care a fost publicatã în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 333 din 30.04.2008.

Urmare a adoptãrii de cãtre Guvern a acestui act normativ, C.N.V.M. a elaborat un nou proiect de regulament, care va abroga Regulamentul nr. 11/2005 privind prevenirea si combaterea spãlãrii banilor si a finantãrii actelor de terorism prin intermediul pietei de capital.

Pe lângã mãsurile standard, persoanele prevãzute în Legea 656/2002 trebuie sã aplice si mãsuri suplimentare de cunoastere a clientelei. Entitãtile reglementate sunt obligate sã aplice, pe lângã cele standard, pe bazã de risc, mãsuri suplimentare de cunoastere a clientelei în toate situatiile care, prin natura lor, pot prezenta un risc sporit de spãlare a banilor sau de finantare a actelor de terorism.

Proiectul de regulament propune si o listã de situatii pentru aplicarea mãsurilor suplimentare de cunoastere a clientelei. Precizãm cã aceastã listã nu este limitativã.

Principalele modificãri care au fost aduse Legii nr. 656/2002 si implementate în proiectul de Regulament al C.N.V.M. sunt urmãtoarele:
- ridicarea pragului de raportare a depunerilor/retragerilor de numerar de la 10.000 euro la 15.000 euro;
- prelungirea termenului de raportare a depunerilor/retragerilor mari de numerar de la 24 ore la 10 zile lucrãtoare;
- introducerea notiunii de „persoane expuse politic”.
- au fost introduse noi mãsuri de cunoastere a clientelei, pe bazã de risc: mãsuri standard, simplificate si suplimentare, care sã permitã, dupã caz, inclusiv identificarea beneficiarului real, fiind prevãzute si anumite criterii obiective de aplicare a acestora.

Directiva 2005/60/CE si Directiva 2006/70/CE, care au fost transpuse prin Legea 656/2002 cu modificãrile si completãrile ulterioare (O.U.G. 53/2008), definesc conceptul de persoanã expusã politic si stabilesc obligatii suplimentare de identificare si monitorizare a acestor persoane în sarcina entitãtilor raportoare.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățeÈ™te rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 È™i îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) È™i rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii