BURSA | Ultima Ora

Piata de capital romaneasca a scazut in ochii analistilor Erste Bank, in favoarea Poloniei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-04-07 14:02

Statutul de piata de frontiera al Romaniei nu mai este la fel de favorabil ca si pana acum, prin urmare analistii Erste atenueaza recomandarea pentru achizitia de actiuni ale companiilor romanesti de neutru la sub-pondere. Comparativ, firmele listate din Polonia raman in continuare cu o recomandare de supra-pondere moderata.

Si asta in ciuda faptului ca analistii bancii austriece estimeaza ca Romania va inregistra si in acest an o crestere economica de 3%, la nivelul Poloniei, dupa un avans de 3,5% anul trecut.

Principalul motiv este reprezentat de faptul ca in timp ce tumultul politic s-a calmat usor, continuarea procesului de liberalizare a pietei – un factor de crestere pana acum – s-a mai temperat pentru moment, se arata intr-un raport al Erste.

Turcia, bine pozitionata pentru a surprinde in T2

Analistii Erste plaseaza Austria pe pozitie clar neutru, deoarece cresterea veniturilor si evaluarile nu stimuleaza prea mult piata, iar performanta post-Crimeea nu va dura la nesfarsit. In linii mari aceleasi motive determina analistii sa mentina plasarea ECE pe pozitia neutru, Slovenia putand fi usor mai atractiva.

 Polonia ramane la supra-pondere moderata

Indicatorii fundamentali mai buni comparativ cu cea mai mare parte a regiunii – in special in ceea ce priveste revenirea veniturilor – sunt inca vizibili, chiar daca s-au mai atenuat. Bancile sunt stabile, dar costisitoare. Este posibil ca unele actiuni care au avut anterior performante scazute sa merite acum sa fie reanalizate.

Analistii Erste Group considera ca exista putine argumente fundamentale in favoarea Croatiei, avand in vedere cresterea limitata si evaluarile ridicate. Serbia ar putea fi avantajata de un nou guvern care sa abordeze problemele urgente. Prin urmare, recomandarea este de clar neutru.

Rusia si Turcia trec de la pozitia sub-pondere la neutru

Rusia nu prezinta inca indicatori fundamentali promitatori, cu exceptia unui impact pozitiv al devalorizarii rublei asupra companiilor sale orientate spre export. Cu toate acestea, o parte din suma de 4,4 miliarde USD care se pare ca a iesit din tara incepand cu septembrie 2013 ar putea reintra pe piata pentru a profita de nivelurile cu adevarat scazute din prezent.

Acelasi lucru ar putea sa se aplice si in cazul Turciei, unde alegerile au avut un rezultat pozitiv pentru piata. Totusi, Erste Group Research considera ca, dintre cele doua tari, Turcia este o piata mai promitatoare, bine pozitionata pentru a surprinde in T2.

„Ne asteptam la o performanta moderata a pietelor de capital din ECE"

Imbunatatirea situatiei economiei reale spre finalul anului trecut a fost o surpriza placuta. Aproape toate tarile din Europa Centrala si de Est (ECE) unde are operatiuni Erste Group au inregistrat o crestere a PIB-ului peste asteptari. Romania a inregistrat o crestere spectaculoasa de 5,2% (fata de estimarea initiala a Erste de 2,6%), Polonia si Ungaria au inregistrat un avans de 2,7%, Republica Ceha a surprins cu o crestere de 1,3% fata de anul precedent (comparativ cu prognoza initiala a analistilor de -0,2%) si Slovacia a raportat o crestere de 1,5%, de asemenea peste asteptari.

„Ne asteptam la o performanta moderata a pietelor de capital din ECE. Detensionarea situatiei politice din Ucraina si Turcia ofera un moment de respiro care ar putea permite o crestere sustinuta de lichiditate, cu conditia ca aceasta redirectionare a fluxurilor catre pietele emergente sa dureze”, declara Henning Esskuchen, Director pentru CEE Equity Research in cadrul Erste Group.

Exceptand un anumit risc fundamental iminent prin intermediul expunerii corporate, efectul cel mai daunator al crizei din Crimeea pentru piete a fost impactul asupra sentimentului si riscul de intensificare a conflictului. Odata cu atenuarea acestor factori, un sprijin al pietei determinat de detensionare ar trebui sa fie unul dintre principalele motive pentru performanta din trimestrul al doilea. Cu toate acestea, avantul revenirii pe baza unei posibile solutii diplomatice (sau cel putin evitarea unei intensificari) privind situatia ucraineana nu va dura pe tot parcursul celui de-al doilea trimestru.

„Prin urmare, ne asteptam ca regiunea sa inregistreze, in linii mari, o evolutie relativ similara, ceea ce inseamna recomandari in general de «neutru» pentru fiecare piata in parte”, adauga Esskuchen. Conform analistilor Erste, pietele emergente atrag un interes in crestere din partea investitorilor datorita tendintei actuale de a intercala active mai riscante in expunerea pe pietele dezvoltate.

Economiile din ECE vor creste cu 2,4% in 2014

Analistii Erste anticipeaza ca revenirea economiilor din ECE va continua in 2014. „Dupa cresterea de 1,2% inregistrata in 2013, economiile ECE ar trebui sa avanseze cu 2,4% anul acesta. Cresterea din ECE ar trebui sa fie sustinuta de masurile mai reduse de consolidare fiscala si de avansul pietelor partenere de export,” explica Esskuchen.

Polonia ar trebui sa inregistreze cea mai buna performanta economica, cu o crestere de 3,1%, urmata de Romania, cu 3%. Economia Romaniei a crescut cu 3,5% in 2013, in principal datorita productiei agricole neobisnuit de mari. Republica Ceha (2%), Ungaria (1,9%) si Slovacia (1,7%) ar trebui sa inregistreze cresteri mai mari decat anul trecut, in timp ce Serbia ar putea raporta o crestere mai lenta decat in 2013, de 1,0%.

Croatia nu poate decat sa stagneze (0%), pe fondul restrictiilor fiscale, precum si al problemelor privind competitivitatea si piata exporturilor. Turcia ar trebui sa creasca cu 2,3%, dupa avansul de 3,8% din 2013, avand in vedere incertitudinea economica interna, mediul mai putin favorabil al pietei externe si rata de politica monetara mai ridicata.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii