BANCI | Ultima Ora

OTP Bank a avut pierderi de 19 mil. euro in 2012

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-03-08 11:00

OTP Bank România a înregistrat in 2012 o pierdere semnificativă, de aproximativ 18,9 milioane euro (5,53 miliarde forinti), fată de un profit de 763 milioane forinti în 2011.

Grupul maghiar, care a realizat un profit net de 26 miliarde forinti, precizeaza, in prezentarea privind rezultatele anuale, ca pierderea subsidiarei din Romania este cauzata in parte de cresterea cu 54% a costurilor cu riscul, iar pe de alta parte de reducerea cu 28% a profitului operational, la 6, 5 miliarde forinti (in jur de 21 milioane euro).

OTP Bank Romania si-a majorat costurile cu riscul la 12,44 miliarde forinti (in jur de 40 de milioane de euro) pentru a imbunatati rata de acoperire a creditelor neperformante cu intarzieri de peste 90 de zile la rambursare.

Costul riscului s-a majorat cu 81% in T4, ca efect al schimbarii metodologiei de provizionare pentru creditele de consum transferate catre firma de recuperare a creantelor OTP Factoring.

Rata creditelor neperformante a fost de 15,9%, in crestere cu 3,8% fata de anul precedent, cand era de 12,1%. In ultimul trimestru din 2012, formarea de noi credite neperformante cu intarzeri de peste 90 de zile a scazut la cel mai mic nivel de dupa primul trimestru din 2011.

Cea mai mare parte a neperformantelor au venit, in ultimele trimestre din 2012, din portofoliul de credite ipotecare, in timp ce restantele IMM-urilor au scazut in ultimele trei luni ale anului.

Rata de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante, cu intarzieri de peste 90 de zile, a fost de 73,1%, in crestere cu 3,2%, de la 69,9% in 2011.

Venitul net din dobanzi s-a diminuat, de asemenea, cu 15%, ca efect al campaniilor de atragere de depozite, cu scopul de a se imbunatati raportul credite/depozite, care a scazut cu 80 de puncte procentuale (0,8%).

Veniturile totale ale bancii au fost de 19,8 miliarde forinti (63,7 milioane lei), in scadere cu 11%, in timp ce cheltuieile operationale au crescut cu 1%, la 13,3 miliarde forinti.

Pe de alta parte, OTP Bank si-a majorat volumul de credite de consum cu 74% (ajustat la cursul de schimb), creditele coporate inregistrand o scadere. Volumul total de credite brute a crescut cu 6%, dupa ajustarea la evolutia cursului, la 392 miliarde forinti.

Ca efect al cresterii puternice a creditelor de consum, OTP Bank si-a majorat cota de piata pe acest segment de la 3,4% la 4% in 2012. Ca efect al schimbarii de strategie spre creditele de consum, creditele ipotecare au scazut cu 1%.

Depozitele au crescut cu 40%, cel mai mare avans dintre subsidiarele grupului, la 155 miliarde forinti.

Activele totale ale bancii au ramas la acelasi nivel, de 461 miliarde forinti. Banca si-a redus reteaua cu 11 unitati, la 89 de puncte de lucru.

Ca efect al majorarii de capital cu 50 de milioane de lei in decembrie 2012, rata de solvabilitate a OTP Bank Romania a crescut la 15,6%.

(Cursul luat in calcul la transformarea forintilor in euro a fost de 311 forinti pentru un euro).

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii