BANCI | Profil

Peste 80% dintre clientii Volksbank au acceptat oferta BT de conversie in lei a creditelor in franci, insa au ramas 3.000 de persoane care merg pe mana avocatilor si politicienilor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-08-25 23:26

Banca Transilvania a reusit sa convinga peste 80% dintre cei aproape 18.000 de clienti preluati de la Volksbank sa efectueze conversia creditelor din franci elvetieni (CHF) in lei, in urma careia datoria le-a fost micsorata cu aproape o treime, insa aproape 3.000 de clienti au refuzat conversia, multi dintre ei sperand, probabil, la o oferta si mai buna de la politicieni sau de la judecatori.

Valoarea totala a creditelor in franci elvetieni ale clientilor Volksbank convertite in lei de catre Banca Transilvania (BT) s-a ridicat la echivaletul a 3,147 miliarde lei inainte de efectuarea conversiei, iar ulterior conversiei, dupa ce banca a redus valoarea creditelor cu echivalentul comisionului de risc platit pana atunci iar apoi a aplicat un discount de 22,5%, valoarea acestora a scazut cu 28,5%, respectiv 900 milioane lei, la un total de 2,248 miliarde lei, conform datelor furnizate de banca.

Ceea ce inseamna ca in medie valoarea unui credit in franci elvetieni (CHF) convertit in lei a scazut cu aproape 30%, acoperind astfel o buna parte din devalorizarea francului fata de leu dupa izbucnirea crizei din 2008.

Dar cu toate ca oferta BT a fost avantajoasa, nu a fost acceptata de toti clientii Volksbank. Banca a anuntat, in momentul lansarii ofertei, la inceputul lunii mai, ca este vorba de aproximativ 18.300 de persoane cu credite in CHF ce pot beneficia de conversie.

Acum, banca spune ca la finalul ofertei, derulata timp de trei luni, un numar de 14.712 clienti, adica 83,12% din cei vizati, au acceptat oferta de conversie, in principal in lei (99,54% din situatii), ceea ce inseamna ca totalul celor vizati a scazut cu 600 de persoane, la 17.700 de clienti.

Dintre acestia, adauga BT, aproape toti, adica 99,54%, s-au programat pe parcursul celor trei luni de campanie pentru a le fi prezentata oferta de catre echipele Volksbank si Banca Transilvania, dar in final aproape 3.000 dintre ei nu au mai incheiat contractele de conversie.

De ce nu au acceptat ei o oferta ce parea de nerefuzat?

A fost vorba de diferite situaţii, precum: garanţii cu probleme juridice (sechestre, somaţii inscrise de alti creditori, moşteniri nedezbatute, partaje după divorţ, construcţii fără autorizaţii etc) sau situaţii ȋn care clienţii, sfatuiţi de avocaţi sau ȋn urma unei analize proprii, au considerat că ȋşi pot asuma riscul valutar din contracte mizând pe CHF sau că ȋn instanţă pot obţine o conversie la un curs istoric”, spun reprezentantii Bancii Transilvania.

Oferta BT a fost un succes sau nu?

In aceste conditii, cum poate fi interpretata oferta de conversie a BT? Un esec nu a fost, cu siguranta, avand in vedere ca peste 80% dintre clienti au acceptat-o.

Iar daca ne gandim ca este vorba de Volksbank, care a avut mii de procese in justitie cu clientii, inclusiv celebrele procese colective, cu greu ar fi putut BT sa obtina o rata de conversie totala sau macar de peste 90%, chiar daca ar fi fost mai generoasa cu discountul oferit.

Pentru ca exista, cu siguranta, mii de clienti ai Volksbank care dupa ce au castigat procese prin care au obtinut reducerea ratelor prin eliminarea comisionului de risc, probabil ca acum mizeaza pe aceiasi avocati carismatici deveniti celebri pentru a obtine in instante conversia la cursul istoric.

De aceea, rezultatul ofertei de conversie a BT, cu o rata de succes de peste 80%, poate fi considerata un succes din perspectiva bancii, dar un esec din punctul de vedere al autoritatilor, mai exact al BNR, dar si al sistemului bancar in general, care nu reuseste sa rezolve criza creditelor in franci elvetieni.

Cei aproximativ 3.000 de clienti Volksbank care au refuzat oferta BT, mizand pe obtinerea in justie sau printr-o lege a conversiei la cursul istoric, reprezinta un semnal destul de amenintator mai mult pentru BNR si bancile care mai au credite in CHF, decat pentru BT, intrucat ei nu mai reprezinta pentru banca un risc major, cu toate ca va fi nevoita sa continue lupta de uzura cu acestia in justitie.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Profil



Banca Transilvania: platile de Black Friday au crescut cu 23%

Numărul tranzacțiilor realizate prin canalele Băncii Transilvania – cu cardurile BT și la POS-urile băncii – a ajuns la maxim istoric de Black Friday 2024, în 8 noiembrie, cu aproape 10 milioane de tranzacții/zi, +23% față de Black Friday 2023, anunta banca intr-un detalii

Alpha Bank va fi preluata de Unicredit

Fuziunea prin absorbție a Alpha Bank România S.A. în cadrul UniCredit Bank S.A. este estimată a avea loc în a doua parte a anului 2025, Unicredit urmand sa devina a treia mare banca din Romania. UniCredit S.p.A. („UniCredit”) și detalii

Garanti BBVA urmareste ca majoritatea cererilor de credit sa fie facute prin aplicatia bancii

Garanti BBVA raportează rezultate semnificative, la patru luni de la introducerea noilor funcționalități în aplicația de Mobile Banking, care permit clienților să solicite rapid și ușor credite de nevoi personale și Bonus Card, fără a se deplasa în agenții, anunta banca detalii

Schimburi valutare non-stop in timp real, pentru clientii firme ai Libra

Libra Internet Bank oferă clienților business posibilitatea de a efectua schimburi multi-valutare în timp real, prin intermediul platformei Live FX, implementată printr-un parteneriat cu Visa, unul dintre liderii globali în plăți digitale, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii