BANCI | Ultima Ora

Mugur Isarescu spune ca BNR mai poate relaxa politica monetara: mai putin prin scaderea dobanzii, mai mult prin rezervele minime obligatorii

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-11-05 21:59

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat astazi, in cadrul unui briefing de presa organizat dupa decizia de reducere a dobanzii la minimul istoric de 4%, ca banca centrala inca mai are “ceva loc, nu foarte mult” de relaxare a ratei de referinta, in timp ce in privinta rezervelor minime obligatorii “mai este camp bunicel”.

“Daca vorbim de campul de manevra a bancii centrale, mai este inca ceva, nu foarte mult, ca definitie restransa a politicii monetare, adica numai rata de dobanda de politica monetara. Daca definiti politica monetara in sens extins, inclusiv de exemplu rezervele minime obligatorii, mai este camp bunicel relaxare, preferam sa nu-i spunem relaxare ci adecvare la conditiile inflatiei”.

Impactul cresterii accizei la carburanti asupra inflatiei este limitat

Impactul asupra inflatiei a masurilor luate de guvern de crestere a unor taxe, printre care majorarea accizei la carburanti, este limitat, a adaugat Isarescu.

"Conform datelor noastre preliminare și unor prime evaluări, impactul este limitat la 0,2% și consecințele unui lanț sunt limitate. Probabil că vom schimba numai balanța riscurilor de la o balanță echilibrată spre o balanță ușor superioară, ușor în creștere", a declarat Mugur Isărescu întrebat despre efectul majorărilor de taxe.

“Nu vedem deloc o avalansa de scumpiri sau scumpiri in lant, acestea sunt tabuurile noastre de peste 20 de ani, si vin intr-o perioada in care inflatia scade puternic, altfel tindea sa scada sub 1%. In plus, erau de asteptat unele corectii, fie pe partea de cheltuieli, fie pe cea de venituri, iar pana la urma guvernul a hotarat sa lucreze cu ambele”, a adaugat guvernatorul.

Reducerile succesive ale ratei dobânzii de politică monetară din ultimele luni s-au reflectat favorabil, cu un anumit decalaj, asupra ratelor dobânzilor la împrumuturile acordate sectorului real, se arata in comunicatul BNR in care se explica motivele reducerii ratei de referinta de la 4,25% la 4%.

"Consolidarea transmisiei politicii monetară este astfel de natură să asigure premise pentru revigorarea creditării sustenabile, refacerea încrederii şi susţinerea creşterii economice. Există în continuare spaţiu pentru reducerea ratelor dobânzilor la împrumuturile acordate companiilor şi populaţiei, cu respectarea normelor de prudenţialitate", mai arata BNR in comunicat.

Asa cum reiese si din comunicat, bancile inca mai au camp important de ajustare a dobanzilor, a explicat Isarescu, in cadrul briefingului de dupa sedinta de politica monetara.

Repet: este in interesul bancilor sa coboare mai repede dobanzile la credite, daca au o viziune pe termen mai indelungat, pentru ca majoritatea indicatorilor lor (profitabilitate, solvabilitate, chiar indicatorul acesta care starneste multe intrebari, si anume rata creditelor neperformante) depind de volumul creditarii. Asta ca sa dispara orice comentarii ca le dam indicatii (in privinta a cat sa fie dobanda la credite).

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii