BANCI | Interviu

OCDE: Lumea intra in recesiune in 2009 iar criza se va extinde pana la sfarsitul anului viitor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-11-13 15:20

Economiile ţărilor membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) ar putea intra în recesiune în 2009, iar criza financiară se va extinde până la sfârşitul anului viitor, conform estimărilor OCDE, relatează AFP.

"Economiile din cadrul OCDE par să fi intrat în recesiune şi rata şomajului a crescut în numeroase ţări", a subliniat OCDE în cadrul previziunilor revizuite pentru Statele Unite, zona euro şi Japonia, publicate joi.

Economiile statelor membre ale OCDE ar urma să înregistreze o creştere economică de 1,4% în 2008, urmată de o comprimare cu 0,3% în 2009 şi de o revenire de 1,5% în 2010.

Pentru Statele Unite, creşterea ar urma să fie de 1,4% în 2008, urmată de o scădere cu 0,9% în 2009. În 2010, OCDE estimează o creştere de 1.6%.

În Japonia, economia ar urma să înregistreze o creştere cu 0,5%, urmată de o scădere cu 0,1%, în 2009. În 2010, economia niponă ar urma să avanseze cu 0,6%.

Economia zonei euro ar putea creşte cu 1,1% în 2008, urmând să se comprime cu 0,5% anul viitor. O creştere de 1,2% este preconizată în 2010.

În ceea ce priveşte rata şomajului, aceasta ar urma să atingă 5,9% în 2008, în cadrul OCDE, 6,9% în 2009 şi 7,2% în 2010.

"Criza financiară care a început în septembrie ar trebui să fie de scurtă durată, însă va fi urmată de o perioadă îndelungată de turbulenţe financiare, până la finalul lui 2009, după care ar trebui să se revină la normal", arată raportul.

Aceşti factori negativi ar trebui să fie compensaţi parţial de majorarea veniturilor reale ale familiilor, în urma ieftinirii materiilor prime, în timp ce inflaţia ar urma să coboare de la nivelul record din vară şi să se tempereze, treptat, la 1,7% în 2009, respectiv 1,5% în 2010, după nivelul de 3,3% din 2008.

Ţările emergente ar putea fi, de asemenea, afectate de încetinirea comerţului mondial, pentru o prioadă mai îndelungată decât se estima.

OCDE a făcut apel la noi măsuri de stimulare macroeconomică şi a subliniat că instrumentele clasice de politică monetară şi-au pierdut eficacitatea în condiţiile actuale, în contextul puternicelor tensiuni financiare.

"Politicile bugetare au un rol de jucat", iar ţările ce dispun de marje de manevră bugetară ar trebui să le utilizeze, mai ales pentru scăderea impozitelor impuse familiilor afectate de înăsprirea condiţiilor de creditare, a spus OCDE.

"În acelaşi timp, având în vedere nivelul ridicat al datoriilor publice în numeroase ţări din cadrul OCDE, este important ca o autoritate credibilă să fie investită pentru a asigura stabilitatea bugetară pe termen lung", a mai precizat OCDE.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Daca ai credit, trebuie sa ai puse deoparte 6 rate de rezerva

• Confuzia dintre dorinÈ›e È™i nevoi duce la imposibilitatea corelării veniturilor cu cheltuielile • MulÈ›i oameni sunt deconectaÈ›i de la propria situaÈ›ie financiară. Unii nu È™tiu care sunt veniturile familiei. AlÈ›ii refuză să-È™i vadă obiectiv detalii

Viva Credit a redus dobanda la credite de la 1,2% la 1% pe zi

Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, spune directorul general al Viva Credit, Ionut Stan, in raspunsurile la intrebarile detalii

Creditul e bun daca te ajuta sa-ti cresti veniturile si sa-ti scazi cheltuielile

Provocările fiscale È™i economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiÈ›i pe consumatori, iar administrarea finanÈ›elor personale devine un imperativ pentru cei care vor să îÈ™i păstreze confortul din prezent sau să îÈ™i È›ină sub control problemele financiare, se detalii

Revolut, acuzata de clienti ca permite fraude online. Banca le raspunde ca sunt fraude autorizate si ca vina este a Meta

Mai multi cititori ni s-au plans ca au fost victimele unor inselatorii online prin tranferuri din contul Revolut, fara ca banca sa poata depista fraudele. Revolut a refuzat sa-si asume responsabilitatea pentru fraudele online ( detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • Nu vor să aplice Legea 243/2024

    Buna ziua, VĂ ROG MULT SĂ MĂ AJUTAȚI. Am încercat o soluție cu cu cei de la CSALB, cerere ... detalii

  • !

    Era interesant de aflat cat a dat Casa regala din exedentul Casei in toate cele 7 razboaie in care ... detalii

  • plati online

    ING respinge in mod constant platile facute online cu cardurile ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii