BANCI | Ultima Ora

Piraeus Bank, amendata de ANPC pentru ca a aplicat clientilor executati silit dobanzi penalizatoare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-12-06 18:16

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a amendat o banca, fara sa-i dea numele, dar identificata de presa ca fiind Piraeus Bank, pentru ca ar fi perceput clientilor executati silit dobanzi penalizatoare pentru restantele la credite mai mari decat dobanda legala remuneratorie si penalizatoare stabilita de lege.

Comunicatul ANPC:

La data de 29.11.2018 ANPC, a sancționat contravențional un operator economic institutie financiar-bancara cu amendă în valoare de 30.000 lei, pentru afectarea intereselor economice ale consumatorilor, conform O.G. 21/1992(r2) si au fost aplicate urmatoarele măsuri complementare :

I. Pentru perioada executării silite, până în prezent, recalcularea dobânzilor penalizatoare, în conformitate cu prevederile deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. XI/2005 şi Deciziei Curţii Constituţionale nr. 524/1997, doar în funcţie de dobânda legală reglementată de O.G. nr. 13/2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti.

II. Restituirea către împrumutat a sumelor de bani încasate în plus, rezultate în urma implementării măsurilor prevăzute la punctul I.

In urma efectuarii controlului la intreg portofoliul de credite executate silit, s-a constatat faptul ca operatorul economic institutie financiar-bancara percepea, dupa declararea exigibilitatii creditelor, dobanda penalizatoare din contracte, ignorand prevederile legale, precum si Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. XI/2005, obligatorie erga omnes.

Dobânda legală, singura pe care avea dreptul operatorul economic institutie financiar-bancara să o aplice in perioada executării silite, este reglementată de O.G. nr. 13/2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti, precum şi pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar. Conform art. 3, alin. (1) din O.G. nr. 13/2011:
”Rata dobânzii legale remuneratorii se stabileşte la nivelul ratei dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României, care este rata dobânzii de politică monetară stabilită prin hotărâre a Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României.”

Având în vedere aspectele menţionate, se constată faptul că prin perceperea, la întreg soldul creditului, a dobânzilor penalizatoare prevăzute în contract, pe perioada executării, operatorul economic institutie financiar-bancara a prestat servicii prin care au fost afectate interesele economice ale consumatorilor încălcându-se, astfel, prevederile art. 7, lit. c), alin. 2 din O.G. nr. 21/1992 (rep.) şi se sancţionează conform prevederilor art. 50, alin. (1), lit. a) din O.G. nr. 21/1992 (rep.) privind protecţia consumatorilor.

Datele în care au fost săvârşite faptele contravenţionale sunt corespunzatoare perioadei derulării contractului de credit şi perioadei executării silite, astfel încât contravenţiile constatate sunt continue, încălcarea obligaţiei legale durând în timp conform prevederilor art. 13, alin. (2) din OG nr. 2/2001.

In conformitate cu OG 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, operatorul economic are dreptul sa conteste procesul verbal de constatare a contraventiei.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii