BANCI | Analiza

Raiffeisen Research: Exporturile nu vor mai fi factorul principal de crestere ecomica in Europa de Est in 2012

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-07-06 09:55

- Europa Centrala si de Est va creste in 2011 cu 3,8% in termeni reali
- Recomandare de “cumparare” pentru pietele de capital din Europa de Sud-Est si Rusia
- Crestere de 31,8% in 2011 a castigurilor agregate ale companiilor listate la Bursa din Austria
- Recomandari: OMV, Convert, Semperit, CEZ, Magyar Telekom

“Grecia si criza datoriei publice sunt acum in centrul atentiei, dar punctele nodale din Europa Centrala si de Est sunt altundeva” spune Peter Brezinschek, seful Raiffeisen Research, o divizie a Raiffeisen Bank International AG (RBI). Analistul-sef crede ca evolutiile diferentiate din 2010 se vor extinde in regiune dupa anul de tranzitie 2011.

„In momentul de fata, toate tarile cu economii competitive bazate pe export au un avans considerabil”, explica Brezinschek. „Tarile cu legaturi puternice cu Germania si companiile germane sunt in plina expansiune, motiv pentru care economiile din Polonia si Slovacia au atins deja rate bune de crestere”.

Brezinschek se asteapta la o crestere a PIB-ului de 3,3 % in 2011 pentru Europa Centrala (EC). In schimb, tarile din Europa de Sud-Est au evoluat mai lent in prima jumatate a lui 2011, cresterea prognozata pentru 2011 fiind de doar 1,9%. Brezinschek atribuie acest ritm diferit de crestere nevoii de revenire a cererii interne de consum.

Din acest punct de vedere, el se asteapta ca situatia sa se imbunatateasca anul acesta, pentru ca in 2012 exporturile sa inceteze sa mai fie factorul principal de crestere economica. In acest context, si estimand cresterea PIB-ului in Comunitatea Statelor Independente la 4,5%, Brezinschek considera intemeiata previziunea de crestere economica de 3,8% pentru Europa Centrala si de Est.

In cazul Austriei, expertii Raifffeisen Research se asteapta la o crestere reala a PIB-ului de 3,3% in 2011, una dintre cele mai mari rate de crestere din zona euro. Cu toate acestea, cu un export in declin si cu o incetinire a activitatii de consum, cresterea va cobori la 2% in 2012.

Cateva banci centrale din Europa Centrala si de Est vor creste ratele dobanzilor

Pornind de la observatia ca ratele inflatiei din regiune vor scadea in a doua jumatate a lui 2011 si in prima parte a lui 2012, Brezinschek crede ca bancile centrale din Europa Centrala si de Est vor creste ratele dobanzilor. “Credem ca e nevoie de acest lucru in Polonia si Republica Ceha, in timp ce Rusia va atinge punctul maxim in a doua jumatate a anului, cu 8,5%” explica Brezinschek. El crede ca in unele tari ca Ungaria sau Romania, unde rata inflatiei va ramane la niveluri scazute, influenta monedei poate face ca rata dobanzii cheie sa ramana constanta pana la sfarsitul anului.

Monede mai performante in Europa Centrala si de Est

Pornind de la premisa ca situatia din Grecia se va linisti in scurt timp, Brezinschek se asteapta la o performanta usor mai ridicata a celor mai multe dintre monedele Europei Centrale si de Est precum si la o apreciere a monedei euro. „Cu toate acestea, evolutia castigurilor in zona euro ne face sa fim prudenti in a face o recomandare clara de „cumparare” pentru obligatiuni, indiferent daca este vorba de euroobligatiunile emise in Europa Centrala si de Est sau de obligatiunile guvernelor locale”, explica el.

Finante

Performantele bancilor in trimestrul 3 vor fi afectate de fluxul de stiri referitoare la testele europene de stres, la criteriile Basel III, sau la discutiile despre chestiunile datoriei publice in periferia zonei euro si despre datoria bancara din unele tari. De aceea, dintre stocurile financiare, cele mai favorizate sunt cele imobiliare. Revenirea pietelor imobiliare din Europa Centrala si de Est si din Europa de Sud-Est continua sa difere de la o tara la alta. Cu toate acestea, activitatea de investitii isi revine pe masura ce piete lente precum Ungaria si Romania dau primele semne de crestere a interesului investitorilor precum si a lichiditatii.

Proprietatile austriece continua sa se vanda cu reduceri semnificative de pret fata de valoarea lor neta. „continuam sa recomandam conwert datorita profilului sau mai defensiv si a expunerii pe o piata germana puternica, precum si Immofinanz pe fondul unui proces continuu si de succes de optimizare care ofera un plus semnificativ din punctul nostru de vedere”, spune Stefan Maxian, sef al Cercetarii Corporate in cadrul Raiffeisen Centrobank AG.

Raiffeisen Bank International AG (RBI) considera atat Austria, unde este cea mai importanta banca corporate si de investitii, cat si Europa Centrala si de Est ca pietele sale principale. In Europa Centrala si de Est, RBI opereaza printr-o retea extinsa de banci subsidiare, companii de leasing si alti furnizori de servicii financiare specializate, pe 17 piete.

RBI este singura banca austriaca prezenta atat in centrele financiare ale lumii, cat si in Asia, urmatoarea zona geografica de dezvoltare.

In total, in jur de 60.000 de angajati Raiffeisen deservesc 14 milioane de clienti in aproximativ 3.000 de locatii, majoritatea acestora fiind in Europa Centrala si de Est.

RBI este o subsidiara integral consolidata a Raiffeisen Zentralbank Osterreich AG (RZB). RZB detine in mod indirect in jur de 78,5% din actiuni, restul tranzactionandu-se liber pe Bursa de Valori de la Viena. RZB este institutia centrala a Grupului Bancar Austriac Raiffeisen, cel mai mare grup bancar al tarii, si functioneaza ca sediul central al intregului group RZB, inclusiv RBI.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii