BANCI | Ultima Ora

Radu Ghetea: Toate creditele cu dobanzi variabile ar trebui sa aiba rate calculate in functie de EURIBOR, ROBOR sau LIBOR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-11-22 18:29

Toate creditele cu dobanzi variabile, inclusiv cele acordate inainte de introducerea OUG 50, ar trebui sa aiba rate calculate in functie de EURIBOR, ROBOR sau LIBOR la care se adauga o marja fixa, a declarat, miercuri, presedintele ARB, Radu Ghetea.

"Ar trebui ca toate contractele de credit vechi si noi la care se vorbeste de dobanda variabila sa fie exprimate ca EURIBOR (rata dobanzii la imprumuturile interbancare in euro), ROBOR (rata medie a dobanzilor in lei pe piata interbanacara), LIBOR (rata dobanzii pe piata londoneza) plus marja. Asa ar trebui (...) Daca banca a trimis clientului actul aditional si nu l-a semnat, atunci normal ca banca se va duce cu contractul vechi mai departe", a spus Ghetea.

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor spune ca daca au ramas clauze abuzive in unele contracte, acestea ar putea fi mai degraba din scapari, greseli, omisiuni pe care le-au facut bancile in aplicarea OUG 50/2010 si nu sunt un fenomen.

"Din ce stiu eu, la CEC nu am avut situatii in care oamenii nu au semnat, sau daca au existat le-am rezolvat, i-am chemat, am negociat cu ei si au semnat. Noi nu avem cazuri de judecata individuala sau colectiva. Si trebuie sa va spun ca la momentul septembrie 2010 aveam in portofoliu 500.000 de credite", a mentionat Ghetea.

Asociatia Romana a Bancilor (ARB) a trimis o scrisoare catre BNR si Ministerul Justitiei privind noile prevederi din codul de procedura civila care ar putea afecta veniturile din clauzele contractuale considerate de instante ca fiind abuzive.

ARB solicita sprijin pentru modificarea unui articol din legea de aplicare a Codului de procedura civila care va intra in vigoare la 1 februarie 2013 si de care se teme ca "ar putea pune in dificultate industria bancara".

Este vorba despre un articol din Legea 76/2012 care faciliteaza eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit la nivelul intregului portofoliu de credite specifice acordate de o banca, ceea ce - sustine ARB - ar putea genera pierderi de sute de milioane de euro anual sistemului bancar.

Noua lege ii imputerniceste pe judecatori sa oblige bancile sa elimine o clauza abuziva din toate contractele de acelasi gen atunci cand constata existenta acesteia intr-un anumit caz.

"Bancile nu doar ca nu vor mai avea dreptul de a percepe pentru viitor costurile aferente clauzelor declarate ca fiind abuzive, dar se vor vedea obligate sa si ramburseze tuturor clientilor respectivele costuri percepute in trecut", se arata intr-o scrisoare transmisa Bancii Nationale.

Impactul financiar al acestei prevederi este estimat de bancheri la peste 600 milioane de euro anual. ARB recunoaste existenta unor "posibile erori izolate aparute in practica institutiilor de credit in trecut", dar considera ca instantele nu sunt pregatite sa aprecieze just clauzele din contracte.

Ingrijorarea bancherilor vine in contextul in care mii de clienti persoane fizice au denuntat in ultimii ani clauzele abuzive din contractele de credit, iar in unele cazuri bancile au fost obligate sa returneze o parte din comisioane sau sa reduca drastic marjele de dobanda aplicate.

Noul cod de procedura civila modifica si legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori, care a reprezentat temeiul de drept al proceselor impotriva bancilor dupa modificarea OUG 50 la finele anului 2010.

Potrivit modificarilor aduse, daca intr-un contract de credit, de asigurari, de leasing sau de telefonie se constata existenta unei clauze abuzive de catre instanta, comerciantul, numit de acum profesionist, va fi obligat sa modifice toate contractele care contin acea clauza.

Pentru ca procedura sa se aplice, clauza abuziva ar trebui reclamata de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului sau de catre o alta asociatie privata de protectie a consumatorurilor, iar decizia sa fie definitiva si irevocabila.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii