BANCI | Ultima Ora

Programul Prima Casa, suplimentat cu 400 milioane lei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-10-17 13:13

Comunicat al Ministerului Finantelor: Programul guvernamental Prima casă va beneficia de o suplimentare cu 400,5 milioane de lei, echivalentul a 90 milioane euro, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern postat astăzi pe site-ul MFP la rubrica Transparență decizională.

Prin proiectul de act normativ, MFP propune realocarea pentru programul Prima casă a sumei de 400,5 milioane lei din plafonul destinat Programului de sprijin pentru beneficiarii proiectelor în domenii prioritare pentru economia românească, finanţate din instrumentele structurale ale Uniunii Europene alocate României, în condițiile în care, din acest plafon pentru anul 2014, în sumă de 100 milioane euro (respectiv 445 milioane lei), nu a fost acordată nicio garanție, ca urmare a faptului că nu au fost depuse cereri în acest sens.

“Prin acest proiect de act normativ venim în sprijinul persoanelor care au depus dosare la bănci pentru a obține credite cu garanții guvernamentale prin Programul Prima casă - și știm că sunt la băncile partenere programului foarte multe dosare în lucru - și, prin urmare, dăm curs solicitărilor primite din partea finanțatorilor”, afirmă ministrul finanțelor publice, Ioana-Maria Petrescu.

De la începutul anului 2014, numărul de garanții acordate este de peste 16.556 iar finanțările accesate sunt de aproximativ 299 milioane euro, respectiv 1,3 miliarde lei. Bilanțul la zi al Programului Prima Casă arată că ritmul de depunere al solicitărilor de garantare a ajuns la circa 140 solicitări/zi.

La data de 1 iulie 2014, plafonul total aferent anului 2014 (exclusiv plafonul destinat achiziționării locuințelor construite prin ANL) a fost integral alocat, Ministerul Finanțelor Publice primind multe cereri de suplimentare de la finanţatorii înscrişi în program, deoarece aceștia nu mai dispuneau de sume pentru onorarea dosarelor deja existente.

Prin Hotărârea Guvernului nr.818/2014 s-a majorat plafonul total de garantare a programului Prima casă, prin realocarea plafonului nealocat și/sau alocat și neutilizat de cca 500 milioane lei destinat achiziţiei de locuinţe construite de ANL.

Programul Prima casă a fost implementat începând cu cea de-a doua jumătate a anului 2009 și are ca obiect facilitarea accesului persoanelor fizice la achiziţia sau construirea unei locuinţe, prin contractarea de credite garantate de stat.

De la lansarea Programului până în prezent au fost acordate peste 124.809 garanţii, pentru finanţări în valoare de peste 10,6 miliarde lei.

- Valoare medie a finanţării accesate în cadrul programului este de 38.216 Euro.

- 31% din valoarea garantiilor acordate a fost destinata achizitiei de imobile construite intre anii 2008-2014.

Programul Prima Casă s-a derulat atât în valută cât si în lei, până la jumătatea anului 2013, când prin hotărâre de guvern s-a instituit numai creditarea în lei. Băncile participante la Program sunt: BRD, CEC, BCR, Transilvania, Leumi, Credit Agricole, Raiffeisen, Bancpost, Alpha Bank, Intesa Sanpaolo, Millennium, UniCredit, Piraeus, ING și MARFIN.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii