BANCI | Ultima Ora

Proiectul de lege privind rambursarea creditelor in valuta la cursul din momentul contractarii a fost respins de comisia de buget-finante din Senat. Cinteza: Ar putea genera o criza de sistem, unele banci vor da faliment a doua zi

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-02-18 17:55

Comisia de buget-finante din Senat a respins astazi un proiect de lege pentru completarea OUG 50/2010 care prevede posibilitatea rambursarii creditele in valuta la cursul de schimb la care au fost contractate, mult mai mic decat in prezent, dupa ce reprezentantii BNR au spus ca aplicarea unei astfel de masuri ar produce risc sistemic pe piata bancara iar unele banci ar falimenta a doua zi.

"Din studiile pe care le-am făcut, o astfel de măsură ar genera o criză de sistem. Vor fi bănci care vor da, a doua zi, faliment", a declarat Nicolae Cinteză (foto), seful supravegherii bancilor din cadrul BNR, citat de Mediafax. Cinteza a prezentat punctul de vedere al BNR în legătură cu această propunere legislativă, discutată marţi în Comisia de buget din Senat.

"Mai exista un singur caz de acest fel, in care clientii unei banci au putut rambursa creditele in valuta la cursul din momentul obtinerii, in Croatia, din cauza căruia banca părăseşte Croaţia", a spus Cinteză.

Potrivit proiectului de lege initiat de un grup de parlamentari din mai multe partide politice, "valoarea creditului de rambursat, prin recalcularea în lei, se determină prin înmulţirea soldului creditului cu cursul de schimb mediu lunar, stabilit de BNR, al monedei în care s-a acordat creditul sau moneda de referinţă a creditului, din luna în care s-a încheiat contractul de credit".

Pe de alta parte, senatorii din Comisia de buget au respins si o propunere privind introducerea falimentului persoanelor fizice, spunand ca, deşi în alte ţări este valabilă, nu poate fi introdusă şi în România.

In schimb, se va organizat o întâlnire cu Asociaţia Naţională a Băncilor şi cu reprezentanţii BNR, pentru a se găsi soluţii în cazul persoanelor care nu mai pot restitui creditele în alte monede.

Comentarii

Alin
Bancherii de rahat
Voi sustine cum pot , si voi face tot ce este cu putinta ca aceasta meserie de 'bancher', sa fie o meserie a boschetarilor.

Alin
Prostimea!
Acum 2 ani de zile am sustin cum am putut legat de cei ce 'lucreaza' in Piata Forex. Acum o sa sustin urmatorul lucru: * Un mic artificiu legat de aceste schimbari a creditelor din valuta in Lei Daca eu am un credit astazi luat in Euro, in valoare de 20.000Euro, si mi se schimba acest credit in lei la o valoare de 4,48 Ron pentru un Euro, sunt CEL MAI PROST OM IN VIATA ( exact ce fac toti romanii in ziua de astazi) Argumentul este simplu: Cursul Euro/ Ron este la cel mai mare nivel de 7 ani de zile. Trendul este sa ajunga iarasi la 3,6 in urmatorii 6-7 ani de zile. In momentul in care 99% din populatie schimba acest lucru, ei sunt pierzatori pentru ca banca o sa castige dupa aceea la crestere a Leului Romanesc. Aveti mare grija, dupa ce prosti de la BNR ca luati. Eu unul mi-am schimbat toate creditele in YEni, si am avut o recucere 30% la rata mea. Singura care a pierdut a fost banca. Mi-am redus creditul cu 30%.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii