BANCI | Ultima Ora

Premierul ungar Viktor Orban renunta la un nou Blitzkrieg impotriva bancilor, dar nu si la planul de schimbare a creditelor ipotecare din valuta in forinti

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-07-26 12:05

Premierul ungar Viktor Orban a declarat astazi ca renunta la o masura tip „blitzkrieg” impotriva bancilor, care le-ar fi cauzat acestora pierderi estimate la aproape 4 miliarde de dolari, prin diminuarea substantiala a ratelor platite de populatie pentru creditele in valuta. O astfel de masura,  care a provocat bancilor pierderi importante, a fost deja luata in 2011, cand detinatorii de credite in valuta, o mare parte in franci elvetieni, au avut posibilitatea de a rambursa integral creditele, la un curs mult mai mic decat in acel moment, apropiat de cel dinaintea aprecierii puternice a francului.

„Când vrei sa faci ceva împotriva căruia există o rezistentă enormă, dar care este important pentru populatie, nu ai nevoie de negocieri, ci de un Blitzkrieg. Schema de rambursare anticipata a fost o astfel de opțiune", a declarat Orban (foto dreapta, alaturi de György Matolcsy, guvenatorul bancii centrale a Ungariei), intr-un interviu la postul public de radio din Ungaria.

Orban a motivat renuntarea la „blitzkrieg” prin faptul ca spre deosebire de situatia din 2011, economia ungara este acum mai puternica iar populatia poate suporta mai usor povara creditelor in valuta. „Acum, Ungaria este puternica, prin urmare nu mai avem nevoie de o astfel de solutie, ci de una pasnica, de discutii calme”, a declarat Orban, citat de Reuters.

Aceasta nu inseamna ca bancile din Ungaria scapa de opresiunea lui Orban, care se pregateste de alegeri anul viitor, dupa cum precizeaza Reuters. El a precizat ca masurile pentru ajutorarea clientilor bancilor vor fi luate, totusi, destul de rapid. „Am propus o solutie care sa nu distruga sistemul financiar, dar care sa ajute debitorii cu probleme", a spus Orban.

El a precizat ca de data aceasta masurile cu privire la creditele in valua vor fi mai nuantate. Orban  l-a mandatat pe ministrul Economiei, Mihaly Varga, sa discute cu bancile o modalitate prin care creditele ipotecare in valuta sa fie, in cele din urma, transformate in forinti.

Multe dintre creditele ipotecare care ar putea fi afectate de planurile guvernului au fost acordate de către bănci straine, precum cele austriece Raiffeisen si Erste, banca germana Bayerische Landesbank si cea italiana Intesa.

Totusi, cea mai mare banca din Ungaria este cea locala, OTP Bank, care in aceasta saptamana a suferit devalorizari importante la bursa, care au dus la o scurta suspendare a tranzactiilor, dupa ce presedintele bancii, Sandor Csanyi, despre care se spune ca este un apropiat al lui Orban, a vandut o mare parte din actiunile detinute la banca pe care o conduce de 20 de ani.

Decizia lui Csanyi, motivata prin faptul ca acesta a vandut actiunile pentru a-si sustine afacerile din agricultura, a fost luata la doar cateva zile dupa anuntul guvernului de a lua noi masuri impotriva bancilor pentru a ajuta populatia cu credite in valuta. Asadar, este clara disensiunea pe aceasta tema dintre Orban si seful OTP, despre care au existat chiar speculatii ca s-ar putea retrage de la conducerea bancii, pe care insa banca le-a negat.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii