BANCI | Ultima Ora

Premierul Emil Boc critica analistii BNR: Sa-si vada de rezerva valutara, nu vom avea nevoie de noi credite de la FMI in 2012

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-12-19 22:56

România nu va avea nevoie să tragă tranşele din acordul cu FMI şi Comisia Europeană în anul 2012, potrivit datelor economice actuale, a susţinut, luni, premierul Emil Boc, care i-a sfătuit pe consilierii guvernatorului Băncii Naţionale să se ocupe de rezervele BNR, Guvernul gestionând deficitul bugetar.

Într-o emisiune a TVR1, Boc a fost întrebat dacă România va accesa tranşele de la FMI şi CE, în condiţiile în care Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, a estimat că ţara poate funcţiona timp de patru luni, fără să acceseze împrumuturi.

Premierul a subliniat astfel că România are la dispoziţie soluţia accesării împrumuturilor de la FMI şi CE în 2012, însă numai dacă se va înrăutăţi situaţia economică, astfel încât Guvernul să nu reducă salariile sau pensiile.

"Eu îi sfătuiesc pe cei de la BNR să se ocupe de rezervele BNR şi de deficitul bugetar să se ocupe Guvernul, mă refer la consilierii guvernatorului. Pot să vă spun cu certitudine că datele pe care le avem arată că nu vom avea nevoie în 2012 să accesăm soluţia acordului cu FMI şi CE, dar dacă apare acea ipoteză a înrăutăţirii situaţiei internaţionale - un scenariu plauzibil până la un punct - avem butonul pe care să apăsăm, ca noi să nu mai fim nevoiţi să reducem salarii sau pensii", a spus Boc, la TVR1.

Şeful Guvernului a arătat că priveşte cu optimism prudent anul 2012."Anul viitor îl privesc cu un optimism prudent. Mă refer la faptul că anul viitor nu va fi nevoie să operăm alte măsuri de austeritate care să afecteze populaţia. (...) În cazul în care va fi situaţia în Europa aşa cum unii spun şi este posibil, noi avem acordul cu FMI şi Comisia Europeană ca un element de rezervă. Nu avem în intenţie să accesăm bani de la Comisia Europeană sau de la Fondul Monetar", a subliniat Emil Boc.

El a arătat că "este cert că în actualele condiţii, dacă ele nu se înrăutăţesc dramatic", nu va fi nevoie de accesarea tranşelor de la FMI şi Comisia Europeană.

Pe 8 decembrie, la Sinaia, consilierul guvernatorului BNR Lucian Croitoru a afirmat că poziţia României este una stabilă şi că ţara ar putea funcţiona fără împrumuturi cel puţin patru luni.

"Eu am spus că România are o poziţie stabilă. Ea funcţionează în mod normal. Am precizat într-un exerciţiu intelectual că, dacă lucrurile s-ar agrava şi anumite surse de finanţare care sunt astăzi disponibile pentru România nu ar mai fi, în acest caz avem la dispoziţie acordul precauţionar cu Uniunea Europeană şi cu Banca Mondială", a spus Croitoru, corectând o serie de afirmaţii apărute în presă.

De asemenea, surse oficiale au afirmat că Ministerul de Finanţe ar avea un fond de rezervă (buffer) la BNR în valoare de trei miliarde de euro care ar ajunge pe o perioadă de 10-12 luni.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii