BANCI | Ultima Ora

PIB-ul Romaniei a crescut cu 3,7% in 2015, datorita consumului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-02-13 09:01

PIB-ul Romaniei a crescut cu 3,7% in 2015, dupa un avans de 1,1% in ultimul trimestru, conform asteptarilor analistilor.

Economistii ING Bank spun ca avansul economiei romanesti s-a datorat anul trecut cresterii puternice a consumului, in contextul stimulilor fiscali (reducerea TVA la alimente) si monetari (scaderea dobanzilor la credite si implicit avansul puternic al imprumuturilor).

Un rol important l-a jucat si relansarea investitiilor, in special a celor finantate cu fonduri europene.

Pe de alta parte, exporturile au avut o contributie negativa la cresterea PIB-ului.

Economistii ING prognozeaza o crestere a PIB-ului tot de 1,1% si in T1 2016, astfel incat cresterea anuala va ramane la 3,7%, dar ar putea accelera la 4,2% la finalul acestui an.

Eurostat: Romania a avut a doua mare crestere a PIB-ului din Europa

România a înregistrat o creștere economică de 3,8% în trimestrul IV din 2015, comparativ cu perioada similară din 2014, un avans mai mare în rândul celor 28 de state membre ale Uniunii Europene fiind înregistrat doar de Slovacia, de 4,0%, conform unei estimări preliminare publicată vineri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), citata de Agerpres.

Potrivit Eurostat, economia zonei euro a crescut cu 1,5% în trimestrul IV din 2015, după un avans de 1,6% în trimestrul precedent, iar Uniunea Europeană a înregistrat o creștere economică anuală de 1,8%, ușor mai mică decât cea înregistrată în perioada iulie-septembrie, de 1,9%.

Comparativ cu trimestrul III, PIB-ul României a înregistrat în ultimele trei luni ale anului trecut o creștere de 1,1%, la egalitate cu Polonia, aceasta fiind totuși a doua mare creștere economică trimestrială din Uniunea Europeană, după avansul de 1,2% obținut de Estonia.

În ceea ce privește economia zonei euro, aceasta a înregistrat o creștere economică trimestrială de 0,3%, similară cu cea consemnată de PIB-ul UE.

Datele Eurostat sunt similare cu estimările semnal publicate vineri de Institutul Național Statistică (INS), potrivit cărora Produsul Intern Brut al României a crescut în termeni reali cu 1,1% în trimestrul IV față de trimestrul precedent, în timp ce față de perioada similară a anului trecut avansul a fost de 3,7% pe seria brută și de 3,8% pe seria ajustată sezonier.

Potrivit INS, România a înregistrat anul trecut o creștere economică de 3,7% față de 2014, peste estimările Comisiei Europene, care prognoza un avans de 3,5%.

Comisia Europeană (CE) a anunțat recent că ritmul de creștere economică al României ar urma să atingă un vârf de 4,2% în 2016, grație creșterilor salariale puternice și relaxării fiscale, în timp ce în 2017 se va modera ușor, la 3,7%.

Conform previziunilor economice de iarnă, Comisia Europeană (CE) și-a îmbunătățit astfel estimările privind creșterea economică a României atât pentru 2015, cât și pentru 2016 și 2017, în condițiile în care în toamnă prognoza un avans de 3,5% în 2015, urmat de o creștere de 4,1% în 2016 și una de 3,6% în 2017.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii