BANCI | Ultima Ora

Perspectiva ratingului Erste Bank, de la stabila la negativa (S&P)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-10-12 22:50

Standard&Poor's (S&P) a inrautatit perspectiva Erste de la stabila la negativa, din cauza problemelor din Ungaria si a recuperarii lente a economiei in Romania. In acelasi timp, agentia de evaluare financiara a confirmat calificativele pentru credite pe termen lung si scurt ale grupului austriac.

Ratingul pentru credite pe termen lung a fost mentinut la A, iar cel pentru imprumuturi pe perioada scurta la A-1, potrivit unui comunicat al S&P. Ratingul individual al grupului a fost revizuit in scadere de la a- la bbb+.

,,Inrautatirea perspectivei reflecta riscurile pentru o deteriorare a situatiei financiare a Erste, ca urmare a inrautatirii conditiilor operationale in Ungaria si a recuperarii economice lente din Romania", se arata in comunicat. Ungaria si Romania reprezentau, impreuna, la sfarsitul anului trecut, aproximativ 15% din expunerea totala la risc de default a grupului.

Calificativul pentru credite pe termen lung reflecta statutul Erste de banca cu importanta sistemica in Austria, tara care isi poate sustine sectorul bancar, si asteptarile S&P ca grupul sa primeasca sprijin daca ar fi necesar.

Agentia se asteapta ca Erste sa raporteze un capital ajustat la risc de 6% la sfarsitul anului 2011, in mare, apropiat celui din 2010.

Totodata, Erste ar putea avea dificultati in a readuce profitul la nivelul anterior crizei. In opinia S&P, cel putin in urmatorii doi ani, situatia financiara a Erste s-ar putea inrautati, ceea ce explica revizuirea calificativului individual.

Perspectiva negativa reflecta temerea unor pierderi mai mari rezultate din costul riscului, peste totalul de 3,1-3,8 miliarde de euro estimat pentru 2011 si 2012.

In acelasi timp, incetinirea economica anticipata la nivel european ar putea impiedica cresterea afacerilor, chiar si in tari est-europene care au rezistat bine pana acum, precum Cehia si Slovacia, si ar putea exercita presiuni asupra profiturilor pastrate de grup, reducand astfel capacitatea de a absorbi riscuri.

Agentia ar putea retrograda ratingul Erste daca grupul nu-si poate intari capitalul in 2012 peste nivelul actual, fie din cauza deteriorarii profitabilitatii inainte de costul riscului, in contextul situatiei economice mai dificile, fie din cauza unor pierderi mai mari decat asteptarile pe portofoliul de credite.

De asemenea, orice politica agresiva in privinta capitalului, in detrimentul imbunatatirii acestuia, ar fi interpretata negativ de S&P.

Daca aceste temeri nu se materializeaza, perspectiva de rating ar putea fi revizuita la stabila.

O majorare a ratingului este putin probabila, in actualul context economic, si ar presupune o situatie financiara mai solida, care sa includa cresterea profitului operational - o contributie mai mare din Austria, reducerea presiunilor asupra portofoliilor de credite in Romania si Ungaria - si o rata a capitalului ajustat la risc de peste 7%. Ambele conditii sunt greu de indeplinit in urmatorii doi ani, considera S&P.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii