BANCI | Ultima Ora

Recesiunea tehnica a economiei romanesti, confirmata de INS. Banca Transilvania estimeaza decelerarea PIB-ului la 2,5% in 2014

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-10-08 14:18

Datele provizorii pe T2 2014 și S1 2014 comunicate astăzi de INS confirmă recesiunea tehnică, însă ritmurile trimestriale de evoluție a PIB au fost
revizuite ușor in ascensiune, se arata intr-o analiza a economistilor de la Banca Transilvania.

"Astfel, în T1 2014 PIB-ul a scăzut cu 0.1% trimestru/trimestru (revizuire de la o contracție cu 0.2%), în timp ce în T2 2014 economia s-a contractat cu 0.9% (revizuire de la un ritm de declin cu 1%).

În dinamică anuală PIB-ul a crescut cu 1.2% în T2 2014 (ritm similar cu cel din estimările provizorii I), evoluție determinată, în principal, de contribuția cererii externe nete (+1 punct procentual).

Trebuie însă menționat faptul că ritmurile anuale de evoluție a componentelor PIB au fost semnificativ revizuite de INS. Spre exemplu, exporturile și importurile au crescut cu 7.3% an/an, respectiv 4.8% an/an, dinamici mai reduse comparativ cu estimările provizorii I (10.5% an/an, respectiv 8.4% an/an).

În sfera cererii interne datele provizorii II ale INS indică o creștere mai puternică pentru consumul final al gospodăriilor populației (de la +3.9% an/an la +4.1% an/an) și pentru consumul final colectiv efectiv al administrațiilor publice (de la 1.1% an/an, la 21% an/an), dar și o contracție mai severă a stocurilor.

Revizuiri în același sens au fost efectuate de INS și pentru datele privind dinamica PIB-ului în semestrul I, chiar dacă dinamica finală anuală a fost menținută la 2.4%.

Spre exemplu, în sfera cererii externe nete ritmurile anuale de evoluție a exporturilor și importurile au fost diminuate la 11.1% (de la 12.8%), respectiv 8.7% (de la 10.6%).

Consumul final al gospodăriilor populației a crescut cu 5.2% an/an în S1 (ritm majorat de la 5.1%), în timp ce consumul final colectiv al administrațiilor publice a consemnat un avans cu 8.1% an/an (INS estima anterior un declin cu 2% an/an).

Pe de altă parte, formarea brută de capital s-a contractat cu 11.8% an/an, ritm mai sever comparativ cu estimările anterioare (-10.2% an/an), revizuire determinată de comportamentul stocurilor.

În scenariul macroeconomic central previzionăm o decelerare a economiei la 2.5% an/an în 2014, pe fondul evoluției nefavorabile a investițiilor productive.

Vom revizui ascest scenariu macroeconomic central în perioada următoare, prin incorporarea datelor definitive pe 2012, dar și a celor provizorii II pe S1 2014", se arata in analiza economistilor Bancii Transilvania.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii