Profitul BCR s-a injumatatit; banca incaseaza mai putine dobanzi si comisioane
Autor: Bancherul.ro
2017-08-04 09:23
Banca Comerciala Romana (BCR) a avut un profit de doar 13 milioane euro in trimestrul doi al acestui an, dupa un castig de 37 milioane euro in primele trei luni, astfel ca profitul din prima jumatate a anului, de 50 milioane euro (227 milioane lei) s-a injumatatit fata de primul semestru al anului precedent, cand a fost de 125 milioane euro (568 milioane lei), se arata in raportul financiar al bancii-mama Erste Group din Austria.
In acelasi timp, BCR a anuntat intr-un comunicat ca "BCR a încheiat primul semestru al anului 2017 cu un profit net de 305 milioane LEI", la jumatate fata de prima jumatate a anului trecut, de 636 milioane lei. In realitate, nu este vorba de profitul BCR, ci de "rezultatul net atribuibil acţionarilor companiei mamă", asadar doar profitul actionarului Erste Bank, nu si cel al actionarilor minoritari.
Profitul BCR a scazut din cauza cresterii provizioanelor pentru riscul de credit si a castigului exceptional obtinut anul trecut din vanzarea actiunilor Visa, se arata in raportul Erste Bank.
Astfel, BCR a inregistrat provizioane pentru credite neperformante de 61 milioane lei in acest an, comparativ cu reversari de provizioane (castiguri) de 69 milioane lei in prima jumatate a anului trecut, dupa decizia Curtii Constitutionale privind legea darii in plata.
De asemenea, veniturile BCR din dobanzi au scazut cu 6%, banca explicand ca este vorba de "rezolvarea continuă a portofoliului de credite problematice şi un mediu dominat de o rată mai mică a dobânzii."
Si veniturile din comisioane au fost mai putine cu 4,5% fata de anul precedent, "pe seama veniturilor mai scăzute din operațiuni bancare", dupa cum mentioneaza BCR intr-un comunicat.
Provizioanele pentru creditele neperformante ale BCR au crescut usor in trimestrul doi, la 800 milioane euro, de la 789 milioane euro in primele trei luni, dar sunt mai mici decat la jumatatea anului trecut, cand erau de 899 milioane euro, se mai arata in raportul Erste Bank.
Reducere semnificativa a creditelor neperformante
In acelasi timp, rata de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante a crescut la 92,1% in iunie 2017, de la 87,5% in martie si 80,9% in iunie 2016, datorita “reducerii semnificative a stocului de credite neperformante”, mentioneaza Erste Bank.
Stocul de credite neperformante ale BCR a scazut in trimestrul doi cu 33 milioane euro, la 869 milioane euro in iunie, de la 902 milioane euro in martie si 1,112 miliarde euro in iunie 2016, iar rata creditelor neperformante a coborat la 11%, de la 11,3% in martie si 14% anul trecut.
Se pare ca BCR a recurs la scoatera in afara bilantului a creditelor neperformante, intrucat nu mentioneaza ca ar fi avut loc vanzari catre firmele de recuperare.
(stire in curs de actualizare)
Comunicatul BCR
BCR a încheiat primul semestru al anului 2017 cu un profit net de 305 milioane LEI și 4,1 miliarde LEI credite noi acordate; rata creditelor neperformante a scăzut la 11%
Repere (1):
Pe baza unui rezultat operaţional de 729,8 milioane LEI (160,9 milioane EUR), BCR a realizat un profit net de 305 milioane LEI (67,4 milioane EUR) în semestrul 1 2017, susţinut de rezultatul operațional solid și îmbunătăţirea continuă a calităţii portofoliului
- Rata creditelor neperfomante a scăzut la 11%, comparativ cu 14% în iunie 2016 și 23,1% în iunie 2015, datorită eforturilor susţinute de reducere a creditelor cu probleme
- Gradul de acoperire a creditelor neperformante cu provizioane s-a majorat, atingând un nivel foarte confortabil de 92,1% în luna iunie 2017
- Cheltuielile au scăzut cu 7,6% față de perioada similară a anului trecut
- Producţia de credite continuă să fie solidă: 4,1 miliarde LEI credite noi acordate clienţilor retail şi corporate
- Capitalizarea BCR a rămas deosebit de puternică pentru a susţine, în continuare, creşterea sănătoasa a afacerii. Rata de adecvare a capitalului s-a menţinut în mai 2017 (bancă) la 23,2%, în timp ce capitalul de Rang 1 + 2 (Grup BCR) se ridică la o valoare foarte solidă de 7,5 miliarde LEI în martie 2017
“Încrederea este cuvântul care definește evoluția BCR din ultimul an. Încrederea noastră vine din numărul de clienţi în creştere şi o relaţie mai strânsă cu aceştia. Încrederea noastră vine dintr-o implicare activă în comunitate în ceea ce priveşte temele importante ale Romaniei de astăzi. Toate acestea sunt sustinute de îmbunătățirea continuă a bilanțului și evoluția sustenabilă a băncii, pe care ne propunem s-o menținem și în viitor. Astăzi, BCR se bucură de capitalizare substanţială, de lichiditate excelentă și, mai ales, de o expertiza unică pentru a sprijini cele mai relevante proiecte de dezvoltare a infrastructurii, de susținere financiară a companiilor, de creștere a calității vieții oamenilor din România și, în general, de creare a capitalului de încredere în economie. Privind din aceasta perspectivă, în mod particular, sunt încântat că BCR a reușit să propună cea mai buna ofertă financiară pentru programul de sprijin al ecosistemului antreprenorial, Start-up Nation, și privesc cu încredere către rezultatele programului.
Într-un mediu dominat de schimbări și evoluții impredictibile, BCR rămâne o ancoră a angajamentelor pe termen lung. Misiunea BCR este de a oferi soluții sustenabile pentru viața financiară a românilor. Le mulțumim clienților, angajaţilor şi acţionarilor noștri pentru că ne oferă încrederea lor de a construi împreună prosperitate şi potenţial pentru România”, a declarat Sergiu Manea, CEO al BCR.
Repere comerciale şi financiare în semestrul I 2017
Banca Comercială Română (BCR) a obţinut în semestrul I 2017 un profit net de 305 milioane LEI (67,4 milioane EUR), susţinut de performanţa operaţională şi de îmbunătăţirea continuă a calităţii portofoliului.
În raport cu aceeași perioadă a anului trecut, se consemnează o scădere determinată, în principal, de efectul de bază rezultat din înregistrarea, în bilanțul din primul semestru al lui 2016, a unor venituri consistente din vânzarea unor participații, precum și a unor reluări de provizioane de risc generate de recuperări din credite neperformante.
Rezultatul operaţional a fost de 729,8 milioane LEI (160,9 milioane EUR), cu 3,6% mai mare decât în anul precedent, 704,7 milioane LEI (156,8 milioane EUR), în principal datorită cheltuielilor operaționale mai mici.
În activitatea bancară dedicată persoanelor fizice, BCR a acordat volume noi de credite în valoare totală de 2,6 miliarde LEI, ca urmare a vânzarilor solide de credite negarantate şi garantate. Creditele garantate au fost susținute în mod consistent de programul Prima Casă în baza noilor alocări de plafoane de garantare.
Pe segmentul de finanţări acordate companiilor, BCR a acordat 1,5 miliarde LEI noi volume de credite. Co-finanţarea proiectelor care beneficiază de fonduri europene a fost de asemenea solidă, BCR deţinând o cota de piaţă de peste 30% şi un portofoliu de peste 7,74 miliarde LEI co-finanţări acordate. Creşterea portofoliului de finanţări corporate este susţinută, în continuare, de un flux solid de afaceri de o calitate mai ridicată, în special pe categoriile de produse precum descoperit de cont, capital de lucru şi finanţarea producției și a lanţurilor de furnizori.
Veniturile nete din dobânzi au scăzut cu 6,0 %, la 878,73 milioane LEI (193,71 milioane EUR), de la 934,7 milioane LEI (EUR 208,0 milioane) în semestrul I 2016, luând în calcul rezolvarea continuă a portofoliului de credite problematice şi un mediu dominat de o rată mai mică a dobânzii.
Veniturile nete din comisioane au scăzut cu 4,3%, la 338,88 milioane LEI (74,7 milioane EUR), de la 354,1 milioane LEI (78,8 milioane EUR) în semestrul I 2016, pe seama veniturilor mai scăzute din operațiuni bancare.
Rezultatul net din tranzacţionare a crescut cu 21,3%, la 189,60 milioane lei (41,80 milioane EUR), de la 156,3 milioane LEI (34,8 milioane EUR) în semestrul I 2016 datorită unui efect pozitiv rezultat din reevaluarea participațiilor valutare.
Venitul operaţional a scăzut cu 2,3% la 1,439,53 milioane LEI (317,33 milioane EUR), de la 1.473,0 milioane LEI (327,7milioane EUR) în semestrul I 2016, în special din cauza veniturilor nete din dobânzi și din comisioane mai reduse, parţial compensat de un rezultat din tranzacţionare mai ridicat.
Cheltuielile administrative generale în semestrul I 2017 au scăzut cu 7,6%, la 709,65 milioane lei (156,43 milioane EUR), de la 768,4 milioane LEI (170,9 milioane EUR), în semestrul I 2016, ca urmare a ajustării metodologice privind contribuția la Fondul de Garantare a Depozitelor.
Costurile de risc şi calitatea activelor
Referitor la deprecierea activelor financiare care nu sunt măsurate la valoarea justă prin profit şi pierdere, în semestrul 1 2017 s-a înregistrat o valoare de 61,6 milioane lei (13,6 milioane EUR), față de o reluare netă de provizioane de risc de 69,3 milioane LEI (15,4 milioane EUR) în semestrul I 2016, fiind în același timp continuate eforturile de a îmbunătăţi calitatea portofoliului.
Rata (2) NPL de 11%, la 30 iunie 2017, a continuat să scadă de la 14%, la 30 iunie 2016 și 23,1% la 30 iunie 2015, grație reducerii portofoliului de credite neperformante determinată de recuperări, vânzări de portofolii NPL şi scoateri în afara bilanţului. Rata de acoperire cu provizioane a NPL s-a îmbunătăţit până la nivelul de 92,1%, aceasta situându-se la un nivel foarte bun de 125,3%, incluzând valoarea garanțiilor.
Capitalizare şi finanţare
Rata de adecvare a capitalului conform standardelor locale (doar banca) în mai 2017 se afla la nivelul de 23,2%, semnificativ peste cerinţele obligatorii ale Băncii Naţionale a României. De asemenea, Rata de adecvare a capitalului calculată în conformitate cu standardele de raportare IFRS de 22,1% (Grup BCR), în martie 2017, arată clar puternica adecvare a capitalului BCR şi susţinerea sa continuă de către Erste Group. În acest sens, BCR se bucură de una din cele mai solide poziţii de capital şi finanţare dintre băncile româneşti.
BCR îşi menţine în continuare rata de solvabilitate ridicată, dovedind astfel capacitatea şi angajamentul de susţinere a creşterii intermedierii financiare pentru persoane fizice şi clienţi corporate, consolidând şi mai mult capacitatea de generare a veniturilor din activităţile de bază.
Creditele si avansurile acordate clienților au crescut cu 0,5%, la 32.437 milioane LEI, la 30 iunie 2017, de la 32.291 milioane LEI, la 31 decembrie 2016, ca urmare a unor volume de creditare crescute pe segmentul retail.
Depozitele de la clienţi au scăzut cu 2,1% la 47.208,1 milioane LEI (10.370,2 milioane EUR ) la 30 iunie 2017, faţă de 48.235,2 milioane LEI (10.626,8 milioane EUR ) la 31 decembrie 2016, ca urmare a unei reduceri a depozitelor corporate. Depozitele clienţilor rămân principala sursă de finanţare a BCR, în timp ce banca beneficiază de surse de finanţare diversificate, incluzând compania mamă.
BCR se concentrează pe creditarea în lei, cu scopul de inversa pe termen mediu şi lung mixul de valute din portofoliul de credite în favoarea monedei locale şi pentru a utiliza la maximum capacitatea puternică de auto-finanţare în lei.
***
Banca Comerciala Romana (BCR), membră a Erste Group, este cel mai important grup financiar din România, incluzând operaţiunile de bancă universală (retail, corporate & investment banking, trezorerie şi pieţe de capital), precum şi societăţile de profil de pe piaţa leasingului, pensiilor private si a băncilor de locuinţe. BCR este banca Nr.1 în România după valoarea activelor (14,8 mld EUR), banca Nr.1 după numărul de clienţi şi banca Nr.1 pe segmentele de economisire şi creditare. BCR este cel mai valoros brand financiar din România, după gradul de încredere al clienţilor şi după numărul celor pentru care BCR este principală instituţie cu care fac banking.
BCR oferă gama completă de produse şi servicii financiare prin intermediul unei reţele de 22 de centre de afaceri si 18 birouri mobile dedicate companiilor şi 514 unităţi retail localizate în majoritatea oraşelor din întreaga ţară cu peste 10.000 de locuitori. BCR este banca Nr.1 din România pe piaţa tranzacţiilor bancare, clienţii BCR având la dispoziţie cea mai mare reţea naţională de ATM - peste 2.000 de bancomate şi POS - 15.200 de terminale pentru plată cu cardul la comercianţi, precum şi servicii complete de Internet banking, Mobile Banking, Phone-banking şi E-commerce.
(1) Datele financiare declarate reflectă rezultatele economice ne-auditate şi consolidate ale Grupului Banca Comercială Română pe primul semestru din 2017 (S1 2017), conform IFRS. Dacă nu se declară altfel, rezultatele financiare pentru primul semestru din 2017 (S1 2017) sunt comparate cu rezultatele financiare din primul semestru al anului 2016 (S1 2016). De asemenea, dacă nu se declară altfel, ratele de schimb valutar folosite pentru conversia cifrelor în EURO sunt cele furnizate de Banca Centrală Europeană. Declaraţia de venit este convertită folosind rata medie de schimb pentru primul semestru din 2017 (S1 2017) de 4.5381RON/EUR atunci când se referă la rezultatele primului semestru din 2017 (S1 2017) şi folosind rata medie de schimb pentru primul semestru din 2016 (S1 2016) de 4,4950 RON/EUR atunci când se referă la rezultatele din primul semestru al anului 2016 (S1 2016). Bilanţurile la 30 iunie 2017 şi la 31 decembrie 2016 sunt convertite folosind ratele de schimb de închidere de la datele respective (4,5523 RON/EUR la 30 iunie 2017 şi respectiv 4,5390 RON/EUR la 31 decembrie 2016). Toate modificările de procente se referă la cifrele în RON.
(2) Începând cu Dec-14, datele trimestriale sunt deja raportate conform proiectului de definiţie EBA NPE.
Taguri: dobanzi depozite Banca Comerciala Romana (BCR) Erste Bank Erste Group rezultate financiare banci
Comentarii
Mihaela OnicaBanca Camatareasca Romana
BCR a distrus populatia acordand credite cu clauze abuzive, cea mai odioasa banca. Denumirea corecta este Banca Camatareasca Romana. Astia aveau un indicator obscur in contracte denumit "Dobanda de referinta variabila", care inducea in eroare consumatorul prin denumire, corect dealtfel, ca fiind Euribor. Daca Fraierescu intreba cat este Dobanda de referinta variabila, ofiterul de credit spunea Euribor, mai mult ii demonstra ca Euribor plus marja din contract chiar da dobanda promotionala, introductiva, oferita pentru o perioada scurta. Totul ca Fraierescu sa semneze, apoi dupa ce se termina perioada de dobanda fixa, dobanda exploda in contract dublandu-se. Ce spuneau camatarii? Dobanda de referinta variabila nu este Euribor domne, este Dobanda de referinta variabila a BCR si noi putem sa va punem in carca toate costurile prin acest indicator. Din fericire unii au castigat procesele si in mii de dosare s-a dovedit ca acest indicator este o clauza abuziva. Chiar si ANPC are proces cu camatarii de la BCR. Dar dupa 10 ani banca a ajuns un JUNK si asta pentru ca au pierdut increderea clientilor. Rezultatele prezentate de Sergiu Manea sunt mediocre pentru aceasta banca vanduta moca austriecilor de la Erste, aia asociati in Clubul Lombard cu alte banci si manipulau dobanzile creditelor. CJUE a amendat cu 38 milioane euro Erste si interzicerea manipularilor, dar a continuat fara probleme in Romania, pentru ca avea interfata BCR. Daca treaba se impute Erste nu are nicio vina, conducerea BCR da.
Adauga un comentariu
Adauga un comentariu folosind contul de Facebook
Alte stiri din categoria: Ultima Ora
Postasii au POS-uri pentru plata cu cardul a facturilor sau taxelor
Poșta Română, liderul național în servicii poștale, împreună cu CEC Bank și Visa, lider mondial în domeniul plăţilor digitale, își unesc forțele pentru extinderea incluziunii financiare, creând infrastructura necesară utilizării plăților digitale detalii
BT Pay si BT Go raman singurele aplicatii ale Bancii Transilvania
BT Pay pentru persoanele fizice si BT Go pentru firme si alte persoane juridice vor ramane singurele aplicatii ale Bancii Transilvania, care vor inlocui NeoBT si BT24, conform unei informatii publicate de banca: "În curând, vei putea face banking de pe detalii
CEC Bank imprumuta inca 300 milioane euro prin emiterea de obligatiuni
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligațiuni în valoare de 300 de milioane de euro printr-o nouă emisiune de Titluri Eligibile Senior Nepreferențiale, destinate încadrării ca instrumente eligibile MREL și primește un rating BB de la Fitch Ratings, detalii
Doar 5 banci au ramas fara plati instant in lei
Numarul bancilor la care se pot face plati si transferuri instant in lei (banii ajung in cateva secunde) a ajuns la 18, conform datelor Transfond. Ultimele banci care au implementat acest serviciu sunt Unicredit si Revolut, precum si institutia nebancara Smith&Smith, prima detalii
- Ratingul Garanti BBVA a fost imbunatatit
- Bancile au facut un profit record
- Banca Transilvania are un rating mai bun
- Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci
- Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului
- Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni
- Raiffeisen Digital Bank se inchide in Romania
- Banca Transilvania isi continua cresterea sustinuta: +30% la operatiuni, +23% la credite, in primele 9 luni din 2024
- Problele de functionare a aplicatiei Revolut
- BCR lanseaza o noua varianta de plati cu numarul de telefon, o alternativa la Alias Pay
Criza COVID-19
- In majoritatea unitatilor BRD se poate intra fara certificat verde
- La BCR se poate intra fara certificat verde
- Firmele, obligate sa dea zile libere parintilor care stau cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus
- CEC Bank: accesul in banca se face fara certificat verde
- Cum se amana ratele la creditele Garanti BBVA
Topuri Banci
- Topul bancilor dupa active si cota de piata in perioada 2022-2015
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale
- Topul bancilor la active in 2019
- Topul celor mai mari banci din Romania dupa valoarea activelor in 2018
- Topul bancilor dupa active in 2017
Asociatia Romana a Bancilor (ARB)
- Băncile din România nu au majorat comisioanele aferente operațiunilor în numerar
- Concurs de educatie financiara pentru elevi, cu premii in bani
- Creditele acordate de banci au crescut cu 14% in 2022
- Romanii stiu educatie financiara de nota 7
- Gradul de incluziune financiara in Romania a ajuns la aproape 70%
ROBOR
- ROBOR: ce este, cum se calculeaza, ce il influenteaza, explicat de Asociatia Pietelor Financiare
- ROBOR a scazut la 1,59%, dupa ce BNR a redus dobanda la 1,25%
- Dobanzile variabile la creditele noi in lei nu scad, pentru ca IRCC ramane aproape neschimbat, la 2,4%, desi ROBOR s-a micsorat cu un punct, la 2,2%
- IRCC, indicele de dobanda pentru creditele in lei ale persoanelor fizice, a scazut la 1,75%, dar nu va avea efecte imediate pe piata creditarii
- Istoricul ROBOR la 3 luni, in perioada 01.08.1995 - 31.12.2019
Taxa bancara
- Normele metodologice pentru aplicarea taxei bancare, publicate de Ministerul Finantelor
- Noul ROBOR se va aplica automat la creditele noi si prin refinantare la cele in derulare
- Taxa bancara ar putea fi redusa de la 1,2% la 0,4% la bancile mari si 0,2% la cele mici, insa bancherii avertizeaza ca indiferent de nivelul acesteia, intermedierea financiara va scadea iar dobanzile vor creste
- Raiffeisen anunta ca activitatea bancii a incetinit substantial din cauza taxei bancare; strategia va fi reevaluata, nu vor mai fi acordate credite cu dobanzi mici
- Tariceanu anunta un acord de principiu privind taxa bancara: ROBOR-ul ar putea fi inlocuit cu marja de dobanda a bancilor
Statistici BNR
- Deficitul contului curent, aproape 20 miliarde euro după primele nouă luni
- Deficitul contului curent, aproape 18 miliarde euro după primele opt luni
- Deficitul contului curent, peste 9 miliarde euro pe primele cinci luni
- Deficitul contului curent, 6,6 miliarde euro după prima treime a anului
- Deficitul contului curent pe T1, aproape 4 miliarde euro
Legislatie
- Legea nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor şi Fondul de garantare a depozitelor bancare
- Rambursarea anticipata a unui credit, conform OUG 50/2010
- OUG nr.21 din 1992 privind protectia consumatorului, actualizata
- Legea nr. 190 din 1999 privind creditul ipotecar pentru investiții imobiliare
- Reguli privind stabilirea ratelor de referinţă ROBID şi ROBOR
Lege plafonare dobanzi credite
- BNR propune Parlamentului plafonarea dobanzilor la creditele bancilor intre 1,5 si 4 ori peste DAE medie, in functie de tipul creditului; in cazul IFN-urilor, plafonarea dobanzilor nu se justifica
- Legile privind plafonarea dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de firmele de recuperare se discuta in Parlament (actualizat)
- Legea privind plafonarea dobanzilor la credite nu a fost inclusa pe ordinea de zi a comisiilor din Camera Deputatilor
- Senatorul Zamfir, despre plafonarea dobanzilor la credite: numai bou-i consecvent!
- Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)
Anunturi banci
- Cate reclamatii primeste Intesa Sanpaolo Bank si cum le gestioneaza
- Platile instant, posibile la 13 banci
- Aplicatia CEC app va functiona doar pe telefoane cu Android minim 8 sau iOS minim 12
- Bancile comunica automat cu ANAF situatia popririlor
- BRD bate recordul la credite de consum, in ciuda dobanzilor mari, si obtine un profit ridicat
Analize economice
- România, „lanterna roșie” a cheltuielilor pentru cercetare-dezvoltare în UE
- Deficitul contului curent, peste 24 miliarde euro după primele zece luni
- Deficit comercial record în octombrie 2024
- Productivitatea în comerț, peste cea din industrie
- -6,2% din PIB, deficit bugetar după zece luni
Ministerul Finantelor
- Datoria publică, 51,4% din PIB la mijlocul anului
- Deficit bugetar de 3,6% din PIB după prima jumătate a anului
- Deficit bugetar de 3,4% din PIB după primele cinci luni ale anului
- Deficit bugetar îngrijorător după prima treime a anului
- Deficitul bugetar, -2,06% din PIB pe primul trimestru al anului
Biroul de Credit
- FUNDAMENTAREA LEGALITATII PRELUCRARII DATELOR PERSONALE IN SISTEMUL BIROULUI DE CREDIT
- BCR: prelucrarea datelor personale la Biroul de Credit
- Care banci si IFN-uri raporteaza clientii la Biroul de Credit
- Ce trebuie sa stim despre Biroul de Credit
- Care este procedura BCR de raportare a clientilor la Biroul de Credit
Procese
- ANPC pierde un proces cu Intesa si ARB privind modul de calcul al ratelor la credite
- Un client Credius obtine in justitie anularea creditului, din cauza dobanzii prea mari
- Hotararea judecatoriei prin care Aedificium, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, si statul sunt obligati sa achite unui client prima de stat
- Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Curtea de Conturi
- Vodafone, obligata de judecatori sa despagubeasca un abonat caruia a refuzat sa-i repare un telefon stricat sau sa-i dea banii inapoi (decizia instantei)
Stiri economice
- Inflația anuală a crescut la 5,11%, prin efect de bază
- Datoria publică, 54,4% din PIB la finele lunii septembrie 2024
- România, tot prima dar în trendul UE la inflația anuală
- Datoria publică, 52,7% din PIB la finele lunii august 2024
- -5,44% din PIB, deficit bugetar înaintea ultimului trimestru din 2024
Statistici
- România, pe locul trei în UE la creșterea costului muncii în T2 2024
- Cheltuielile cu pensiile - România, pe locul 19 în UE ca pondere în PIB
- Dobanda din Cehia a crescut cu 7 puncte intr-un singur an
- Care este valoarea salariului minim brut si net pe economie in 2024?
- Cat va fi salariul brut si net in Romania in 2024, 2025, 2026 si 2027, conform prognozei oficiale
FNGCIMM
- Programul IMM Invest continua si in 2021
- Garantiile de stat pentru credite acordate de FNGCIMM au crescut cu 185% in 2020
- Programul IMM invest se prelungeste pana in 30 iunie 2021
- Firmele pot obtine credite bancare garantate si subventionate de stat, pe baza facturilor (factoring), prin programul IMM Factor
- Programul IMM Leasing va fi operational in perioada urmatoare, anunta FNGCIMM
Calculator de credite
- ROBOR la 3 luni a scazut cu aproape un punct, dupa masurile luate de BNR; cu cat se reduce rata la credite?
- In ce mall din sectorul 4 pot face o simulare pentru o refinantare?
Noutati BCE
- Acord intre BCE si BNR pentru supravegherea bancilor
- Banca Centrala Europeana (BCE) explica de ce a majorat dobanda la 2%
- BCE creste dobanda la 2%, dupa ce inflatia a ajuns la 10%
- Dobânda pe termen lung a continuat să scadă in septembrie 2022. Ecartul față de Polonia și Cehia, redus semnificativ
- Rata dobanzii pe termen lung pentru Romania, in crestere la 2,96%
Noutati EBA
- Bancile romanesti detin cele mai multe titluri de stat din Europa
- Guidelines on legislative and non-legislative moratoria on loan repayments applied in the light of the COVID-19 crisis
- The EBA reactivates its Guidelines on legislative and non-legislative moratoria
- EBA publishes 2018 EU-wide stress test results
- EBA launches 2018 EU-wide transparency exercise
Noutati FGDB
- Banii din banci sunt garantati, anunta FGDB
- Depozitele bancare garantate de FGDB au crescut cu 13 miliarde lei
- Depozitele bancare garantate de FGDB reprezinta doua treimi din totalul depozitelor din bancile romanesti
- Peste 80% din depozitele bancare sunt garantate
- Depozitele bancare nu intra in campania electorala
CSALB
- Sistemul bancar romanesc este deosebit de bine pregatit pentru orice fel de socuri
- La CSALB poti castiga un litigiu cu banca pe care l-ai pierde in instanta
- Negocierile dintre banci si clienti la CSALB, in crestere cu 30%
- Sondaj: dobanda fixa la credite, considerata mai buna decat cea variabila, desi este mai mare
- CSALB: Romanii cu credite caută soluții pentru reducerea ratelor. Cum raspund bancile
First Bank
- Ce trebuie sa faca cei care au asigurare la credit emisa de Euroins
- First Bank este reprezentanta Eurobank in Romania: ce se intampla cu creditele Bancpost?
- Clientii First Bank pot face plati prin Google Pay
- First Bank anunta rezultatele financiare din prima jumatate a anului 2021
- First Bank are o noua aplicatie de mobile banking
Noutati FMI
- FMI: criza COVID-19 se transforma in criza economica si financiara in 2020, suntem pregatiti cu 1 trilion (o mie de miliarde) de dolari, pentru a ajuta tarile in dificultate; prioritatea sunt ajutoarele financiare pentru familiile si firmele vulnerabile
- FMI cere BNR sa intareasca politica monetara iar Guvernului sa modifice legea pensiilor
- FMI: majorarea salariilor din sectorul public si legea pensiilor ar trebui reevaluate
- IMF statement of the 2018 Article IV Mission to Romania
- Jaewoo Lee, new IMF mission chief for Romania and Bulgaria
Noutati BERD
- Creditele neperformante (npl) - statistici BERD
- BERD este ingrijorata de investigatia autoritatilor din Republica Moldova la Victoria Bank, subsidiara Bancii Transilvania
- BERD dezvaluie cat a platit pe actiunile Piraeus Bank
- ING Bank si BERD finanteaza parcul logistic CTPark Bucharest
- EBRD hails Moldova banking breakthrough
Noutati Federal Reserve
- Federal Reserve anunta noi masuri extinse pentru combaterea crizei COVID-19, care produce pagube "imense" in Statele Unite si in lume
- Federal Reserve urca dobanda la 2,25%
- Federal Reserve decided to maintain the target range for the federal funds rate at 1-1/2 to 1-3/4 percent
- Federal Reserve majoreaza dobanda de referinta pentru dolar la 1,5% - 1,75%
- Federal Reserve issues FOMC statement
Noutati BEI
- BEI a redus cu 31% sprijinul acordat Romaniei in 2018
- Romania implements SME Initiative: EUR 580 m for Romanian businesses
- European Investment Bank (EIB) is lending EUR 20 million to Agricover Credit IFN
Mobile banking
- Comisioanele BRD pentru MyBRD Mobile, MyBRD Net, My BRD SMS
- Termeni si conditii contractuale ale serviciului You BRD
- Recomandari de securitate ale BRD pentru utilizatorii de internet/mobile banking
- CEC Bank - Ghid utilizare token sub forma de card bancar
- Cinci banci permit platile cu telefonul mobil prin Google Pay
Noutati Comisia Europeana
- Avertismentul Comitetului European pentru risc sistemic (CERS) privind vulnerabilitățile din sistemul financiar al Uniunii
- Cele mai mici preturi din Europa sunt in Romania
- State aid: Commission refers Romania to Court for failure to recover illegal aid worth up to €92 million
- Comisia Europeana publica raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV)
- Infringements: Commission refers Greece, Ireland and Romania to the Court of Justice for not implementing anti-money laundering rules
Noutati BVB
- BET AeRO, primul indice pentru piata AeRO, la BVB
- Laptaria cu Caimac s-a listat pe piata AeRO a BVB
- Banca Transilvania plateste un dividend brut pe actiune de 0,17 lei din profitul pe 2018
- Obligatiunile Bancii Transilvania se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti
- Obligatiunile Good Pople SA (FRU21) au debutat pe piata AeRO
Institutul National de Statistica
- Comerțul cu amănuntul - în creștere cu 8% pe primele 10 luni
- Deficitul balanței comerciale la 9 luni, cu 15% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut
- Producția industrială, în scădere semnificativă
- Pensia reală, în creștere cu 8,7% pe luna august 2024
- Avansul PIB pe T1 2024, majorat la +0,5%
Informatii utile asigurari
- Data de la care FGA face plati pentru asigurarile RCA Euroins: 17 mai 2023
- Asigurarea împotriva dezastrelor, valabilă și in caz de faliment
- Asiguratii nu au nevoie de documente de confirmare a cutremurului
- Cum functioneaza o asigurare de viata Metropolitan pentru un credit la Banca Transilvania?
- Care sunt documente necesare pentru dosarul de dauna la Cardif?
ING Bank
- La ING se vor putea face plati instant din decembrie 2022
- Cum evitam tentativele de frauda online?
- Clientii ING Bank trebuie sa-si actualizeze aplicatia Home Bank pana in 20 martie
- Obligatiunile Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din Europa Centrala si de Est, intermediata de ING Bank
- ING Bank transforma departamentul de responsabilitate sociala intr-unul de sustenabilitate
Ultimele Comentarii
-
împrumut
Vreau să apreciez pe Karin Sabine un împrumut de 9000€ pentru mine. Dacă aveți nevoie de un ... detalii
-
împrumut
Vreau să apreciez pe Karin Sabine un împrumut de 9000€ pentru mine. Dacă aveți nevoie de un ... detalii
-
Buna ziua! Am nevoie de ajutor!
Buna ziua! Am trimis activare cont si imi scrie ca au expediat QR Cod pe posta dar nu mia venit ... detalii
-
Înșelătorie
Mare atenție la firma vex group, te pune să investești 250 € în Forex, câștigi ceva și ... detalii
-
interdictie conturi ING
Buna ziua, o situatie ca cele de mai sus am patit si eu, cu diferenta ca Revolut a deblocat contul ... detalii