BANCI | Ultima Ora

Presedintele Basescu: Bancile mari vor fi supravegheate atat de BNR cat si de BCE, iar cele mici doar de BNR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-12-14 14:59

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat astazi dupa participarea la reuniunea Consiliului European ca bancile mari, de importata sistemica, din Romania vor fi supravegheate atat de BNR cat si de Banca Centrala Europeana (BCE), in timp ce bancile mai mici vor ramane doar in vizorul BNR.

In privinta formarii noului guvern, presedintele a spus ca, imediat ce va fi publicat în Monitorul Oficial rezultatul alegerilor, va convoca noul Parlament, precizând că trebuie să ţină cont de faptul că actualul Legislativ îşi încheie mandatul în 19 decembrie şi că urmează să decidă dacă va face convocarea pentru 19, la ora 13.00.

Presedintele Basescu:

"Consiliul care tocmai s-a încheiat a avut trei teme principale: politica economică, constatarea deciziei privind supravegherea bancară, al doilea subiect strategia de apărare şi al treilea subiect Siria.

Câteva mesaje care se desprind din concluzii: Primul şi cel mai important mesaj este că trebuie consolidată uniunea monetară.

Un alt mesaj este că politicile Uniunii trebuie axate pe creşterea economică.

Un alt mesaj este legat de disciplina bugetară: Numai politici bugetare solide sunt favorabile creşterii economice, şi acest lucru subliniază ceea ce spuneam mai devreme despre investiţii.

S-a revenit asupra unui mesaj important, care este legat de faptul că sunt state, ca de exemplu România, care au aplicat politici extrem de ferme pentru restabilirea parametrilor macroeconomici.

România va avea un deficit sub 3%.

Urgenţa majoră este finalizarea pactului pentru o puternică guvernanţă economică: aici ştiţi că avem six pack-ul şi trebuie pus în aplicare two-pack-ul, care vizează normele necesare sistemului bancar.

BCE-ul va supraveghea direct marile bănci, băncile care pot duce la prăbuşirea sistemului bancar.

Băncile mai mici vor fi supravegheate în România de către BNR.

Colegiuitorii trebuie să realizeze rapid directiva cu privire la modul de redresare a băncilor. Sistemul are nevoie de legislaţie proprie, până în iunie 2013 Parlamentul Uniunii trebuie să asigure această legislaţie.

Pentru anul 2013, sunt următoarele priorităţi care devin şi priorităţi naţionale: consolidarea bugetară, reluarea creditării normale a economiei, creşterea competivităţii - este un element fundamental, în interiorul Uniunii avem discrepanţe uriaşe de competivitate: între Germania şi România, între România şi Grecia.

În urma discuţiilor pe care le-am avut cu premierul olandez şi cu cancelarul Merkel, s-a adoptat decizia ca în Consiliul Justiţiei şi Afaceri Interne din martie 2013 să se discute din nou problema Bulgariei şi României în spaţiul Schengen. Sper ca dacă nu facem nicio trăsnaie politică să primim dreptul care ni se cuvine prin Tratat de a intrat în zona Schengen, fie ea şi etapizată.

Imediat ce se publică rezultatul alegerilor în Monitorul Oficial convoc Parlamentul, iar convocarea trebuie să ţină seama de un element esenţial: nu pot suprapune funcţionarea a două parlamente. Parlamentul actual îşi încheie în 19 decembrie mandatul. În avion decid dacă voi convoca pentru 19 la ora 13.00 sau... Să fie cât mai apropiat pentru ca instituţiile rezultate din alegeri să fie puse rapid pe picioare."

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii