BANCI | Analiza

Piata de colectare creante din Romania, in fata unei provocari majore: recuperarea creditelor ipotecare neperformante si a creditelor corporate

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-09-16 10:56

Piata de colectare creante din Romania, in principal creditele neperformante ale bancilor, a crescut in 2013 cu 10%, cifra de afaceri inregistrata de firmele din acest domeniu ajungand la 260 milioane lei, fata de 240 milioane lei in 2012, a anuntat cu cateva momente in urma compania de colectare creante EOK KSI Romania, in cadrul unei conferinte de presa. Sursa datelor sunt raportarile companiilor la Ministerul Finantelor.

Cifra de afaceri a companiilor de recuperare creante reprezinta veniturile obtinute de acestea in urma cumpararii si recuperarii creditelor neperformante de la banci, precum si a serviciilor de recuperare datorii pentru credite ramase in continuare in portofoliile bancilor.

Firmele de recuperare cumpara credite neperformante de la banci cu un pret reprezentand 5%, 10% sau chiar 20% din valoarea unui credit, in functie de tipul, de vechimea si calitatea acestuia.

De exemplu, un credit de 5000 de lei este cumparat de la o banca de catre firma de recuperare cu 20% din valoarea acestuia, adica 1000 de lei. Din datoria totala, sa spunem ca firma recupereaza 30%, respectiv 1.500 de lei, astfel ca ramane cu un surplus de 500 de lei fata de cei 1000 de lei cu cat a cumparat creditul, care reprezinta cifra de afaceri. In urma deducerii cheltuielilor cu recuperarea, castigul efectiv scade la 300 de lei, adica 20% din suma suma recuperata.

Georg Kovacs, directorul general al EOS KSI, spune ca si in acest an cifra de afaceri a firmelor de recuperare va avansa cu un ritm asemanator, de 10-15%, in ciuda faptului ca pe piata au aparut volume importante de credite neperformante din categoria creditelor ipotecare si a creditelor pentru firme.

Georg Kovacs, directorul general al EOS KSI, spune ca si in acest an cifra de afaceri a firmelor de recuperare va avansa cu 10-15%, pe fondul aparitiei in piata a creditelor ipotecare si corporative
Georg Kovacs, directorul general al EOS KSI, spune ca si in acest an cifra de afaceri a firmelor de recuperare va avansa cu 10-15%, pe fondul aparitiei in piata a creditelor ipotecare si corporative

Numai Volksbank a vandut recent un volum de credite neperformante ipotecare si corporate in valoare de aproape o jumatate de miliard de euro, credite achizitionate insa de catre fonduri de investitii straine nu de companii locale de recuperare creante. 

Insa tot companiile locale de colectare creante vor fi cele care se vor ocupa de recuperarea acestor credite, pentru fondurile de investitii straine.

Creditele ipotecare si cele corporate se recupereaza insa mult mai dificil decat cele negarantate, fiind de valori mult mai mari si cu diverse probleme juridice, iar piata vanzarilor imobiliare este inca una dificila, cu putini cumparatori.

"Pentru o serie de imobile ipotecate se organizeaza nenumarate licitatii, 10-15 uneori, fara niciun fel de succes. Pe de alta parte, este vorba de imobile aflate in zone secundare sau orase mici, unde chiar nu exista cerere, motiv pentru care sanse de recuperare a datoriilor si timpul necesar sunt greu de estimat", spune Kovacs.

"Iar jumatate dintre datornici sunt de negasit, un sfert nu dispun de niciun fel de bunuri sau bani, deci mai raman 25% cu care putem discuta si le putem oferi diverse facilitati, precum reducerea valorii datoriei", adauga el. (Vezi aici care sunt modalitatile de negociere a datoriilor la creditele ipotecare)

S-au scumpit creditele neperformante, datornicii au de suferit

Interesant este ca, dupa cum precizeaza Kovacs, pretul la care se vand creditele ipotecare este apropiat de cel al creditelor negarantate, adica in jur de 20% din valoarea datoriei. "Cred ca problema nu este ca pretul unui credit ipotecar pare mic, ci ca sunt foarte scumpe creditele negarantate", spune el.

Pretul creditelor neperformante negarantate a crescut puternic, la nivelul anterior crizei, de peste 20%, dupa o scadere pana la 5% in primii ani de criza, ca efect al intensificarii competitiei pe piata recuperarii creantelor, tot mai multe firme fiind interesate de portofoliile bancilor scoase la vanzare.

Consecinta acestui fenomen? Firmele de recuperare sunt presate sa-si majoreze gradul de recuperare, pentru a compensa pretul mai mare platit pe credite, astfel ca s-ar putea sa adopte o politica mai agresiva de colectare a datoriilor si sa fie mai putin ingaduitoare cu datornicii.

Nu este exclus, in aceste conditii, ca unele firme de recuperare sa utilizeze practici neconforme cu codul de conduita al asociatiei societatilor de recuperare creante, avertizeaza Kovacs, care este si presedintele Asociatiei firmelor de recuperari creante din Romania.

In acelasi timp, perioada de recuperare a unei datorii se intinde pana la 5 ani, ceea ce inseamna costuri suplimentare pentru firma de recuperare.

Probabil ca multi mizeaza pe imbunatatirea situatiei economice a debitorilor si cresterea valorii garantiilor, insa riscul este mare, cu efecte greu de prevazut. "Riscul este acela sa cumperi un credit prea scump, sa spunem cu 25% din valoarea datoriei, iar ulterior sa recuperezi mai putin, ceea ce-ti va produce pierderi", spune seful EOS KSI.

Piata recuperarii de creante are 10 mari jucatori mari si 40 de firme mici, insa in ultima perioada si-au simtit prezenta si fonduri de investitii internationale, in contextul in care bancile romanesti deruleaza un proces de curatare a portofoliilor de nepeformante, in urma caruia un volum de credite neperformante de aproximativ 1 miliard de euro este vandut firmelor de recuperare.

EOS KSI este liderul pietei, cu o cota de piata de 26%, urmata de Kruk, cu 13%, Coface cu 11%, APS - 8%, Top Factoring - 8% si alte firme cu o cota de 34%.

Pretul creditelor neperformante negarantate si perioada de recuperare a crescut

In privinta previziunilor pentru piata de colectare creante, EOS anticipeaza o scădere pe partea de servicing in sectorul bancar, datorită nivelului scăzut al activităţii de creditare de pe piaţa românească.

Pe de alta parte, creşte importanta activităţii de executare silită, din două motive: invechirea portofoliilor bancare si creşterea volumelor de împrumuturi garantate date spre vânzare/servicing.

In cazul vânzărilor de creanţe, EOS se asteapta la o scădere a vânzarilor volumelor de împrumuturi negarantate datorită micşorării portofoliilor băncilor. Preţul de vânzare al împrumuturilor negarantate a crescut semnificativ, iar perioada de recuperarea a cheltuielilor este de peste 5 ani, datorită condiţiilor macro-economice. In consecinta creste riscul de depreciere, la cumpărare.

Se înregistrează, de asemenea, o creştere în vânzarea volumelor de împrumuturi garantate, atât în retail, cât şi în zona corporate. Cumpărarea celor mai multe portofolii de împrumuturi garantate s-a realizat în totalitate sau parţial de către fondurile de investiţii internaţionale, mai precizeaza EOS.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii