LEASING | Analiza

Piata de leasing financiar a crescut cu 21% in 2015, finantarile noi ajungand la 1,6 miliarde euro

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-02-17 15:25

Piata de leasing financiar din România a inregistrat la 31.12.2015 un volum total al finantarilor noi in valoare de 1 600 milioane Euro, in crestere cu 21% fata de aceeasi perioada a anului 2014, anunta Asociatia Societatilor Financiare - ALB Romania, care reprezinta 85% din piata leasingului.

Distributia pe tipuri de active finantate a fost urmatoarea:

 76,7% (1 227 milioane Euro) autoturisme si vehicule comerciale; in evolutie constanta fata de anul precedent la aceeasi perioada analizata;
 20,6% (329 milioane Euro) echipamente;
 2,7% (44 milioane Euro) imobiliare.

La nivel de volume nou finantate, vehiculele au inregistrat o crestere de 23% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Din punctul de vedere al finantarii pe categorii de vehicule, finantarea autoturismelor mentine o pondere relativ constanta si majoritara de 49% din totalul volumului nou finantat in domeniul vehiculelor, urmata finantarea de vehiculele comerciale grele (38%) si finantarea vehiculelor comerciale usoare (12%), precum si a altor categorii de vehicule in proportie de 1%.

“Ne bucuram sa asistam la o performanta de exceptie a pietei de leasing in 2015, atat la nivel de volume finantate, cat si ca dinamica de crestere. Piata a atins valoarea de 1.600 Mill. Euro volume noi finantate si inregistreaza cea mai buna dinamica din perioada post-criza, o crestere anuala de 21%. Aceste rezultate ne confirma estimarile si ne dau incredere ca dinamica pozitiva va continua si in urmatorii ani, intr-un context in care asteptarile cu privire la evolutia economiei sunt, de asemenea, dintre cele mai pozitive”- a declarat Felix Daniliuc, presedintele ALB.

In comparatie cu aceeasi perioada a anului 2014, la finalul anului 2015 s-a inregistrat o crestere a ponderii finantarii sectorului constructiilor (de la 14% la 19%), in tendinta similara cu finantarea echipamentelor medicale (de la 6% la 8%) si finantarea tehnologiei in domeniul energiei (de la 3% la 9%).

Finantarea echipamentelor agricole, desi in scadere cu 2% fata de aceeasi perioada a anului 2014, reprezentinta o pondere majoritara de 24% din finantarea echipamentelor in leasing financiar.

Ponderea finantarii echipamentelor destinate altor industrii este in scadere dupa cum urmeaza: echipamentele destinate industriei de prelucrare a lemnului (scadere de la 5% la 2%), industria alimentara (de la 7% la 5%) si industria textila (de la 2% la 1%).

Finantarea celorlalte sectoare ale economiei pastreaza o pondere relativ constanta. Sectorul imobiliar, mentine minimul istoric din 2013 si 2014, cu o pondere de 2,7% din total finantari, fiind in concordanta cu contextul general al pietei imobiliare din România.

Clientii persoane juridice au atras cea mai mare pondere (97%) din totalul finantarilor, urmati de persoanele fizice (2%) si de sectorul public (1%). Majoritatea persoanelor juridice care apeleaza la leasing financiar ca sursa de finantare a achizitiilor necesare activitatii lor economice o reprezinta IMMurile.

Parteneriatul public-privat inscrie o pondere de doar 1%, indicând lipsa de apetit a autoritatilor publice pentru acest model de finantare a proiectelor de investitii la nivel national.

Durata de finantare cel mai des intâlnita este de 4-5 ani (32%), urmata de 3-4 ani (24%), 2-3 ani (17%), 5-7 ani (12%), 1-2 ani (8%), 1 an (4%) si 7-15 ani (3%). Perioada 7-15 ani este caracteristica finantarii
sectorului imobiliar.

Cea mai mare cota de piata este inregistrata de firmele de leasing financiar subsidiare bancilor, cu 81% din total, urmate de cele captive producatorilor cu 13% si de companiile de leasing financiar independente, cu 6%.

ALB reprezinta conform statisticilor 86% din piata de leasing financiar din România.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii