BANCI | Analiza

Peste 800.000 de depozite in valoare de 25 de miliarde de lei se afla in sucursalele bancilor straine. Care sunt acestea si cat de solide sunt

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-04-03 18:35

Sentimentele de compatimire ale sefului Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, si reprosurile adresate de reprezentantului BNR, Adrian Vasilescu, la adresa romanilor care si-au depus banii intr-o sucursala a unei banci straine, precum Bank of Cyprus, necontrolata de BNR, sunt declaratii iresponsabile, dupa parerea noastra, ce ar putea starni ingrijorarea romanilor care lucreaza cu alte 8 sucursale ale bancilor straine din Romania, institutii financiare puternice si de toata increderea.

Dupa panica starnita tot de bancheri cu privire la siguranta depozitelor de peste 100.000 de euro in bancile romanesti, acum avem un nou element cu risc de contagiune, si anume sucursalele bancilor straine.

Pentru ca publicul sa fie cat mai bine informat pe tema “sucursalelor”, si pentru ca acest termen sa nu devina sinonim cu o sperietoare pentru deponentii romani, prezentam o lista a acestora si a grupurilor bancare din care fac parte, cu precizarea ca si depozitele din sucursale sunt garantate in limita a 100.000 de euro, plafonul stabilit la nivel european, de catre schemele de garantare din tarile de origine ale sucursalelor.

Din numarul total de 16.6 milioane de depozite in bancile romanesti (atat sucursale straine cat si persoane juridice romane) la finalul lui 2012, un numar de 842.691 de depozite se afla in cele 8 sucursale straine, cu precadere, fireste, la ING, mai putini fiind la Citi si Italo-Romena, conform datelor Fondului de Garantare a Depozitelor din Sistemul Bancar (FGDB).

Aici trebuie facuta precizarea ca numarul clientilor bancilor este mai mic decat cel al deponentilor contorizati de Fondul de Garantare, intrucat persoanele care au depozite la mai multe banci sunt luate in evidenta de mai multe ori.

Valoarea depozitelor din toate bancile din Romania se ridica la 314,8 miliarde lei, in decembrie 2012, dintre care 25,6 miliarde lei se aflau in conturile sucursalelor bancilor straine, ING avand depozite de 11 miliarde lei.

Bank of Cyprus

Sucursala din Romania a Bank of Cyprus face parte din grupul cipriot cu acelasi nume, dupa cum bine se stie acum. Banca avea depozite atrase de la populatie si firmele din Romania in valoare de 245 milioane euro (aproximativ 1 miliard de lei), conform ultimelor date facute publice de banca, la 30 septembrie 2012.

ING Bank

Cea mai importanta sucursala straina este ING Bank N.V. Amsterdam, care face parte din puternicul grup bancar olandez ING. Reprezentantii bancii, printre care Misu Negritoiu, au precizat recent, cu ocazia prezentarii rezultatelor bancii in Romania, care a realizat un profit istoric in 2012, de 232 milioane lei, ca banca este foarte solida si are planuri de dezvoltare in Romania.

ING si-a majorat substantial activele anul trecut, cu 15%, la 16,3 miliade lei, iar depozitele au crescut cu 7%, la 11 miliarde lei.

ING s-a transformat in sucursala din 1 ianuarie 2007, odată cu integrarea României în Uniunea Europeană şi adoptarea legislaţiei care permitea funcţionarea băncilor cu acest statut de sucursală.

Banca Italo-Romena

Banca Italo-Romena SpA Italia Volpago del Montello, devenită sucursală tot din 2007, face parte din grupul italian Veneto Banca.

Paolo Mariani, directorul general al Bancii Italo-Romena, a declarat, la finalul anului trecut, ca banca are planuri pe termen lung in Romania si se bazeaza pe o crestere sanatoasa si echilibrata.

Noua strategie a bancii este de a se concentra pe segmentul serviciilor destinate IMM-urilor.

Banca are o reţea de 22 de agenţii, dintre care 5 se află în Bucureşti şi 17 sunt situate în cele mai importante oraşe.

Banca Italo Romena avea in plan să inchidă anul 2012 cu un rezultat similar celui înregistrat în 2011, când a obţinut 30,68 milioane de lei.

CitiBank

Citibank Europe Plc, Dublin face parte din cunoscutul si puternicul grup american Citi. Acesta a decis recent sa renunte la activitatea de retail din unele tari, printre care si Romania, divizie achizitionata recent de Raiffeisen.

Raiffeisen a anuntat ca integrarea clientilor persoane fizice de la Citi va avea loc in a doua jumatate a acestui an.

Citibank Romania a anuntat ca isi va continua activitatea in tara noastra doar pe partea de servicii acordate companiilor.

TBI Bank

In timp ce Citi dispare, o alta banca cu statut de sucursala abia ce a aparut in Romania: TBI Bank EAD Sofia, care face parte din grupul financiar israelian Kardan.

Banca este dispusa sa plateasca in prezent, pentru a atrage clienti, chiar si 5,5% pentru un depozit in euro pe un an, cu 1 punct mai mult decat dobanda la un depozit in lei si cu nu mai putin de 3,5 puncte mai mult decat dobanda la euro platita de cea mai mare banca, BCR. Vezi detalii aici.

Alte sucursale mici, fara activitate importanta

In afara celor 4 sucursale importante, ING, Citi, Italo-Romana si Bank of Cyprus mai exista o serie de alte banci straine mici, cu activitate redusa si fara retea de unitati:

- BNP Paribas Fortis SA/NV Bruxelles Sucursala Bucuresti
- CAIXABANK S.A. (BARCELONA)
- BLOM BANK FRANCE S.A. PARIS
- Montepio Credito - Instituicao Financeira de Credito, SA 

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

 



 

Ultimele Comentarii