BANCI | Ultima Ora

Philippe Lhotte, seful BRD: Fraudele ne-au costat 180 milioane euro

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-02-13 15:41

Philippe Lhotte, directorul general al BRD, a declarat astazi, in cadrul unei conferinte de presa, ca fraudele bancare investigate de procorii anticoruptie de la DIICOT, care au arestat anul trecut doi directori de sucursale BRD din Bucuresti si l-au retinut pentru 24 de ore pe vicepresedintele bancii, Claudiu Cercel, au costat banca 180 de milioane de lei.

Aceasta suma a fost cheltuita de banca (sub forma de provizioane) pentru acoperirea pierderilor rezultate din creditele neperformante acordate de BRD firmelor implicate in reteaua de fraude. O parte din pierderi, respectiv 109 milioane euro, au fost inregistrate in bilantul bancii din 2011, iar restul de 71 milioane in acest an, din care 25 de milioane in ultimul trimestru.

Valoarea totala a provizioanelor noi constituite in 2012 s-a ridicat la 739 milioane lei (165 milioane euro), asadar pierderile din fraude au reprezentat aproape jumatate din total.

Noul sef al BRD s-a plans ca banca a avut parte de o mediatizare negativa nedreapta in timpul acestui scandal de coruptie bancara, fara precedent, intrucat banca a fost cea care a descoperit frauda, in urma unui control intern si a unei inspectii de la banca-mama din Paris, Societe Generale.

Lhotte nu a precizat insa de ce banca nu a facut publice respectivele cazuri de coruptie inainte ca acestea sa izbucneasca violent in presa, odata cu actiunile in forta ale „mascatilor” la firmele implicate, dar si la turnul BRD din piata Victoriei, pentru perchezitii.

Seful BRD nu a explicat nici cauzele care au facut posibile respectivele fraude si masurile luate ulterior pentru prevenirea unor astfel de probleme in viitor.

Pierderile suferite din creditele acordate firmelor au avut ca efect cresterea ratei de neperformanta aferenta companiilor la peste 33%, fata de 8% in cazul persoanelor fizice, astfel ca media este de 21%, peste media sistemului bancar, de 18%.

Nu se prevad concedieri colective si reducerea drastica a numarului de unitati

Lhotte a mai spus ca banca va continua sa-si diminueze cheltuielile prin reducerea personalului, insa intr-un ritm mai lent decat anul trecut, cand s-a consemnat o scadere de 248 de angajati, in principal prin plecari naturale.

In privinta retelei de unitati, seful BRD a spus ca strategia bancii este de a o mentine la acelasi nivel, pentru a profita de perioada de reluare a cresterii economice, avand in vedere ca in Romania exista un grad de bancarizare redus.

BRD si-a diminuat reteaua comerciala cu 22 de unitati in 2012, pana la un total de 915 unitati, insa seful bancii a precizat ca este vorba si de masuri de eficientizare a unitatilor, astfel ca in timp ce unele neprofitabile au fost inchise, altele au fost deschise in zonele cu potential.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



Profil de Bancher

Toate Profilele

 

Ultimele Comentarii