BANCI | Ultima Ora

Radu Ghetea va fi schimbat de la conducerea CEC Bank, spune premierul Victor Ponta. Ce va face BNR? Va fi sau nu de acord?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-11-18 08:32

Premierul Victor Ponta a declarat aseara la postul Romania TV ca Radu Gratian Ghetea nu va mai fi presedintele CEC urmand sa fie schimbat de ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, dupa verificarea cazului in care banca de stat i-a acordat un credit in valoare de 1,3 milioane de euro fiicei presedintelui Basescu, Ioana.

Intrebat dacă Radu Ghetea va mai rămâne preşedinte al CEC după "năzbâtia" de a acorda un credit ipotecar Ioanei Băsescu, şeful Executivului a răspuns:

"Nu. Am vorbit cu domnul ministru de Finanţe, pentru că este singurul care are competenţa de a face schimbări în conducerea CEC, şi îl susţin total să verifice foarte clar lucrurile şi să propună măsurile care se impun. O să-l mai sune domnul Băsescu să-l apere pe cel care i-a dat credit, dar domnul Chiţoiu nu e aşa uşor impresionabil, am totală încredere că ştie să-şi facă treaba".

"Activitatea de ansamblu a bancii este evident în supravegherea Ministerului de Finanţe, pentru că Ministerul de Finanţe e acţionarul, e proprietarul. E ca şi când la o televiziune sau o afacere, proprietarul care are sută la sută, sigur că nu poate să lase adunarea generaă sau consiliul de administraţie să facă orice cu banii respectivi", a mai spus Ponta.

Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a declarat recent că a fost sunat de către preşedintele Traian Băsescu, în urmă cu două-trei săptămâni, care l-a rugat ca Radu Gheţea să nu fie schimbat de la conducerea CEC Bank inainte de termenul din mai 2015, fără a motiva această intervenţie.

Ulterior, presedintele Basescu a precizat, prin purtatorul sau de cuvant, ca o schimbare a lui Ghetea pe criterii politice, inainte de expirarea mandatului, ar transmite un mesaj de neincredere in banca dar si in sistemul bancar, Ghetea fiind si presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.

Ce va face BNR?

Inlocuirea lui Ghetea cu o alta persoana la conducerea CEC Bank nu se poate face insa fara acordul BNR, institutie care are un cuvant greu de spus atat in privinta schimbarii unui presedinte de banca, dar si in cea de numire a inlocuitorului.

Si in 2009 s-a incercat de catre noul guvern debarcarea lui Ghetea de la conducerea CEC Bank, pe care a preluat-o la inceputul lui 2007 de la Eugen Radulescu, insa atunci BNR s-a opus. Enache Jiru, acum secretar de stat la Finante, era, la vremea aceea, principalul candidat pentru inlocuirea lui Ghetea.

Ramane de vazut ce va face acum BNR, in conditiile in care la mijloc este si scandalul creditului acordat Ioanei Basescu, in conditii pe care banca inca nu le-a lamurit.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii