Plata ratelor la creditele in valuta la cursul semnarii contractului: informatia este eronata, fiind vorba de tipul cursului, de vanzare sau cumparare, nu de cursul la care a fost acordat creditul!
Autor: Bancherul.ro
2014-05-02 10:03
Pesoanele care au credite in valuta ar putea plata rata la cursul semnarii contractului, titreaza Pro TV. O stire complet falsa, din pacate, care dovedeste neprofesionalismul jurnalistilor, rezultat dintr-o interpretare gresita a unor termeni de specialitate juridici si financiari, dificil de inteles, precum si a intereselor financiare neonorabile ale unor avocati, precum Gheorghe Piperea, implicati in procese cu bancile.
Sa vedem insa despre ce este vorba in acest caz, o decizie data de Curtea de Justitie a Uniunii Europene intr-un proces dintre o familie din Ungaria care are un credit in franci elvetieni luat de la OTP Bank, care a cerut sa-si plateasca rata la cursul de vanzare, si nu cel de cumpare, dar din prezent, nu de la data acordarii creditului. Confuzia vine din faptul ca banca a practicat, la acordarea creditului, in 2008, un curs de cumparare, pe cand la rambursarea ratelor practica un curs de vanzare.
Creditul a fost luat in forinti, la cursul de cumparare, dar se ramburseaza la cursul de vanzare
Este vorba de un credit in franci elvetieni, dar pe care care clientul l-a primit, la cererea sa, in moneda locala, forinti maghiari, probabil pentru ca avea nevoie de forinti, nu de franci. Daca va intrebati de ce a luat creditul in franci daca avea nevoie de forinti, raspunsul e simplu: ca si in Romania si peste tot in acea perioada, francul elvetian avea dobanda mai mica, asadar era mai ieftin de imprumutat.
Contractul de credit prevedea ca imprumutul, care era in franci, era schimbat din franci in forinti, la cursul de vanzare a bancii, ceea ce este firesc. Cu alte cuvinte, intrucat clientul voia forinti, banca a schimbat francii in forinti, adica i-a vandut clientului forinti in schimbul francilor imprumutati.
A fost, asadar, normal, ca banca sa utilizeze cursul de vanzare la schimbarea francilor in forinti.
Mai departe, contractul prevedea ca ratele la credit, ce trebuiau achitate, fireste, tot in franci, din moment ce era vorba de un imprumut in franci, sa fie calculate la cursul de cumparare franc-forint, nu la cel de vanzare.
Ceea ce este, de asemenea, firesc. Intrucat, pentru a schimba forintii in francii necesari rambursarii ratei, clientul cumpara franci de la banca.
Dar, dupa cum se stie, exista o diferenta intre cursul de cumparare si de vanzare la schimbul valutar, atat la banci cat si la casele de schimb: cursul de cumparare este mai mic deca cel de vanzare. Adica banca cumpara francul mai ieftin de clienti si o vinde mai scump, diferenta fiind profitul acesteia. La fel si in cazul caselor de schimb valutar independente.
Cand cumparam valuta, banca aplica cursul de vanzare
Clientul OTP Bank s-a plans exact de acest lucru: ca banca aplica, la rambursarea ratelor, cursul de vanzare, mai mare decat cel de cumparare, utilizat la furnizarea creditului.
Plangerea nu pare a fi justificata, intrucat este firesc, dupa cum am spus mai sus, ca banca sa aplice cursul de vanzare, intrucat furnizeaza clientului valuta de care are nevoie pentru achitarea ratei.
Clientul trebuie sa ramburseze rata in valuta, iar pe aceasta o procura fie cumparandu-o de la banca, fie de la o casa de schimb, fie pur si simplu are valuta de altundeva si o depune la banca, fara sa mai faca schimbul valutar.
Cum este in Romania
Asa se intampla si la bancile romanesti. Sunt oameni care cumpara euro sau franci de la o banca sau de la o casa de schimb, la o rata de schimb mai avantajoasa, pentru a achita rata in valuta la banca de la care a luat creditul, dar care practica o rata de schimb mai scumpa.
In cazul creditelor in valuta acordate de bancile romanesti, acestea nu-si obliga clientii, in contracte, sa ramburseze ratelele la cursul de vanzare a bancii. Clientii au libertatea sa faca rost de valuta de oriunde si sa-si plateasca rata.
Ce prevede un contract de credit in valuta la o banca romaneasca
Iata ce prevede contractul de credit in valuta al unei banci romanesti in privinta modului de acordare a creditului si de rambursare a ratelor in valuta:
- Creditul va fi pus la dispozitia imprumutatului concomitent cu vinderea valutei contra lei (daca este cazul), la cursul de schimb al bancii, riscul valutar aferent fiind suportat de imprumutat.
- In cazul achizitionarii unui imobil, la solicitarea expresa a imprumutatului si cu respectarea reglementarilor valutare in materie, creditul va putea fi pus la dispozitie direct in valuta, in toate cazurile, numai cu acordul expres al bancii.
- Rambursarea creditului se va face lunar, in valuta creditului, imprumutatul suportand riscul de shimb valutar generat de efectuarea platii.
Banca din Ungaria nu ofera un serviciu de schimb valuar
Problema la contractul de credit al clientului din Ungaria este ca acesta prevede ca rambursarea se face la cursul de vanzare a bancii. Cu alte cuvinte, precizeaza Curtea de Justitie a Uniunii Europene, contractul prevede doar rata de conversie intre forinti si franci ce va fi utilizata la rambursarea ratei, fara sa se precizeze ca banca ofera un serviciu de schimb valutar.
In absenta unui astfel de serviciu, precizeza Curtea, costurile rezultate din diferenta dintre cursul de schimb la vanzare si cel la cumparare, ce trebuie suportate de client, nu pot fi considerate drept remuneratie pentru un serviciu. Cu alte cuvinte, Curtea este de parere ca aceasta prevedere ar putea fi o clauza abuziva.
Dar, atentie! Asta nu inseamna in niciun caz ca banca trebuie sa calculeze ratele la alt curs, si anume cel de cumparare! Instanta locala este cea care trebuie sa stabileasca modul de achitare a ratelor, in spiritul directivei europene, adica sa restabileasca echilibrul intre parti.
Ceea ce inseamna ca instanta ar putea decide ca rambursarea ratei sa se faca la cursul de cumparare, nu cel de vanzare, dar din momentul achitarii ratei, nu cel al acordarii creditului, sau la alegerea clientilor: nu la cursul bancii de la care a obtinut imprumutul, ci poate sa cumpere valuta necesara de pe piata, la cea mai avantajoasa rata, asa cum se intampla si in Romania.
Asadar, problema dezbatuta de Curte nu este, in niciun caz, daca imprumutul se ramburseaza la cursul la care a fost acordat creditul, in 2008, care era mult mai scazut decat acum, ci rata de schimb practicata: cea de vanzare sau cea de cumparare.
Ceea ce este total diferit. Intrucat, daca ar fi vorba ca ratele se se plateasca la cursul la care a fost obtinut imprumutul, atunci clientul scapa de riscul valutar, pe care si l-a asumat, fireste, in momentul contractarii creditului. In aceasta situatie, riscul cursului ar fi aruncat asupra bancii, ceea ce nu ar fi corect.
De altfel, in contractele de credit ale bancilor romanesti, se precizeaza clar ca in cazul imprumuturilor in valuta, clientul isi asuma riscul valutar.
De alfel, chiar Curtea Suprema din Ungaria a decis recent ca cei care au credite in valuta trebuie sa suporte riscul valutar, acesta neputand fi pus doar pe umerii bancilor, dupa cum vor politicienii, pentru a castiga voturile populatiei la alegeri.
Comentarii
unul de pe stradaBrau pe Sase
Cine ti-a dat analiza deciziei? Volksbank? Hai sa-ti mai spun una tare, in acea decizie mai sunt si alte lamuriri aduse de CJUE referitoare la Directiva 93 si pe care madam Diculescu Sova le promoveaza in procesele BCR. Ei bine, prin pronuntarea CJUE, contractul al George Munteanu ramane fara dobanda daca BCR nu-l da in judecata pentru a cere instantei sa inlocuiasca formula abuziva cu alta transparenta. Ori dragul meu genul acesta de proces dupa cum bine stii s-a terminat la Oradea irevocabil in favoarea clientului Cristian Vidican, care nu plateste de asemenea dobanda. Iata ca in anul de gratie 2014, aceste contracte toxice, adevarate bombe financiare, explodeaza de fapt in banci. Cei care vor da in judecata Banca Romaneasca, BCR, OTP pe clauzele care sunt deja comune, vor castiga contracte fara dobanda daca nu cer instantei sa inlocuiasca Dobanda de Referinta Interna a bancii cu Euribor. Si uite cum BNR ramane cu chilotii in vine la un caz de incalcare a OG99/2006 Art. 117 alin 2. Apropo stii ca bancile au reusit sa obtinu abrogarea acestui articol? Sa traiasca BNR. Ce s-a intamplat in Romania este camatarie, inselaciune, iar ca sa refaci imaginea sistemului bancar nu o poti face decat prin schimbarea conducerii BNR, recunoasterea abuzurilor si indreptarea lor.
www.antiotp.com
punct ochit punct lovit UNUL DE PE STRADA
Cristian Vidican si George Munteanu sunt doar inceputul. Masonii BNR si ceilalti cu supusii lor din instante nu mai pot face nimica...haideti oameni bybi nu va lasati! Dati banca in judecata daca v-a jupuit. Pana acuma la procesele OTP s-a cerut si obtinut doar marja+libor ca oamenii erau speiati, dar va veni si tura a doua in care se cere marja zero la fel ca la cei doi de mai sus. La creditele OTP nu este precizat nicaieri cat este marja bancii. Mai clar....NU ESTE INCLUS IN CONTRACTUL DE CREDIT CUVANTUL MARJA BANCII. ce inseamna asta? Ca ceva ce nu exista , este egal cu Zero barat! Banca OTP a cazut deja si la ICCj , sentintele expuse le siteul nostru antiotp. Va asteptam
MARCEL GAFTONEANU
FALSA OPINIE
MAI DRAGA BANCHERULE, FARA SA TI IDENTIFICI PERSOANA, ESTI UN MARE IMBECIL IN DETURNAREA IN FAVOAREA BANCILOR A ACESTEI STIRI FARA FUNDAMENT JURIDIC. AR FI TIMPUL SA INCETEZI LOBBY VOLKSBANK, OTP SAU ALTE ABERANTE INSTITUTII BANCARE!!! CU TOT CU ISARESCU SI ASOCIATII
www.antiotp.com
Pentru castigarea litigiului cu banca OTP
Banca OTP a pierdut deja doua procese irevocabil la ICCJ. Sentintele sunt postate pe siteul nostru www.antiotp.com sau acceasand direct pagina flickr https://www.flickr.com/photos/antiotp/sets/ Gasiti aici si alte sentinte irevocabile date impotriva OTP dar si alte banci. Primii pasi, legislatia, si link direct la sute de procese din Bucuresti si din toata tara. Pe siteul nostru facebook puteti contacta persoane care au avut deja castig de cauza. Va putem recomanda avocati din zona Alba, Cluj, Timisoara, Bucuresti, Brasov, etc,care au castigat deja irevocabil contra camatarilor verzi. Puteti verifica daca v-i s-au virat CHF direct sau nu cumva ati primit RON in cont la primirea creditului. Daca ati primit RON, aveti sansa sa castigati diferenta schimbului valutar dintre CHF primit si CHF achitat in ziua scadentelor. grupul antiOTP
Adauga un comentariu
Adauga un comentariu folosind contul de Facebook
Alte stiri din categoria: Analiza
A aparut o noua platforma de investitii in criptomonede pentru fraude online: Aspect Markets
Cititorii ne-au sesizat ca exista pe internet o noua falsa platforma de investitii in criptomonede, prin care se fac fraude online. Numele platformei este Aspect Markets si este online in prezent, la adresa de internet https://aspectmarkets.pro (vezi foto), detalii
BRD Finance s-a inchis pe tacute
BRD Finance, IFN-ul pentru credite de consum si carduri detinut de banca BRD Societe Generale, a fost inchis si a intrat in procedura de lichidare, conform unui anunt de pe site-ul acesteia (vezi foto). BRD nu a anuntat inchiderea IFN-ului, singurele informatii existente fiind detalii
Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi
CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii
Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023
indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii
- La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme
- Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?
- Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023
- Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023
- Genoxinvest, o frauda online deghizata in platforma de investitii in criptomonede
- Raiffeisen nu-si despagubeste clientii fraudati online
- BRD plateste o dobanda de doar 0,1% la depozitele vechi, in stoc
- Bancile au facut un profit record de 10 miliarde lei in 2022
- Aedificium, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, si statul, obligati de judecatori sa achite prima de stat unui fost client
- Profitul bancilor, in crestere cu 19%
Profil de Bancher
-
Alina Iosep, Director Piata Persoane Juridice si Persoane fizice Autorizate, Departamentul Strategie si Marketing
BRD
„Evoluţia ascendentă a serviciului Simplis ... vezi profil
Criza COVID-19
- In majoritatea unitatilor BRD se poate intra fara certificat verde
- La BCR se poate intra fara certificat verde
- Firmele, obligate sa dea zile libere parintilor care stau cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus
- CEC Bank: accesul in banca se face fara certificat verde
- Cum se amana ratele la creditele Garanti BBVA
Topuri Banci
- Topul bancilor dupa active si cota de piata in perioada 2022-2015
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale
- Topul bancilor la active in 2019
- Topul celor mai mari banci din Romania dupa valoarea activelor in 2018
- Topul bancilor dupa active in 2017
Asociatia Romana a Bancilor (ARB)
- Băncile din România nu au majorat comisioanele aferente operațiunilor în numerar
- Concurs de educatie financiara pentru elevi, cu premii in bani
- Creditele acordate de banci au crescut cu 14% in 2022
- Romanii stiu educatie financiara de nota 7
- Gradul de incluziune financiara in Romania a ajuns la aproape 70%
ROBOR
- ROBOR: ce este, cum se calculeaza, ce il influenteaza, explicat de Asociatia Pietelor Financiare
- ROBOR a scazut la 1,59%, dupa ce BNR a redus dobanda la 1,25%
- Dobanzile variabile la creditele noi in lei nu scad, pentru ca IRCC ramane aproape neschimbat, la 2,4%, desi ROBOR s-a micsorat cu un punct, la 2,2%
- IRCC, indicele de dobanda pentru creditele in lei ale persoanelor fizice, a scazut la 1,75%, dar nu va avea efecte imediate pe piata creditarii
- Istoricul ROBOR la 3 luni, in perioada 01.08.1995 - 31.12.2019
Taxa bancara
- Normele metodologice pentru aplicarea taxei bancare, publicate de Ministerul Finantelor
- Noul ROBOR se va aplica automat la creditele noi si prin refinantare la cele in derulare
- Taxa bancara ar putea fi redusa de la 1,2% la 0,4% la bancile mari si 0,2% la cele mici, insa bancherii avertizeaza ca indiferent de nivelul acesteia, intermedierea financiara va scadea iar dobanzile vor creste
- Raiffeisen anunta ca activitatea bancii a incetinit substantial din cauza taxei bancare; strategia va fi reevaluata, nu vor mai fi acordate credite cu dobanzi mici
- Tariceanu anunta un acord de principiu privind taxa bancara: ROBOR-ul ar putea fi inlocuit cu marja de dobanda a bancilor
Statistici BNR
- Deficitul contului curent, aproape 20 miliarde euro după primele nouă luni
- Deficitul contului curent, aproape 18 miliarde euro după primele opt luni
- Deficitul contului curent, peste 9 miliarde euro pe primele cinci luni
- Deficitul contului curent, 6,6 miliarde euro după prima treime a anului
- Deficitul contului curent pe T1, aproape 4 miliarde euro
Legislatie
- Legea nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor şi Fondul de garantare a depozitelor bancare
- Rambursarea anticipata a unui credit, conform OUG 50/2010
- OUG nr.21 din 1992 privind protectia consumatorului, actualizata
- Legea nr. 190 din 1999 privind creditul ipotecar pentru investiții imobiliare
- Reguli privind stabilirea ratelor de referinţă ROBID şi ROBOR
Lege plafonare dobanzi credite
- BNR propune Parlamentului plafonarea dobanzilor la creditele bancilor intre 1,5 si 4 ori peste DAE medie, in functie de tipul creditului; in cazul IFN-urilor, plafonarea dobanzilor nu se justifica
- Legile privind plafonarea dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de firmele de recuperare se discuta in Parlament (actualizat)
- Legea privind plafonarea dobanzilor la credite nu a fost inclusa pe ordinea de zi a comisiilor din Camera Deputatilor
- Senatorul Zamfir, despre plafonarea dobanzilor la credite: numai bou-i consecvent!
- Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)
Anunturi banci
- Cate reclamatii primeste Intesa Sanpaolo Bank si cum le gestioneaza
- Platile instant, posibile la 13 banci
- Aplicatia CEC app va functiona doar pe telefoane cu Android minim 8 sau iOS minim 12
- Bancile comunica automat cu ANAF situatia popririlor
- BRD bate recordul la credite de consum, in ciuda dobanzilor mari, si obtine un profit ridicat
Analize economice
- -6,2% din PIB, deficit bugetar după zece luni
- Inflația anuală a crescut marginal
- Comerțul cu amănuntul - în creștere cu 7,7% cumulat pe primele 9 luni
- România, pe locul 16 din 27 de state membre ca pondere a datoriei publice în PIB
- România, tot prima în UE la inflația anuală, dar decalajul s-a redus
Ministerul Finantelor
- Datoria publică, 51,4% din PIB la mijlocul anului
- Deficit bugetar de 3,6% din PIB după prima jumătate a anului
- Deficit bugetar de 3,4% din PIB după primele cinci luni ale anului
- Deficit bugetar îngrijorător după prima treime a anului
- Deficitul bugetar, -2,06% din PIB pe primul trimestru al anului
Biroul de Credit
- FUNDAMENTAREA LEGALITATII PRELUCRARII DATELOR PERSONALE IN SISTEMUL BIROULUI DE CREDIT
- BCR: prelucrarea datelor personale la Biroul de Credit
- Care banci si IFN-uri raporteaza clientii la Biroul de Credit
- Ce trebuie sa stim despre Biroul de Credit
- Care este procedura BCR de raportare a clientilor la Biroul de Credit
Procese
- ANPC pierde un proces cu Intesa si ARB privind modul de calcul al ratelor la credite
- Un client Credius obtine in justitie anularea creditului, din cauza dobanzii prea mari
- Hotararea judecatoriei prin care Aedificium, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, si statul sunt obligati sa achite unui client prima de stat
- Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Curtea de Conturi
- Vodafone, obligata de judecatori sa despagubeasca un abonat caruia a refuzat sa-i repare un telefon stricat sau sa-i dea banii inapoi (decizia instantei)
Stiri economice
- Datoria publică, 54,4% din PIB la finele lunii septembrie 2024
- România, tot prima dar în trendul UE la inflația anuală
- Datoria publică, 52,7% din PIB la finele lunii august 2024
- -5,44% din PIB, deficit bugetar înaintea ultimului trimestru din 2024
- Prețurile industriale - scădere în august dar indicele anual a continuat să crească
Statistici
- România, pe locul trei în UE la creșterea costului muncii în T2 2024
- Cheltuielile cu pensiile - România, pe locul 19 în UE ca pondere în PIB
- Dobanda din Cehia a crescut cu 7 puncte intr-un singur an
- Care este valoarea salariului minim brut si net pe economie in 2024?
- Cat va fi salariul brut si net in Romania in 2024, 2025, 2026 si 2027, conform prognozei oficiale
FNGCIMM
- Programul IMM Invest continua si in 2021
- Garantiile de stat pentru credite acordate de FNGCIMM au crescut cu 185% in 2020
- Programul IMM invest se prelungeste pana in 30 iunie 2021
- Firmele pot obtine credite bancare garantate si subventionate de stat, pe baza facturilor (factoring), prin programul IMM Factor
- Programul IMM Leasing va fi operational in perioada urmatoare, anunta FNGCIMM
Calculator de credite
- ROBOR la 3 luni a scazut cu aproape un punct, dupa masurile luate de BNR; cu cat se reduce rata la credite?
- In ce mall din sectorul 4 pot face o simulare pentru o refinantare?
Noutati BCE
- Acord intre BCE si BNR pentru supravegherea bancilor
- Banca Centrala Europeana (BCE) explica de ce a majorat dobanda la 2%
- BCE creste dobanda la 2%, dupa ce inflatia a ajuns la 10%
- Dobânda pe termen lung a continuat să scadă in septembrie 2022. Ecartul față de Polonia și Cehia, redus semnificativ
- Rata dobanzii pe termen lung pentru Romania, in crestere la 2,96%
Noutati EBA
- Bancile romanesti detin cele mai multe titluri de stat din Europa
- Guidelines on legislative and non-legislative moratoria on loan repayments applied in the light of the COVID-19 crisis
- The EBA reactivates its Guidelines on legislative and non-legislative moratoria
- EBA publishes 2018 EU-wide stress test results
- EBA launches 2018 EU-wide transparency exercise
Noutati FGDB
- Banii din banci sunt garantati, anunta FGDB
- Depozitele bancare garantate de FGDB au crescut cu 13 miliarde lei
- Depozitele bancare garantate de FGDB reprezinta doua treimi din totalul depozitelor din bancile romanesti
- Peste 80% din depozitele bancare sunt garantate
- Depozitele bancare nu intra in campania electorala
CSALB
- Sistemul bancar romanesc este deosebit de bine pregatit pentru orice fel de socuri
- La CSALB poti castiga un litigiu cu banca pe care l-ai pierde in instanta
- Negocierile dintre banci si clienti la CSALB, in crestere cu 30%
- Sondaj: dobanda fixa la credite, considerata mai buna decat cea variabila, desi este mai mare
- CSALB: Romanii cu credite caută soluții pentru reducerea ratelor. Cum raspund bancile
First Bank
- Ce trebuie sa faca cei care au asigurare la credit emisa de Euroins
- First Bank este reprezentanta Eurobank in Romania: ce se intampla cu creditele Bancpost?
- Clientii First Bank pot face plati prin Google Pay
- First Bank anunta rezultatele financiare din prima jumatate a anului 2021
- First Bank are o noua aplicatie de mobile banking
Noutati FMI
- FMI: criza COVID-19 se transforma in criza economica si financiara in 2020, suntem pregatiti cu 1 trilion (o mie de miliarde) de dolari, pentru a ajuta tarile in dificultate; prioritatea sunt ajutoarele financiare pentru familiile si firmele vulnerabile
- FMI cere BNR sa intareasca politica monetara iar Guvernului sa modifice legea pensiilor
- FMI: majorarea salariilor din sectorul public si legea pensiilor ar trebui reevaluate
- IMF statement of the 2018 Article IV Mission to Romania
- Jaewoo Lee, new IMF mission chief for Romania and Bulgaria
Noutati BERD
- Creditele neperformante (npl) - statistici BERD
- BERD este ingrijorata de investigatia autoritatilor din Republica Moldova la Victoria Bank, subsidiara Bancii Transilvania
- BERD dezvaluie cat a platit pe actiunile Piraeus Bank
- ING Bank si BERD finanteaza parcul logistic CTPark Bucharest
- EBRD hails Moldova banking breakthrough
Noutati Federal Reserve
- Federal Reserve anunta noi masuri extinse pentru combaterea crizei COVID-19, care produce pagube "imense" in Statele Unite si in lume
- Federal Reserve urca dobanda la 2,25%
- Federal Reserve decided to maintain the target range for the federal funds rate at 1-1/2 to 1-3/4 percent
- Federal Reserve majoreaza dobanda de referinta pentru dolar la 1,5% - 1,75%
- Federal Reserve issues FOMC statement
Noutati BEI
- BEI a redus cu 31% sprijinul acordat Romaniei in 2018
- Romania implements SME Initiative: EUR 580 m for Romanian businesses
- European Investment Bank (EIB) is lending EUR 20 million to Agricover Credit IFN
Mobile banking
- Comisioanele BRD pentru MyBRD Mobile, MyBRD Net, My BRD SMS
- Termeni si conditii contractuale ale serviciului You BRD
- Recomandari de securitate ale BRD pentru utilizatorii de internet/mobile banking
- CEC Bank - Ghid utilizare token sub forma de card bancar
- Cinci banci permit platile cu telefonul mobil prin Google Pay
Noutati Comisia Europeana
- Avertismentul Comitetului European pentru risc sistemic (CERS) privind vulnerabilitățile din sistemul financiar al Uniunii
- Cele mai mici preturi din Europa sunt in Romania
- State aid: Commission refers Romania to Court for failure to recover illegal aid worth up to €92 million
- Comisia Europeana publica raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV)
- Infringements: Commission refers Greece, Ireland and Romania to the Court of Justice for not implementing anti-money laundering rules
Noutati BVB
- BET AeRO, primul indice pentru piata AeRO, la BVB
- Laptaria cu Caimac s-a listat pe piata AeRO a BVB
- Banca Transilvania plateste un dividend brut pe actiune de 0,17 lei din profitul pe 2018
- Obligatiunile Bancii Transilvania se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti
- Obligatiunile Good Pople SA (FRU21) au debutat pe piata AeRO
Institutul National de Statistica
- Deficitul balanței comerciale la 9 luni, cu 15% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut
- Producția industrială, în scădere semnificativă
- Pensia reală, în creștere cu 8,7% pe luna august 2024
- Avansul PIB pe T1 2024, majorat la +0,5%
- Industria prelucrătoare a trecut pe plus în aprilie 2024
Informatii utile asigurari
- Data de la care FGA face plati pentru asigurarile RCA Euroins: 17 mai 2023
- Asigurarea împotriva dezastrelor, valabilă și in caz de faliment
- Asiguratii nu au nevoie de documente de confirmare a cutremurului
- Cum functioneaza o asigurare de viata Metropolitan pentru un credit la Banca Transilvania?
- Care sunt documente necesare pentru dosarul de dauna la Cardif?
ING Bank
- La ING se vor putea face plati instant din decembrie 2022
- Cum evitam tentativele de frauda online?
- Clientii ING Bank trebuie sa-si actualizeze aplicatia Home Bank pana in 20 martie
- Obligatiunile Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din Europa Centrala si de Est, intermediata de ING Bank
- ING Bank transforma departamentul de responsabilitate sociala intr-unul de sustenabilitate
Ultimele Comentarii
-
Nu vor să aplice Legea 243/2024
Buna ziua, VĂ ROG MULT SĂ MĂ AJUTAȚI. Am încercat o soluție cu cu cei de la CSALB, cerere ... detalii
-
!
Era interesant de aflat cat a dat Casa regala din exedentul Casei in toate cele 7 razboaie in care ... detalii
-
plati online
ING respinge in mod constant platile facute online cu cardurile ... detalii
-
!
Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii