BANCI | Interviu

Nicolaie Alexandru Chidesciuc: Speculatorii au urcat dobanzile la lei pana la 80%!

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-10-17 15:10

Băncile au afişat vineri dimineaţă dobânzi cuprinse între 10% şi 46,13% pentru depozitele cu scadenţa la o zi şi de 16,88-46,25% pentru cele la o săptămână, însă pe piaţa interbancară s-au realizat transferuri chiar şi la rate de 70-80%, pe fondul cererii foarte ridicate din partea străinilor.

"Cererea foarte ridicată manifestată de străini pentru moneda naţională a determinat creşterea dobânzilor la niveluri extrem de ridicate. Jucătorii străini vor să împrumute lei pentru a-i vinde pe euro, speculând astfel o depreciere puternică a monedei naţionale", a declarat economistul şef al ING Bank, Nicolaie Alexandru Chidesciuc.

El a arătat că intervenţiile pe piaţă ale Băncii Naţionale ale României au determinat vânzarea de euro şi cumpărarea de lei, ceea ce a condus la o criză de lichiditate pe piaţa interbancară.

"Anumite bănci nu mai sunt în stare să ofere lichiditate, iar din acest motiv străinii au împrumutat lei chiar şi la dobânzi de 70-80%", a mai spus Chidesciuc.

Strainii au fost nevoiti ieri sa plateasca dobanzi de pana la 40% la imprumuturile in lei, pentru a-si finanta pozitiile prin care au speculat pe deprecierea leului in raport cu euro, potrivit lui Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economist-sef al ING Bank Romania.

"In piata s-a manifestat ieri o foame de lei fara margini din partea strainilor. Strainii care la cursul de 3,80 lei/euro au vandut lei si au cumparat euro, sperand in ascensiunea cursului spre 4 lei/euro, au fost prinsi pe picior gresit de BNR, care a intervenit hotarat in piata extragand lei si ducand cursul in jos", a explicat Chidesciuc.

"O alta varianta a strainilor ar fi fost vanzarea unei parti din contracte, adica sa vanda euro pentru a obtine lei. In ambele variante cursul se duce in jos si oricum ii dezavantajeaza. Pe parcursul zilei cursul a coborat chiar pana la 3,746 lei/euro, nivel care a atras automat alti speculatori ce au mizat pe deprecierea leului si astfel cursul s-a intors la 3,79 lei/euro" a adaugat economistul ING.

"Cred ca BNR stia ca se va intampla asa si a vrut sa-i loveasca, sa le dea o lectie. Totusi, cred ca BNR merge pe marginea prapastiei. Leul trebuie sa gaseasca un curs de echilibru, probabil in jurul nivelului de 3,8 lei/euro. Orice curs cu mult sub acest nivel atrage speculatori, iar de la o expunere incolo nici BNR nu le va putea tine piept", a conchis Chidesciuc.

Moneda naţională s-a apreciat în faţa euro în prima parte a zilei, iar cursul de schimb a coborât la 3,7425 lei/euro, în jurul orei 12:00, cu aproximativ trei bani sub nivelul de la deschidere, de 3,7740 lei/euro.

Economistul ING a explicat că în contextul economic actual, un nivel atât de scăzut al cursului de schimb nu este sustenabil.

Valoarea transferurilor realizate joi pe piaţa monetarǎ interbancarǎ a fost de 1,31 miliarde de lei.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Viva Credit a redus dobanda la credite de la 1,2% la 1% pe zi

Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, spune directorul general al Viva Credit, Ionut Stan, in raspunsurile la intrebarile detalii

Creditul e bun daca te ajuta sa-ti cresti veniturile si sa-ti scazi cheltuielile

Provocările fiscale È™i economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiÈ›i pe consumatori, iar administrarea finanÈ›elor personale devine un imperativ pentru cei care vor să îÈ™i păstreze confortul din prezent sau să îÈ™i È›ină sub control problemele financiare, se detalii

Revolut, acuzata de clienti ca permite fraude online. Banca le raspunde ca sunt fraude autorizate si ca vina este a Meta

Mai multi cititori ni s-au plans ca au fost victimele unor inselatorii online prin tranferuri din contul Revolut, fara ca banca sa poata depista fraudele. Revolut a refuzat sa-si asume responsabilitatea pentru fraudele online ( detalii

Cum ne pregatim de cresterea taxelor de anul viitor: economisim, reducem gradul de indatorare, tinem legatura cu banca

Anul viitor am putea asista la creÈ™terea unor taxe È™i la impozite mai mari pentru proprietăți, avertizează invitaÈ›ii podcastului găzduit de Centrul de SoluÈ›ionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), conform unui comunicat de presa, in care se detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii