BANCI | Analiza

Rata creditelor neperformante a scazut de la 22% la 17% in urma masurilor luate de BNR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-09-01 11:06

Rata creditelor neperformante din sistemul bancar romanesc a scazut la 17% in luna iulie, cu 5 puncte procentuale sub nivelul de varf inregistrat in luna februarie din acest an, cand urcase la 22,52%, arata datele furnizate de BNR. Indicatorul va continua sa scada si in urmatoarele luni, apreciaza seful supravegherii din BNR, Nicolae Cinteza, in urma masurilor luate de banca centrala de a curata portofoliile bancilor de creditele neperformante.

Prin aceasta masura de curatare a portofoliilor bancilor, BNR urmareste, pe de o parte, ca acestea sa-si recunoasca neperformanta la o valoare cat mai aproape de adevar, prin constituirea de provizioane aferente pierderilor potentiale rezultate din creditele ce nu se mai pot recupera.

Pe de alta parte, BNR a indemnat bancile comerciale sa-si scoata in afara bilanturilor creditele neperformante ce nu mai pot fi recuperate in intregime sau partial.

Exista banci, spune Nicolae Cinteza, intr-un interviu acordat Bancherul.ro, care si-au tinut foarte mult timp in bilant credite neperformante, fara sa faca nimic in privinta acestora.

In acelasi timp, adauga seful supravegherii bancilor, o serie de banci au constituit prea putine provizioane care sa acopere pierderile estimate din evaluarea garantiilor sau din recuperarea imprumuturilor executate silit.

De exemplu, bancile apreciau ca din vanzarea unei locuinte cu care era garantat un credit de 100.000 de euro ar fi recuperat 60.000 de euro, pe cand auditorii trimisi de BNR au constatat ca doar jumatate din aceasta valoare, adica doar 30.000 de euro, mai putea fi recuperata in urma vanzarii, conform preturilor tranzactiilor pe piata imobiliara.

De asemenea, unele banci estimau ca ar putea recupera 10% dintr-un credit negarantat ajuns neperformant, pe cand auditorii au estimat ca nici 3% dintr-un astfel de imprumut mai poate fi recuperat.

Cresterea provizioanelor a fost determinata si de noi cerinte mai restrictive impuse de BNR cu privire la riscul creditelor acordate unor firme ajunse in insolventa, precum si a normelor mai dure decat standardele IFRS impuse de Banca Centrala Europeana (BCE) in cadrul exercitiului de evaluare a activelor (AQR) pe care-l deruleaza la cele mai mari banci romanesti.

"Doar o treime din masurile vizate de BNR pentru curatarea sistemului bancar de neperformante au fost luate pana in prezent, asadar rata creditelor neperformante este de asteptat sa scada in continuare", spune Cinteza.

De ce se impune curatenia sistemului bancar

Curatenia sistemului bancar de neperformante este necesara si in perspectiva aderarii Romaniei la Uniunea Bancara Europeana si Mecanismul Unic de Supraveghere, marile banci romanesti urmand sa fie supravegheate direct de BCE in colaborare cu BNR.

Curatenia sistemului bancar se impune, precizeaza Cinteza, si in perspectiva in care bancile straile isi ramburseaza creditele luate inainte de criza de la bancile-mama, astfel ca ele vor avea tot mai putine resurse pentru majorarile de capital necesare provizionarii suplimentare. 

Depozitele bancilor-mama sunt inlocuite cu depozitele populatiei si firmelor romanesti, astfel ca se majoreaza riscul ca o banca cu multe credite neperformante neprovizionate corespunzator sa-si poata adecva indicatorii de lichiditate si de capital.

Firmele de recuperare creante sunt beneficiarii curateniei din banci

Scoaterea creditelor neperformante din bilanturile bancilor are ca efect vanzarea unor pachete importante de imprumuturi, inclusiv credite ipotecare, catre firmele de recuperare creante.

Problema este ca piata recuperarii creantelor nu este supravegheata si nu are o lege proprie de functionare, astfel ca este greu de estimat ce se va intampla cu cei peste 50.000 de clienti ai bancilor ajunsi intr-o astfel de situatie doar in prima parte a acestui an. (Vezi aici detalii)

Precizare: Incepand cu luna mai 2014, rata creditelor neperformante este determinată pe baza raportărilor efectuate de toate băncile: atât cele care utilizează abordarea standard în evaluarea riscului de credit,
cât si cele care folosesc modele interne de rating.

Initial, rata creditelor neperformante era calculata doar pentru bancile care foloseau abordarea standard, iar diferenta era de aproximativ doua puncte procentuale intre cele doua tipuri de definitii: in aprilie rata creditelor neperformante calculata "pe stilul vechi" era 22,24%, pe cand rata "pe stilul nou" era de 20,47%.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii