BANCI | Ultima Ora

Mugur Isarescu reaminteste indemnul adresat bancilor de a renunta la aroganta si a imparti cu clientii povara creditarii; considera ca legea conversiei este populista

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-10-18 18:31

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a reamintit astazi, in contextul adoptarii legii privind conversia creditelor in franci elvetieni, îndemnul pe care l-a adresat deseori băncilor de a renunța la aroganță și a negocia cu clienții pentru a împărți povara creditării.

"Negocierea este la baza funcționării economiei de piață, în Uniunea Europeană, pentru că aici trăim. România a fost și este un partener loial proiectului european și asta nu trebuie să uităm", a declarat Isărescu, in cadrul unei conferinte, citat de Agerpres.

Guvernatorul a cerut bancilor, la inceputul anului trecut, sa imparta cu clientii lor povara cursului valutar, sfat pe care majoritatea bancilor cu credite in CHF nu l-au urmat, consecinta fiind adoptarea legii privind conversia obligatorie, la cursul istoric.

Mugur Isarescu declara urmatoarele, in iunie anul trecut, dupa incheierea cu succes a ofertei Bancii Transilvania de conversie a creditelor in CHF ale clientilor Volksbank: 

"Principiul impartirii poverii intre creditor si debitor fiind sprijinit de care banca nationala cu tarie, si noi consideram ca trebuie facut pe baza de negocieri bilaterale, pentru ca acel contract de credit a fost negociat bilateral.

Exemple pozitive si negative in acest proces de negociere pot sa fie date. Si Banca Transilvania da un exemplu pozitiv. In ce masura alte banci vor intelege acest exemplu pozitiv ramane de vazut. Piata ii va sanctiona oricum pe cei care dovedesc o anumita incapatanare. Desi de multe ori sanctiunile pietei nu multumesc nici pe unul nici pe altul. Repet insa ca nu avem prerogative de mediatori." (vezi aici detalii)

Iata ca bancile nu au fost sanctionate numai de piata, ci si de catre legiuitori.

Pe de alta parte, Isarescu considera ca legea conversiei creditelor in CHF are caracter populist si poate avea costuri economice pentru societate pe termen lung.

"Asistăm la curente populiste ale căror soluţii magice, între ghilimele, bineînţeles, pot genera euforie în randul beneficiarilor pe termen scurt, uneori şi la iniţiator, dar cu costuri economice deloc neglijabile pentru societate pe termen mediu şi lung", a spus guvernatorul.

 

Taguri: curs BNR  Mugur Isarescu  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  BT Pay  

Comentarii

client
Adevarat
In ianuarie 2015 Isarescu le-a atras atentia bancherilor ca piata ii va sanctiona daca nu va imparti povara creditelor asa cum Banca Romaneasca si inca o banca au decis sa nu ofere niciun discount clientilor. Avertizam de anul trecut ca aceasra banca va falimenta...., ci nu neaparat din prisma CHF, ci a politicii fata de clienti. Un client nemultumit e de nedorit in orice business, dar cand ai clienti pe care i-ai dus la disperare atunci primesti ce ai semanat.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii