BANCI | Opinie

Oare sa fie chiar atat de nemeritata scaderea ratingului de tara?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Vasile Coman
2008-11-11 09:28

Oare sa fie chiar atat de nemeritata scaderea ratingului de tara? Chiar nu putem face nimic decat sa ne infoim in penele de curcan? Nu putem lua cele doua decizii si ca semnale de alarma, cat de mici? Agentia de evaluare financiara Standard&Poors, o agentie prestigioasa internationala, a redus ratingul de tara al Romaniei si a scos-o din asa-numitul calificativ "investment grade".


In mod normal, o scadere de rating este mai mult un semnal de alarma decat o masura care sa produca efecte, cel putin imediate, asupra economiei. Un semnal de alarma ce trebuie luat in considerare, in primul rand pentru ca aceste agentii de evaluare sunt cele mai in masura sa faca astfel de analize.


Numai ca trufia, inclusiv cea financiara, este privita la noi mai degraba ca o virtute decat o slabiciune. Asa incat de la mic (analisti, ziaristi si prezentatori TV) pana la mare (presedintele Basescu si guvernatorul Mugur Isarescu) s-au grabit sa o catalogheze drept nemeritata, neprofesionista, ba chiar incorecta, avand la baza date eronate.


Unii au mers pana acolo incat sa o considere o conspiratie la adresa tarii!!! Biata noastra Romanica, iar e victima strainilor. Unde este tu, Vadime!


Putini s-au incumetat sau s-au straduit sa mai si analizeze respectiva decizie, darmite sa mai si ia niste masuri necesare in astfel de cazuri. Furia la adresa S&P parea justificata si in lipsa deciziilor altor concurenti, precum Fitch sau Moodys.


Iata insa ca ieri a aparut si decizia Fitch, mai severa chiar decat a S&P: ratingul a fost coborat cu doua puncte, tot sub pragul "investment grade". O decizie ce ar fi trebuit sa-i puna cu botul pe labe pe cei care se rezuma, in general, la comentarii si critici neconstructive, gen bla-blauri ce nu folosesc nimanui. Si care nu fac decat sa panicheze lumea, intrucat tot ce pot este sa pronosticheze scumpiri de 2-3 puncte ale creditului.


Dimpotriva, reactiile au fost asemanatoare: decizie nemeritata, ce nu reflecta realitatile, mai drastica decat in cazul altor tari, care ar sta mai rau decat noi. Cine sa stea mai rau decat noi? Ungaria? Polonia? Cehia? De ce? Pentru ca au apelat, fara a face caz de trufie si mandrie, la ajutor din partea UE si FMI?


Iata ca aceasta masura s-a dovedit una de incredere si s-a dovedit un atu pentru pastrarea tarilor in categorii ce nu vor pune pe fuga investitorii straini. Noua insa ne e bine. Pentru ca noi stim ca suntem mai tari decat altii, n-avem nevoie de FMI sau UE.


Iata insa ca in noua lume conteaza mai mult ce cred altii despre tine decat ce crezi tu.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si face corect reclama la credite

ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si promoveaza corect dobanzile la credite, atat in cadrul reclamelor TV si online, cat si pe site-ul propriu sau in retelele sociale. Mai exact, ING nu spune ca acorda credite cu dobanda „incepand cu detalii

Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare

Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii

Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?

Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii

BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii