BANCI | Revista presei

Ratingul de tara al Romaniei, confirmat de Fitch

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-04-18 17:27

Fitch a confirmat ratingul de credit pe termen lung în valută al României la "BBB-", cu perspectivă stabilă, luând în calcul consolidarea finanţelor publice şi stabilizarea situaţiei politice, dar şi perspectiva slabă de creştere economică, deficienţele structurale şi expunerea la criza euro.

Agenţia de evaluare financiară a confirmat totodată la "BBB" ratingul de credit pe termen lung în monedă locală al României, respectiv la "F3" ratingul de credit pe termen scurt, se arată într-un comunicat transmis joi de Fitch.

"Confirmarea ratingului de ţară al României ia în calcul consolidarea fiscală efectuată cu succes şi stabilizarea scenei politice interne, pe fondul perspectivei slabe a creşterii economice, deficienţelor structurale şi expunerii la riscul unei noi deteriorări a situaţiei din zona euro", se spune în comunicatul Fitch.

Fitch anticipează că procesul de consolidare fiscală va continua în anii 2013 şi 2014 într-un ritm mai puţin alert, iar România va ieşi la mijlocul acestui an din procedura de deficit excesiv a Comisiei Europene.

Agenţia estimează că datoria de stat a României va atinge un vârf de 38-39% din PIB "în jurul anului 2015", după care va scădea.

Ratingul României este limitat de perspectiva slabă de creştere economică, determinată de evoluţia incertă a situaţiei din zona euro, dificultăţile întâmpinate în privinţa creşterii ratei de absorbţie a fondurilor UE şi de procesul lent de reformă a întreprinderilor de stat.

Fitch anticipează o creştere economică de 1,2% pentru România în acest an, prognoză mai modestă faţă de cifrele înaintate de guvern, FMI şi Comisia Europeană. Pentru 2014, agenţia previzionează o creştere de 2,4% a PIB.

În privinţa sectorului bancar, Fitch notează că nu există riscuri în sensul deteriorării ratingului de ţară, din moment ce majoritatea băncilor au acţionariat străin şi sunt bine capitalizate.

"Cu toate acestea, sectorul bancar înregistrează pierderi de trei ani consecutivi. Creditele neperformante sunt provizionate în totalitate, dar rămân la un nivel ridicat, de 19,1% din soldul total la nivelul lunii februarie. Subsidiarele băncilor greceşti continuă să aibă o prezenţă seminificativă, controlând 12,5% din activele sistemului în februarie, care însă scade treptat şi mai mult, aceste bănci au rate de capital şi lichiditate care depăşesc sau sunt apropiate de media sistemului", se spune în comunicatul Fitch.

Fitch consideră că ratingul României ar putea fi influenţat negativ de scăderea disciplinei fiscale şi încetinirea procesului de restructurare a întreprinderilor de stat şi de reformă structurală, care ar deteriora potenţialul de creştere pe termen lung al economiei.

Totodată, deteriorarea situaţiei din zona euro, accentuarea recesiunii din Europa de Vest, ar afecta economia României.

Pe de altă parte, ratingul de ţară ar putea fi sprijinit de îmbunătăţirea procesului de reformă şi de creşterea ratei de absorbţie a fondurilor UE, având ca rezultat o creştere economică mai puternică şi mai sustenabilă.

Romania incearca sa scape de ratingul "junk" din partea Standard&Poor's

România încearcă să scape de ratingul de ţară din categoria "junk" (nerecomandat investitorilor) din partea Standard & Poor’s (S&P), nivel la care a fost menţinut de agenţia de evaluare financiară începând din 2008.

Progresele fiscale şi sprijinul reprezentat de acordul cu FMI garanteză un rating mai ridicat, potrivit şefului Templeton Emerging Markets, Mark Mobius, precum şi unor investitori şi analişti de la TCW Groupi, Nomura Holdings şi Capital Economics, informează Bloomberg.

"Cu siguranţă cred că este timpul să revizuiască pozitiv. Îmi plac activele (din România, n.r.) de ceva vreme şi consider că se află pe un trend de îmbunătăţire", a declarat Blaise Antin, de la fondul american de investiţii TCW, unde participă la administrarea de active în valoare de 10,5 miliarde de dolari de pe pieţele emergente.

Moody's este singura dintre marile agenţii de rating care a menţinut România în categoria ţărilor cu rating recomandat pentru investiţii în perioada crizei financiare. În prezent, România are calificativ "Baa3", ultimul din categoria recomandată investitorilor, cu perspectivă negativă. Fitch acordă României calificativul "BBB-", ultima treaptă deasupra "junk", cu perspectivă stabilă, în timp ce S&P evaluează România la "BB+", cel mai ridicat nivel din "junk", cu perspectivă stabilă.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat recent că România merită un rating suveran mai bun.

"După opinia mea, trebuie rediscutat ratingul de ţară. Eu cred că ratingul de ţară pentru România în noile condiţii de stabilitate fiscală trebuie îmbunătăţit", a afirmat Vosganian.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Revista presei



Banca Feroviara a fost cumparata de Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care ofera servicii IT pentru banci

Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din Arad, conform informatiilor publicate in presa, care precizeaza ca tranzactia a fost aprobata de Banca detalii

NN Pensii a investit pagubos banii viitorilor pensionari romani intr-o firma falimentara din Germania - Wirecard

Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2 de pensii intr-o firma germana, Wirecard, un procesator de plati prezent si in Romania, care a fost prins cu o frauda detalii

BNR dezvaluie ca 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un mecanism de spalare de bani proveniti din Rusia prin firme din Ghimpati - Giurgiu, caz in care a fost sesizat si DIICOT

Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia, prin intermediul unor firme din Ghimpati, judetul Giurgiu, care si-au deschis conturi la bancile romanesti, probabil cu detalii

In cel hal a ajuns Capital.ro! Un biet site de fake news (clickbait) promovat chiar de Google, desi e conflict de interese

Odata o revista de afaceri de calitate, pe vremea cand era detinuta de grupul de presa Ringier, Capital, cumparata in 2011, impreuna cu Evenimentul Zilei, de Dan Andronic, fiul celebrului caricaturist Adrian Andronic, a ajuns acum un biet site de "clickbait", adica de titluri inselatoare si detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii