www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Regulament de combatere a spalarii banilor prin intermediul pietei de capital

Autor: Bancherul.ro
2008-06-05 18:51
Comisia Natională a Valorilor Mobiliare (C.N.V.M.) propune spre consultare pentru o perioadă de cinci zile Proiectul de Regulament privind instituirea măsurilor de prevenire si combatere a spălării banilor si a finantării actelor de terorism prin intermediul pietei de capital, se arata intr-un comunicat de presa al CNVM.

Guvernul României a emis Ordonanta de Urgentă nr. 53/2008 privind modificarea si completarea Legii nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spălării banilor, precum si pentru instituirea unor măsuri de prevenire si combatere a finantării actelor de terorism, care a fost publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 333 din 30.04.2008.

Urmare a adoptării de către Guvern a acestui act normativ, C.N.V.M. a elaborat un nou proiect de regulament, care va abroga Regulamentul nr. 11/2005 privind prevenirea si combaterea spălării banilor si a finantării actelor de terorism prin intermediul pietei de capital.

Pe lângă măsurile standard, persoanele prevăzute în Legea 656/2002 trebuie să aplice si măsuri suplimentare de cunoastere a clientelei. Entitătile reglementate sunt obligate să aplice, pe lângă cele standard, pe bază de risc, măsuri suplimentare de cunoastere a clientelei în toate situatiile care, prin natura lor, pot prezenta un risc sporit de spălare a banilor sau de finantare a actelor de terorism.

Proiectul de regulament propune si o listă de situatii pentru aplicarea măsurilor suplimentare de cunoastere a clientelei. Precizăm că această listă nu este limitativă.

Principalele modificări care au fost aduse Legii nr. 656/2002 si implementate în proiectul de Regulament al C.N.V.M. sunt următoarele:
- ridicarea pragului de raportare a depunerilor/retragerilor de numerar de la 10.000 euro la 15.000 euro;
- prelungirea termenului de raportare a depunerilor/retragerilor mari de numerar de la 24 ore la 10 zile lucrătoare;
- introducerea notiunii de „persoane expuse politic”.
- au fost introduse noi măsuri de cunoastere a clientelei, pe bază de risc: măsuri standard, simplificate si suplimentare, care să permită, după caz, inclusiv identificarea beneficiarului real, fiind prevăzute si anumite criterii obiective de aplicare a acestora.

Directiva 2005/60/CE si Directiva 2006/70/CE, care au fost transpuse prin Legea 656/2002 cu modificările si completările ulterioare (O.U.G. 53/2008), definesc conceptul de persoană expusă politic si stabilesc obligatii suplimentare de identificare si monitorizare a acestor persoane în sarcina entitătilor raportoare.