BANCI | Ultima Ora

Radu Ghetea, CEC Bank: Din pacate, numai 21% dintre IMM-uri apeleaza la credite bancare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-09-24 18:14

Numai 21% dintre întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-urile) din România apelează, la ora actuală, la credite bancare, restul firmelor preferând să utilizeze în procesul de desfăşurare a activităţii resurse proprii sau alte tipuri de resurse, a declarat luni Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank şi al Asociaţiei Române a Băncilor, la a V-a ediţie a Conferinţei Naţionale dedicate finanţării IMM-urilor.

"Din păcate, în acest moment, numai 21% dintre întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-urile) din România apelează la credite bancare, restul firmelor axându-se pe utilizarea resurselor proprii sau a altor tipuri de resurse. În perioada actuală, patronii preferă să acţioneze decât să caute soluţii, iar aici intervine rolul băncilor şi al fondurilor de garantare şi de contragarantare, pentru a încuraja micii întreprinzători să apeleze la credite bancare. Pentru a beneficia de aceste credite, patronii trebuie să înţeleagă că bilanţul contabil trebuie să conţină date relevante, deşi de multe ori ei preferă să prezinte un bilanţ gol, în mare parte din cauza fiscalizării excesive din România", a afirmat Radu Gheţea.

Acesta a subliniat, totodată, că Asociaţia Română a Băncilor speră că Acordul Basel III să nu se implementeze în forma actuală, deoarece în acest mod IMM-urile vor avea şanse reduse de obţinere a unei creditări.

"Dacă Acordul de capital Basel III va fi implementat în forma actuală, atunci numai băncile foarte mari vor mai putea credita IMM-urile, în condiţiile în care de creditarea întreprinderilor mici şi mijlocii se ocupă în general băncile locale, cu dimensiuni reduse. Atât România, cât şi alte ţări europene, au trimis deja scrisori la Bruxelles, pentru a evita implementarea Acordului Basel III în forma actuală. În ceea ce priveşte Acordul de capital Basel II, se preconizează o modificare a Regulamentului privind creditarea în valută a IMM-urilor. În opinia noastră, acest nou regulament va aduce IMM-urile în aceeaşi situaţie în care se află deja persoanele fizice, adică accesarea unor credite în valută va putea fi posibilă doar în condiţiile în care solicitantul respectiv dispune de resurse în valută. Ca urmare, aşteptăm să vedem care va fi propunerea Băncii Naţionale a României cu privire la prevederile acestui acord, Asociaţia Română a Băncilor insistând pe faptul că noul regulament trebuie să fie flexibil, şi să permită unei societăţi comerciale sau unei IMM să-şi modifice statusul în funcţie de cash-flow-ul de care dispune la un moment dat", a mai spus Radu Gheţea.

Preşedintele ARB a mai afirmat, totodată, că în ultima perioadă a luat amploare foarte mult fenomenul creditelor neperformante, atât la nivelul persoanelor fizice, cât şi al celor juridice.

"Fenomenul creditelor neperformante a luat amploare în ultima perioadă, în special din cauza lipsei unei educaţii financiare la nivelul micilor întreprinzători. La IMM-uri, procentul creditelor neperformante este de 20%, faţă de numai 4% la nivelul marilor corporaţii. Aici intervine şi rolul presei, care trebuie să prezinte pe larg problemele cu care se confruntă IMM-urile", a precizat Gheţea, care s-a declarat optimist cu privire la revenirea, din punct de vedere economic, a României în perioada următoare.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii