BANCI | Ultima Ora

Ratingul Romaniei ramane neschimbat, in ciuda asteptarilor de upgrade, justificate de crestea economica, ajustarile struturale si accelerarea absorbtiei fondurilor UE

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-03-07 10:56

In ciuda asteptarilor privind o majorare a ratingului de tara al Romaniei, agentia Fitch a anuntat astazi ca mentine neschimbat calificativul atribuit tarii noastre, „BBB-”, cu perspectiva stabila, cu toate ca deficitul bugetar a scazut iar cresterea economia a fost peste asteptari, de 3,5% in 2013.

Agentia mentioneaza ca o crestere a ratingului ar fi fost luata daca ar fi avut loc o crestere si mai mare a economiei precum si in conditiile „unei umbunatatiri a increderii ca Romania reduce diferenta de venituri fata de celelalte state UE”.

Aceste evolutii ar putea fi sustinute, adauga analistii Fitch, de reforme structurale in cadrul companiilor de stat, a sistemului public de sanatate si administratiei publice. Ratingul ar putea fi majorat si in conditiile unei reduceri mai accelerate a datoriei externe.

Pe de altă parte, ratingul ar fi influenţat negativ de "o relaxare fiscală semnificativă care ar pune în pericol stabilitatea finanţelor publice". De asemenea, "încetinirea susţinută a implementării reformelor structurale cheie, cauzată spre exemplu de instabilitatea politică", ar afecta calificativul de credit al României.

Ratingul tarii este vulnerabil si in cazul apariţiei unor şocuri macroeconomice sau geopolitice externe.

Economistii ING apreciaza ca o majorare a ratingului de tara sau macar a perspectivei nu era exclusa, avand in vedere surprizele pozitive din ultimul timp in privinta cresterii economice, a ajustarii externe si absorbtiei fondurilor europene.

Produsul Intern Brut al României a înregistrat o creștere de 5,1% în ultimul trimestru al anului trecut comparativ cu perioada similară a anului 2012, acesta fiind cel mai mare avans anual înregistrat de o țară membră a Uniunii Europene. (vezi aici detalii).

In aceste conditii, se asteapta decizia de la mijlocul lunii mai a agentiei de rating americane Standard & Poor's (S&P), singura dintre cele trei mari agentii, alaturi de Fitch si Moodys, care ne-a retrogradat si ne mentine inca in categoria "junk", nerecomandata investitorilor.

In noiembrie anul trecut, S&P a confirmat ratingul BB+, dar a imbunatatit perspectiva de modificare a ratingului de la "stabila" la "pozitiva", ceea ce majoreaza sansele de modificare a notei proaste pe care agentia americana ne-a dat-o dupa izbucnirea crizei din 2008.

Vezi aici detalii

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii