BANCI | Profil

Omer Tetik, presedintele Credit Europe Bank, a infruntat deja doua mari crize financiare la 39 de ani

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-03-26 09:15

Omer Tetik, 39 de ani, este preşedintele Credit Europe Bank de un an si jumatate si desi este printre cei mai tineri sefi de banca din Romania, a infruntat deja doua crize majore: cea din Rusia anului 1998 si cea din Romania din ultimii trei ani, perioada in care a reusit sa tina banca pe linia de plutire, in momente grele cauzate si de disparitia fostului presedinte al bancii, Tamer Ozatakul, despre care Omer Tetik spune ca i-a fost ca un tata.

Omer Tetik s-a născut în Hamburg, în zodia berbecului, tatal sau fiind printre primii muncitori turci care au ajuns sa munceasca in Germania. Astfel ca prima limba vorbita a fost germana, iar turca a invatat-o bine la cinci ani, cand s-a intors acasa.

A absolvit Middle East Technical University din Ankara, facultatea de Science of Economics, specializarea Economie & Econometrie.

În 1996 s-a angajat la Finansbank, parte a Grupului Fiba, al cărui angajat a rămas până azi, după un periplu cu multe aventuri in Rusia.

Prima funcţie a fost cea de FX Dealer, oferind cotaţii la bănci în piaţa interbancară, într-o perioadă de mare volatilitate a lirei. „În perioada 1994-1997, trezoreria fost de departe cel mai profitabil departament al oricărei bănci. La Finansbank făceam peste 70% din profitul băncii, cum se întâmpla şi la celelalte bănci, pentru că piaţa era foarte volatilă iar informaţiile nu erau usor accesibile pentru clienţi sau pentru outsideri, aşa că băncile aveau un avantaj competitiv."

Ascensiunea sa in cariera a început în momentul în care grupul Fiba a deschis o banca la Moscova, unde a ocupat poziţia de senior dealer, adjunctul şefului trezoreriei.

După 6 luni in aceasta pozitie si o experienţă de doar 2 ani în banking, a devenit Head of Treasury, post din care a fost nevoit apoi sa faca fata crizei din Rusia din 1998, reusind sa mentina Finansbank printre cele doar 4-5 banci din peste 2.000 de pe piata care au incheiat acel an cu profit.

A reusit acasta performanta datorita abilitatii sale de comunicare si integrare in mediul bancar din Rusia. A luat lectii de limba rusa si a intrat in clubul bancherilor din aceasta tara, reusind astfel sa afle tendintele pietei si sa previzioneze ce ar putea sa se intample.

Simtind ca rusii se pregateau pentru vremuri grele, a asigurat fata de riscul valutar pozitiile deschise de banca, vanzand in acelasi timp aproape tot portofoliul de bonduri si titluri de stat. Banca a fost astfel la adapost cand rubla s-a devalorizat de trei ori intr-o singura zi si a profitat apoi vanzand dolari, anticipand ca rubla se va mai intari ulterior, ceea ce s-a si intamplat.

"Pe piaţa din Rusia erau atunci mai mult bănci mari de investiţii precum Lehman, Morgan Stanley, Chase care, după 18 august, au închis toate poziţiile şi s-au retras. Noi am continuat să efectuăm tranzacţii şi ne-am extins pe piaţa de retail şi de consumer finance, ieşind astfel cu bine din criză.”

Dar dupa trei ani de lucru intr-o tara dificila, pe parcursul carora i-a fost furata masina, i-au furat din caza si chiar a fost jefuit cu pistolul la tampla pe o stradă dintr-o zonă centrală din Moscova, a cerut sa fie mutat in alta parte.

“Când am văzut pistolul am încremenit, m-am blocat, am scăpat însă cu bine după ce i-am dat hoţului portofelul din buzunar.”

Norocul lui a fost ca in acel moment grupul se pregatea sa intre in Romania, iar preşedintele Fiba i-a spus că se face due-diligence la o bancă din România şi dacă vrea poate merge să analizeze care este situaţia trezoreriei.

Astfel a ajuns în România pe data de 6 decembrie 1999. “Bucureştiul era un oraş foarte interesant pentru mine, oamenii erau calzi şi sociabili iar când spuneam că sunt turc eram acceptat cu braţele deschise. Traiul era ieftin, nu era poluare sau probleme de trafic, în concluzie era bine aici."

Si e deja de 12 ani in Romania, tara in care s-a stabilit permanent si si-a intemeiat o familie: are un baietel si o sotie romanca, Alexandra. Bucurestiul este, de altfel, orasul in care a stat cel mai mult pana acum, mai mult decat in Istanbul. Vorbeste foarte bine limba romana, pe care a invatat-o singur.

La Finansank Romania a inceput ca sef al trezoreriei, dar ulterior insa i-a venit ideea sa dezvolte divizia de consumer finance, pentru a acorda credite de consum, o afacere foarte buna intr-un anumit moment in Romania, in perioada in care explodasera vanzarile marilor magazine de bunuri de folosinta indelungata.

Intre timp a primit sarcina sa gaseasca un director de retail, dar cum nu a gasit omul potrivit, a fost numit chiar el in aceasta functie, pe care a ocupat-o din 2005 pana in 2009, fiind responsabil de departamentele de consumer finance şi produse pasive, inclusiv carduri de credit, o piata pe care banca intrase in 2006, in premiera pentru Romania, cu celebrul Card Avantaj, care oferea discounturi in magazinele din cadrul Mall Vitan, iar ulterior si in altele.

Ulterior a avansat in comitetul de credit al bancii, s-a implicat si in corporate banking si a ajuns in comitetul de conducere a Credit Europe (fosta Finansbank), iar din 17 octombrie 2010 este presedintele Credit Europe.

Omert Tetik tine sa-i aduca, de fiecare data cand vorbim despre cariera lui, un omagiu fostului presedinte al Credit Europe Bank, Tamer Ozatakul, care a decedat in aprilie 2009, cand el detinea functia de vicepresedinte, si despre care spune ca i-a fost ca un tată în carieră.

Isi petrece timpul liber alaturi de familie si cutreierand tara, pentru ca-i plac peisajele. „În week-end încerc să fac cât mai multe plimbări în ţară, la Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Braşov.

Omer Tetik este si un biker pasionat, un hobby despre care spune ca e mandru. Si-a vândut cele două motociclete, un Harley şi o Yamaha, iar acum isi doreste un Harley Davidson Switchback, un chopper cu alură sportivă

Ii place şi muzica. Recent si-a cumpărat un cajon drum (instrument muzical peruan), un fel de tobă sub formă de scaun, pe care stai atunci când cânţi. Prefera muzica rock şi rock alternativ.

Nu-i plac oamenii care nu-i respectă pe ceilalţi. "Nu-mi plac nici oamenii care atunci când văd că eşti deschis şi sociabil, profită de bunăvoiţa ta."

„Încerc să savurez viaţa în fiecare moment şi să fac lucrurile care-mi plac, atât la birou cât şi în viaţa socială şi acasă. Sunt un om direct şi onest pentru că nu vreau să rămân cu nicio datorie sentimentală faţă de nimeni, iar în acelaşi timp încerc să dau înapoi ce am primit de la alţii. Pe de altă parte, nu sunt un om uşor de învins, în pofida firii mele deschise.”

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Profil



Patria Bank isi majoreaza puternic profitul

Rezultatele financiare inregistrate de Patria Bank la 30 septembrie 2024 prezinta un profit net de 27,4 milioane lei aferent primelor 9 luni ale anului in curs, reprezentand o crestere de 82% fata de aceeasi perioada a anului precedent, rezultat care incorporeaza noua taxa pe cifra de afaceri de detalii

Banca Transilvania: platile de Black Friday au crescut cu 23%

Numărul tranzacțiilor realizate prin canalele Băncii Transilvania – cu cardurile BT și la POS-urile băncii – a ajuns la maxim istoric de Black Friday 2024, în 8 noiembrie, cu aproape 10 milioane de tranzacții/zi, +23% față de Black Friday 2023, anunta banca intr-un detalii

Alpha Bank va fi preluata de Unicredit

Fuziunea prin absorbție a Alpha Bank România S.A. în cadrul UniCredit Bank S.A. este estimată a avea loc în a doua parte a anului 2025, Unicredit urmand sa devina a treia mare banca din Romania. UniCredit S.p.A. („UniCredit”) și detalii

Garanti BBVA urmareste ca majoritatea cererilor de credit sa fie facute prin aplicatia bancii

Garanti BBVA raportează rezultate semnificative, la patru luni de la introducerea noilor funcționalități în aplicația de Mobile Banking, care permit clienților să solicite rapid și ușor credite de nevoi personale și Bonus Card, fără a se deplasa în agenții, anunta banca detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii