BANCI | Ultima Ora

Premierul ungar Orban: Trebuie sa punem capat "Erei bancherilor", care a ruinat Europa

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-09-20 16:15

Guvernul ungar va termina era bancherilor şi va pune capăt practicii de a transfera împrumutatului toate pierderile şi riscurile, a declarat premierul ungar, Viktor Orban.

"Era bancherilor" a ruinat Europa şi odată cu aceasta şi Ungaria. În ultimii 15-20 de ani, băncile i-au făcut pe oameni să creadă că pot împrumuta fără consecinţe şi că vor avea întotdeauna acces nerestricţionat la credit ieftin, a adaugat el.

Băncile au ajutat consiliile locale şi companiile să "vadă" riscul împrumuturilor în valută, dar clienţii "fără apărare" din retail au fost "păcăliţi" să ia credite în monedă străină, a afirmat premierul.

România şi Polonia au protejat populaţia de efectele negative ale "erei bancherilor" din ultimii 15-20 de ani, în timp ce în Ungaria politicienii au fost de partea băncilor, a mai spus Orban.

Pentru a pune această situaţie în ordine, guvernul ungar a decis o serie de acţiuni, precum un moratoriu în privinţa executărilor silite, un curs de schimb fix la returnarea împrumuturilor în valută şi opţiuni de restituire anticipată a acestora. Băncile condamnă aceste măsuri, însă prevederi similare ar putea fi adoptate în mai multe state europene.

Refinanţarea în forinţi a unui împrumut în monedă străină este justificată, consideră premierul, întrucât este puţin probabil ca francul elveţian, monedă în care au fost acordate multe împrumuturi in Ungaria, să se deprecieze până la nivelul din perioada când populaţia a luat creditele.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii